Veľkonočný chlieb fotorecept

patroveckypitrs - fotkapatroveckypitrs, 8. marca 2016

Tento veľkonočný chlieb chystáme už deň vopred. Výhodu má, že ho len krájame a ohrejeme. Máme menej práce na Veľkonočný pondelok. A samozrejme ma aj výhodu, ten kto ho je, nenamrví po koberci ako z obloženého chlebíka. Ruku na srdce, koľkí ste nahnevaní, že sa mrvia sendviče. Aj ten, kto ho papá, je nahnevaný sám na seba, ako omrvinky idú všade.

5-10 podľa hladu
porcií
15 minút
príprava
30 minút
na 180 °C

Suroviny

250 g
150 g
4 ks
2 ks
80 g
500 g
3 PL (alebo plnotučná)
1,5 PL
 na potretie
 na potretie

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Pripravíme si suroviny. Plus nejaké žemle naviac na zvyšok plnky. Krkovicu som mal domácu tak som ju vopred uvaril.

    Veľkonočný chlieb (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Krkovičku, sýr, vajcia uvarené na tvrdo a kapiu so pomlel na mäsovom mlynčeku veľké oka. Pridal som tam horčicu, chren a surové vajce. Všetko som to premiešal.

    Veľkonočný chlieb (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Z chleba som odrezal vrchnák. Stred som vybral a premiešal s plnkou. A vnútro chleba som vytrel horčicou a chrenom.

    Veľkonočný chlieb (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Potom som stred naplnil pripravenou plnkou.

    Veľkonočný chlieb (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Zakryl som to vrchnákom a zabalil do alobalu.

    Veľkonočný chlieb (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Zvyšnú plnku som som použil na žemle. S tými som urobil ako s chlebom. Nakoniec tiež dal do alobalu. Chlieb a žemle som potom dal do rúry na mriežku do stredu a nechal piecť pol hodinu na 180°C. Teplota a čas si prispôsobte vlastnej rúre a myslite na to aby sa stred prepiekol.

    Veľkonočný chlieb (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Takto vyzerá chlieb po upečení. Dá sa jesť hneď je chrumkavý a vonia to až ohryzok na krku skáče.

    Veľkonočný chlieb (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Preto som som urobil aj žemle. Tie zjeme hneď. A chlieb nechám v alobale do druhého dňa. Potom je mäkší, plnka je stuhnutá a dobré sa to krája. Keď chcem to teple dám ohriať na pár sekúnd do mikrovlnky. Kto to nechce ohrievať tak skôr vytiahne z komory.

    Veľkonočný chlieb (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Nakrájame na tanier nejakú uhorku sterilizovanú, paradajky a môžeme ponúknuť kúpačom, alebo návšteve. Dobrú chuť želám.

    Veľkonočný chlieb (fotorecept) - obrázok 9

Diskusia k receptu

20 komentárov k receptu
Hmm tak už vím kam na Velikonoce - směr Trenčín!! Zajímavý a praktický receptík, hned bych si dala! Jsi šikovný kuchař, bezva fotopostup! Tleskám!!
... u nas, nedaleko od Trencina sa dakedy velmi daaavno robil takto podobne sendvic - harlekyn? ak si dobre pamatam. Naplneny sa zabalil do vlhej utierky a ulozil do chladu, po rozkrojeni krasna mozaika a vynikajuca chut, dakujem za pripomenutie...5*
Jájájáj samé super dobrotky tu dnes fičia.Toto sa oplatí vyskúšať a kedy keď nie na Veľkú noc ktorá nám už klope na dvere?
Chlapská to perfect paráda a pochúťka excelentná, @patroveckypitrs kamarát z TN. Variant, ktorý síce nepoznám, ale aj s 5* skopírujem v našej kuchyni! Ďakujem za motiváciu a želám 5PF !!!
Vyskúšal som to spraviť tento týždeň. Niekde som spravil chybu. Chlieb sa mi ťažko krájal. Náplň bola dosť mäkká. Chuťovo všetko v poriadku, ale nemohol som to pekne naaranžovať. V čom som pochybil?

Pridaj komentár k receptu: