Veľkonočná torta 2x fotorecept

evusik - fotkaevusik, 4. apríla 2015
Veľkonočná torta 2x (fotorecept)
Foto: evusik

mala som v pláne upiecť trochu netradičnú zelenú veľkonočnú tortu, neodhadla som veľkosť a tak som mala miesto jednej torty dve...

20 minút
príprava
60 minút
na 180 °C

Suroviny

Korpus:
6 ks
1,5 šálka
1 ks
3/4 šálky
1,5 šálka
1,5 šálka
1 ks
500 g
Krém:
500 g
500 g
2 ks
1 - 2 PL
2 bal.
Ostatné:




Postup

  1. 1

    mám viacero receptov na špenátové cesto na sladko aj slano, ale hľadala som recept na tortu a našla som ho tu na Vareche, pridala ho @momi, link na jej recept pridávam nižšie. Korpus si pripravíme takto: špenát rozmrazíme a necháme odkvapkať, pôvodne bolo 450g ja som dala 500g lebo mám vlastný špenát balený po pol kile... bielka vyšľaháme s vanilkovým a kryštálovým cukrom do tuha

    Veľkonočná torta 2x (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    mám rada šálkové recepty, preto som si už dosť dávno kúpila takúto odmerku z jednej strany je šálkové meranie a z druhej strany gramy, 1šálka = 250g

    Veľkonočná torta 2x (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    v miske zmiešame múky a prášok do pečiva... do snehu pridáme postupne všetky žĺtka, potom olej a nakoniec stečený špenát... túto zmes zapracujeme do múky a cesto je hotové

    Veľkonočná torta 2x (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    cesto vylejeme do tortovej formy a tu nastal problém lebo cesta som mala veľmi veľa, tak som ho rozdelila a zvyšok som upiekla v malej štvorcovej forme... piekla som na 180°C tortu cca 1 hod. a štvorcovú 20 minút... upečené som vyložila na mriežku

    Veľkonočná torta 2x (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    celkom vychladnutý korpus zrežeme a prekrojíme na dve časti... vrchný skrojok rozmeľníme a odložíme

    Veľkonočná torta 2x (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    spodný korpus som potrela jahodovým džemom

    Veľkonočná torta 2x (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Plnka: tvaroh, smotanu a cukor vymiešame a pridáme stužovač pripravený podľa návodu

    Veľkonočná torta 2x (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    plnku natrieme na korpus a zvyškom plnky potrieme aj celú tortu, tortu preložíme na podnos a obložíme prúžkami papiera aby sme si neušpinili podnos, potom celú tortu aj boky posypeme rozmrveným korpusom

    Veľkonočná torta 2x (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    a máme jedno veľké zelené hniezdo, no a do hniezda patria predsa vajíčka, použila som kupované cukrové vajíčka, kvietky a maličké vajíčka sú z marcipánu

    Veľkonočná torta 2x (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    piekla som v piatok a v sobotu po obede sme ju skoro celú zjedli

    Veľkonočná torta 2x (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    pridávam aj pohľad zblízka a link na recept podľa ktorého som piekla korpus... tento korpus sa mi veľmi páčil a budem ho určite ešte robiť, je veľmi šťavnatý a viem si ho predstaviť ako cesto na koláč... http://varecha.pravda.sk/recepty/torta-zeleny-mach/55444-recept.html

    Veľkonočná torta 2x (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    druhú maličkú štvorcovú tortu som tiež skrojila a potrela džemom

    Veľkonočná torta 2x (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    potom som marcipán zafarbila gélovými farbami a hrala som sa s kvietkami :)

    Veľkonočná torta 2x (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    tortu som potiahla zeleným marcipánom a ozdobila farebnými kvietkami

    Veľkonočná torta 2x (fotorecept) - obrázok 14
  15. 15

    a tu už je hotová mini tortička

    Veľkonočná torta 2x (fotorecept) - obrázok 15
  16. 16

    ešte pohľad zblízka

    Veľkonočná torta 2x (fotorecept) - obrázok 16
  17. 17

    a tu sú naše vnúčatká :) Jerguško cieľavedome ničil cukrové vajíčka a Agátka si zas pochutnávala na kvetinkovej tortičke :)

    Veľkonočná torta 2x (fotorecept) - obrázok 17

Diskusia k receptu

3sandra3
krásna torta.... a deti neodrádzala tá zelená farba? .... rada by som vyskúšala..... dávam si do kk
denyany
Tá zelená je úžasná! Neviem si ale dosť dobre predstaviť chuť toho špenátového korpusu. V sladkej kombinácii už vôbec nie. Ale verím, že to bolo dobré a neostáva mi iné, len niekedy vyskúšať.
danja301
velmi dobry napad a vyzera skvelo.....skoda,ze si ju nedala skor ,moja uz odpociva v chladnicke....
evusik
@3sandra3 priznám sa, že ma ani nenapadlo, že by tá zelená farba mohla niekomu vadiť a veru nikto si ani nesťažoval... fotky trochu skresľujú, piekla a aj fotila som v piatok, padal sneh a bolo zamračené ale fotka č.8 najviac odráža skutočnú farbu torty... krájali sme ju v sobotu, svietilo slniečko a torta na fotkách vyzerá tmavšia ako bola v skutočnosti...
@denyany ak by som ti nepovedala, že je špenátová tak to nepoznáš, špenát nemá výraznú chuť, skôr je taký planý, treba ho dochutiť, do torty ide dosť veľa cukru, bola som v pokušení dať menej, ale nakoniec cesto vôbec nie je sladké a je veľmi šťavnaté... už som piekla aj zákusok s cukety, bol výborný ale nebol až tak moc zelený...
@danja301 keď ja som ju piekla len teraz, lebo v sobotu sme mali také rodinné stretnutie, v pondelok budú už len chlapi chodiť :-)
zuzanka1367
Mne sa páči, kto vie ako by ti išlo s Matcha čajom, ten má tiež krásnu zelenú farbu...Neostalo??? :)
tiginko
to je nádhera, ako stvorená na Veľkú noc. Vyzerá perfektne s tým hniezdom farebných vajíčok, hodná tematicky ladenej titulnej stránky nejakého gurmánskeho časopisu. Zakladám nový chlievik v mojej KK - Veľká noc
evusik
@zuzanka1367 s matcha čajom by to išlo určite, ja som robila taký zákusok ale to už je dávno a určite aj tu na Vareche sú nejaké recepty...
@ampara ďakujem
@tiginko priznám sa, že už som mala dávno niečo takéto v pláne a až tento rok sa mi zadarilo :) inak chlieviky Veľká noc a Vianoce mám tiež...
elysa
to je nádherná práca:), najskôr som myslela, že to je na slano, až keď som prečítala recept, zostala som prekvapená, čakala som slanú chuť z nejakou syrovou náplňou, no dostala si ma:)
violeta
Krásne, tiež u mňa pohľad na foto vyvolal pocit slanej chuti :-) , ale táto plnka je určite výborná, ľahká, budúci rok možno spravím, aj keď sa obávam reakcie rodiny :-)
frezia
Skutocne nieco nezvycajne krasne, originalne. Zelam ti, aby si tento mesiac vyhrala 1. cenu za tvoj vytvor. 5*
evusik
@all ďakujem všetkým za pristavenie :-) a pekné komentáre...
@frezia vieš, že nič také nehrozí a ja ani nemám také ambície, resp. to nesledujem...
tu na Vareche sa vôbec dejú čudné veci, bolo mi naznačené, že ten kto chce vyhrať pridáva recept na začiatku mesiaca - ja som nikdy takto nerozmýšľala, keď uvarím a myslím si, že to niekoho zaujme uverejním či je 1. alebo 28. v mesiaci... niekedy sa človeku až rozum zastavuje čo všetko ľuďom vadí... no ale napr. návod na zajaca som pridala až úplne na konci mesiaca a napriek tomu som vyhrala... najskôr som chcela výhru odmietnuť, ale potom si hovorím, že knihu o stavebných úpravách mi snáď nikto závidieť nebude a dotyčná to snáď rozdýcha :-)
prajem všetkým krásny zvyšok dňa
rea1
@evi , ja si ťa adoptujem, nechceš? :-))) a neboj, nerozdýcha, ani keby si vyhrala včerajšie noviny by to nerozdýchala.
martamm
@Evusik , Tvoja torta je uzasne, tuho som premyslala, cim si ju tak krasne obalila, ale tajomstvo som sa dozvedela az z Tvojho popisu, chcem sa spytat, ci spenat nemal v konecnom dosledku vplyv na chut torty v sladkej verzii a este by ma potesilo, keby si prezradila, kde si zakupila tu super odmerku, u mna mas za receptik 5* jednoznacne.
A este velka poch vala za vyzdobu tej stvorcovej torty, krasne si sa s nou pohrala, pekny zvysok sviatkov a hlavne spokojnych stravnikov Ti zelam :)))))))))
evusik
@Martamm (27.3.2016 14:05) toto cesto som piekla už viac krát nielen ako tortu ale aj ako rez... cesto je výborné, šťavnaté a keď neprezradíš tak nikto neuhádne, že je zo špenátu :-) u nás dvaja chlapi nechceli ochutnať ani za nič, že špenát do úst nedajú... skončilo to tak, že spucovali celý zvyšok torty :-)
tá odmerka je fakt výborná, ale mám ju už roky a bohužiaľ si nespomeniem kde som ju kúpila :-( ak ju niekde uvidím, dám vedieť...
ďakujem za nakuknutie a prajem pekné sviatky...

martamm
@Tiginko (5.4.2015 08:51)

Vyborny napad zalozit si v KK chlievik s Velkou nocou, aj ja tak spravim :)))
martamm
@Evusik , este otazocka, ten spenat si mala rozmixovany, ked si ho pridavala do cesta, alebo v akej forme?
evusik
@Martamm (27.3.2016 18:30) špenát musí byť rozmixovaný a ešte aj stečený na sitku (foto č.1)... ja som mala svoj zamrazený, rozmixovaný ponorným mixérom, ale dobrý je aj kupovaný špenátový pretlak...
martamm
@Evusik (27.3.2016 19:03)

Dakujem, urcite niekedy takuto tortu upeciem, je to naozaj original :)))))))))




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia