Veterník na plechu

Autor receptu: dadush

Suroviny

Postup

  1. Cesto: Heru rozpustíme vo vriacej vode, pridáme naraz múku a varíme za stáleho miešania tak aby nám vznikla hustá kaša. Kašu necháme asi 5 minút odstáť a potom postupne pridáme po jednom vajíčka, je dôležité aby každé jedno vajíčko bolo dobre zapracované do masy. Ja ich tam primiešavam ručne, je to prácne ale podla mňa lepšie ako mixérom. Po pridaní vajíčok nám vznikne krémová masa, ktorú si rozdelíme na 2 časti. Natrieme na vodou vymytý plech a pečieme pri 200stupnoch cca 30min. Prvých 15-20 min neotvárame trúbu aby sme predišli spľasnutiu cesta. Skúšala som aj plech vystlať papierom na pečenie ale to sa mi nepozdávalo lebo sa mi cesto prilepilo na papier.
  2. Spravíme si karamelový krém. Z cukru upálime karamel, ktorý zalejeme 3/4 mliekom a necháme rozpustiť. Pokiaľ máme mlieko studené dáme ho na sporák. Do zvyšného mlieka dáme zlaté klasy, ktoré vlejeme do karamelového mlieka a uvaríme hustý puding. Po vychladnutí zašľaháme stužený tuk (heru). Potom si vyšľaháme šľahačku so stužovadlom. Ja používam 33% z Lidla, tá nám najviac chutí a najlepšie sa mi s nou pracuje. Potom už len vrstvíme: plát+karamelový puding+šlahačka+druhý plát.
  3. Môžeme si spraviť polevu, ktorou ten vrchný plát polejeme. Z cukru upálime karamel, pridáme mlieko, necháme rozpustiť, pridáme práškový cukor. Mala by nám vzniknúť hustejšia masa, pokiaľ nie pridáme ešte práškový cukor. Nalejeme na vrchný plát. Ako to chladne tak to aj tuhne.
  4. Skúšala som robiť aj klasické veterníky z tohto množstva ale veľa ich bolo, takže odporúčala by som polovičnú dávku. A hotový výsledok. Dobrú chuť. :-)