Veľkonočný chlieb (fotorecept)
Autor receptu: patroveckypitrs
Tento veľkonočný chlieb chystáme už deň vopred. Výhodu má, že ho len krájame a
ohrejeme. Máme menej práce
na Veľkonočný pondelok. A samozrejme ma aj výhodu, ten kto ho je, nenamrví po
koberci ako z obloženého
chlebíka. Ruku na srdce, koľkí ste nahnevaní, že sa mrvia sendviče. Aj ten, kto ho papá,
je nahnevaný sám na seba,
ako omrvinky idú všade.
5-10 podľa hladu porcií |
15 minút príprava |
30 minút na 180 °C |
Postup
- Pripravíme si suroviny. Plus nejaké žemle naviac na zvyšok plnky. Krkovicu som mal domácu tak som ju vopred uvaril.
- Krkovičku, sýr, vajcia uvarené na tvrdo a kapiu so pomlel na mäsovom mlynčeku veľké oka. Pridal som tam horčicu, chren a surové vajce. Všetko som to premiešal.
- Z chleba som odrezal vrchnák. Stred som vybral a premiešal s plnkou. A vnútro chleba som vytrel horčicou a chrenom.
- Potom som stred naplnil pripravenou plnkou.
- Zakryl som to vrchnákom a zabalil do alobalu.
- Zvyšnú plnku som som použil na žemle. S tými som urobil ako s chlebom. Nakoniec tiež dal do alobalu. Chlieb a žemle som potom dal do rúry na mriežku do stredu a nechal piecť pol hodinu na 180°C. Teplota a čas si prispôsobte vlastnej rúre a myslite na to aby sa stred prepiekol.
- Takto vyzerá chlieb po upečení. Dá sa jesť hneď je chrumkavý a vonia to až ohryzok na krku skáče.
- Preto som som urobil aj žemle. Tie zjeme hneď. A chlieb nechám v alobale do druhého dňa. Potom je mäkší, plnka je stuhnutá a dobré sa to krája. Keď chcem to teple dám ohriať na pár sekúnd do mikrovlnky. Kto to nechce ohrievať tak skôr vytiahne z komory.
- Nakrájame na tanier nejakú uhorku sterilizovanú, paradajky a môžeme ponúknuť kúpačom, alebo návšteve. Dobrú chuť želám.