Veľkonočný chlieb (fotorecept)

Autor receptu: patroveckypitrs

Tento veľkonočný chlieb chystáme už deň vopred. Výhodu má, že ho len krájame a ohrejeme. Máme menej práce na Veľkonočný pondelok. A samozrejme ma aj výhodu, ten kto ho je, nenamrví po koberci ako z obloženého chlebíka. Ruku na srdce, koľkí ste nahnevaní, že sa mrvia sendviče. Aj ten, kto ho papá, je nahnevaný sám na seba, ako omrvinky idú všade.

5-10 podľa hladu
porcií
15 minút
príprava
30 minút
na 180 °C

Postup

  1. Pripravíme si suroviny. Plus nejaké žemle naviac na zvyšok plnky. Krkovicu som mal domácu tak som ju vopred uvaril.
  2. Krkovičku, sýr, vajcia uvarené na tvrdo a kapiu so pomlel na mäsovom mlynčeku veľké oka. Pridal som tam horčicu, chren a surové vajce. Všetko som to premiešal.
  3. Z chleba som odrezal vrchnák. Stred som vybral a premiešal s plnkou. A vnútro chleba som vytrel horčicou a chrenom.
  4. Potom som stred naplnil pripravenou plnkou.
  5. Zakryl som to vrchnákom a zabalil do alobalu.
  6. Zvyšnú plnku som som použil na žemle. S tými som urobil ako s chlebom. Nakoniec tiež dal do alobalu. Chlieb a žemle som potom dal do rúry na mriežku do stredu a nechal piecť pol hodinu na 180°C. Teplota a čas si prispôsobte vlastnej rúre a myslite na to aby sa stred prepiekol.
  7. Takto vyzerá chlieb po upečení. Dá sa jesť hneď je chrumkavý a vonia to až ohryzok na krku skáče.
  8. Preto som som urobil aj žemle. Tie zjeme hneď. A chlieb nechám v alobale do druhého dňa. Potom je mäkší, plnka je stuhnutá a dobré sa to krája. Keď chcem to teple dám ohriať na pár sekúnd do mikrovlnky. Kto to nechce ohrievať tak skôr vytiahne z komory.
  9. Nakrájame na tanier nejakú uhorku sterilizovanú, paradajky a môžeme ponúknuť kúpačom, alebo návšteve. Dobrú chuť želám.