Vegetky fotorecept

evusik - fotkaevusik, 12. októbra 2010
Vegetky (fotorecept)
Foto: evusik

Vegetky pečiem len pre veľmi výnimočné príležitosti. Na jednej strane je to veľmi prplavá práca, ale na druhej strane majú vždy veľký úspech.

120 minút
príprava
7 minút
na 220 °C

Suroviny

500 g
250 g
2 dl
1/2 ČL
2 ČL
1 ČL
Plnka:
250 g
250 g 45%
1 ČL
Na posypanie:
4 PL
1 ČL
1 ČL




Postup

  1. 1

    Suroviny na cesto zmiesime. Ako margarín som použila Palmarín, podľa originál receptu sa používala Visa, ale to sa už nerobí. Ak niekto vie čím by sa to dalo nahradiť budem rada. Mal by tam ísť obyčajný margarín, nie moc "maslový". Cesto rozdelíme na 6 rovnakých bochníčkov.

    Vegetky (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Plnka: zmäknuté maslo vymiešame s najemno postrúhaným syrom a lyžičkou červenej papriky.

    Vegetky (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Plnku si rovnomerne "uťapkáme" a rozdelíme na 6 dielov.

    Vegetky (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Bochníček cesta vyvaľkáme na tenučko do obdĺžnika a natrieme jedným dielom plnky. Začíname natierať od stredu smerom ku okraju tak, aby sme nepotrhali cesto :-)

    Vegetky (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Plnku rovnomerne rozotrieme až po samé okraje .....

    Vegetky (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    a natesno zrolujeme ako roládu. Konce zatlačíme smerom dnu a celú roládu ešte pošúľame po doske aby sme vytlačili vzduch.

    Vegetky (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Rolády ukladáme na podnos a odložíme na noc do chladničky, alebo tak na 2 hodiny do mrazáku.

    Vegetky (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Keď sú roládky stuhnuté krájame ich ostrým nožom na tenko, ukladáme na suchý plech a posypeme zmesou vegety, soli a kmínu. Pečieme na 220°C asi 7 minút.

    Vegetky (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    A toto je výsledok môjho snaženia. Robila som z dvoch dávok ale keby mi nepomohla dcéra tak sa nato nedám :-)

    Vegetky (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    aj toto slané pečivo vydrží v mrazáku veľmi dlho a netreba ho rozmrazovať, behom chvíle sa môže konzumovať :-)

    Vegetky (fotorecept) - obrázok 10

Diskusia k receptu

babi
Takéto "slimáčiky" aj ja pekávam, sice trochu iná gramáž a iná plnka, ale naozaj je to výborné na oslavy. Musím povedať, že nech ich urobím akékoľvek množstvo, vždy zmiznú veľmi rýchlo
mamatata2
Mám podobný recept ako " Slimáčiky od babky z Breznice " , ale robila som iba raz, práve kvôli tej piplačke. Urobili ste ich ozaj krásne, Tvoj jedinečný kuchársky " Rukopis" sa nezaprie. Skúsim teda zopakovať podľa Teba na vnučkin krst. Ďakujem.
tothka
Tento recept mám aj ja,ale pravdou je, že ho nerobievam veľmi často práve pre tú pracnosť, ale ináč je to pečivko výborné. Robievala som keď ešte nebolo v obchodoch toľko druhov rôzneho slaného pečiva, priznám sa už nemám naň trpezlivosť.
mama2
vyzera to fantasticky a uz ich nebudem kupovat v obchode ale urobim doma
evusik
@energizer máš úplne pravdu, tie tmavšie sú najlepšie - také chrumkavé @egreska je to ako so všetkým slaným, pokiaľ to mám na stole chrúmem - ja odolať neviem @mama2 garantujem ti, že tieto chrumkačky sú prudko návykové :-)
martina34
vyzerajú superácky :-) za chvíľu sú vianoce, určite vyskúšam
evanaaa
Teda, Evusik, prvá moja reakcia, keď som ich zbadala, bola - jeminku, to je čo za dobrotu? Už len pohľad na ne vyvoláva chuť. A tá ISA, mám dojem, bol stužený tuk, mama z neho robievala tyčinky ( syrové, bryndzové....). A myslím, že by sa dal nahradiť tukom OMEGA. Je to síce už nejaký čas v predaji, ale pomerne nové, dá sa s tým smažiť, fritovať a piecť ( neprepaluje sa ).
evanaaa
Ozaj, Evusik, koľkokrát si musela dať plech do rúry ( alebo koľko si ich naplnila) ?
gabikab
vyzerajú výborne, keď ich začneš jesť tak nevieš prestať :-)))
evusik
@evanaaa díky za typ, poznačím si Omegu a keď budem robiť nabudúce tak vyskúšam. Ja som robila z dvoch dávok, čiže 12 rolád asi 40cm dlhých a to mohlo byť odhadom tak 20 plechov - celkom makačka, sama by som to nerobila, ale dvom nám to išlo celkom od ruky. Ja som krájala, dcéra dávala na plech a len sme točili plechy :-)
elisticka
@evusik ty si sikulka to je pre celu rotu !!!!!ale su lakave :-)))ukladam a vyskusam uz teraz po polnoci si mi narobila chutky ani nezaspim!!!!
elisticka
@evusik a este mi neda ze ked som to zbadala na monitore tak ma napadlo bozenku kde to vykopala ten poklad?a potom pozeram ze nie su to zlataky.-))))
palokuchki
@evusik recept je vyborny, ukladam si ho. Niekedy ked budem mat viac casu, vyskusam ho. Urcite to bola makacka, vsetko to urobit.
lilifa
Pozor na tú Visu to nebol tuk bol to margarín a ja som ho nahrádzala palmarínom, tuk bol Iva a ten sa dá nahradiť omegou, možno sa mýlim ale u mňa to funguje takto
coldbery
Perfektne to vyzerá...ale ta pracnosť...nie som veľmi trpezlivá,ale to asi skúsim...bože ty si mi narobila chúťky...:-)))
samanka
ani sa nečudujem, že majú veľký úspech, vyzerajú veľmi krehko, chrumkavo, také sa u nás minú hneď...
evusik
@elisticka to som piekla synovi na svadbu, preto to množstvo.... @lilifa ja mám tento recept už asi 20 rokov a robila som ho s Visou lenže tú už nevyrábajú, tak som použila Palmarin, presne ako píšeš ty.... díky za vysvetlenie, musím si to poznačiť do receptu, pretože zas tak skoro vegetky robiť nebudem, aby som dovtedy nezabudla :-)
emica
pekavam na slavnostne prilezitosti je ich hodne ale sa po inich len zaprasi pri peceni ich nestacim ukladat na plech rychlo sa pecu
evusik
@emica presne ako píšeš, treba dávať veľký pozor pri pečení lebo môžu veľmi rýchlo zhorieť.... preto ich najradšej robím vo dvojici, ide to rýchlejšie :-)
benik
Ahojky, zdravím všechny šikulky a receptík musím jenom pochválit. Tyto šnečky peču velmi často, jenom s jinou gramáží a náplň dávám máslo, nivu a eidam. Vegetky vidím po prvé a určitě brzy upeču, moc mě zaujaly. Též moc chválím tyto stránky, Varecha je super, našla jsem vás holky úplně náhodou a jsem tomu moc ráda. Všem kuchařinkám přeji krásný den. Marci
zdezda
Mňaaaam, aj u nás sú veľmi obľúbené, recept mám zo Života a z polovičnej dávky mi minulý týždeň vyšlo 306 kúskov :-))), čiže tebe evušik ešte raz toľko, no klobúk dolu.
zdenkab
Super. Pridávam si tento recept, vyskúšam a už teraz sa teším na ten "rachot" pri stolíku.
nika72
veľmi som sa potešila tomuto recetu,lebo mi ho sľúbila kamarátka asi pred pol rokom, ale ho ešte po dnes deň nemám....veľmi pekne ďakujem Evusík:o)
evusik
@benik vitaj na vareche, máš pravdu že Varecha je super.... @zdezda ty si to rátala? či len tak odhadom podľa plechov? úctihodné číslo, len čo je pravda.... už som raz piekla naraz z troch dávok, môjmu synovcovi na svadbu, povedala som, že nikdy viac :-)
bozulka
@evusik , ty sa máš keď máš pomocnicu.Ja ich budem robiť na budúci týždeň bohužial sama,ale robievam s nivou.Keď máme v kluboch nejakú oslavu tak zvyknem doniesť s červeným.Blíži sa koniec roku a v kluboch sa robia posedenia pre jubilantov...ja som aj zabudla,že som bola jubilant už začiatkom mája...aspoň budem o pol roka mladšia.HA...HA .Vyskúšam aj tvoje. @benik , vitaj medzi nami,určite sa ti tu bude páčiť.V PU /bývalá SPZ/ máme priateľov.Tak ťa zvlášť vítam.
benik
evusik i bozulko srdečné díky za přijetí do varechové rodinky, moc ráda vařím, peču smažím a doufám, že brzy taky a ráda přihodím nějaký dobrý receptík, ale nevím jak se to vkládá, teprve se učím. Vy v tom holky už umíte velmi dobře chodit, ale čučím na těchto stránkách a nestačím pročítat všechny ty dobrůtky, den co den něco nového a od těchto stránek se jaksi nejde odlepit, seděla bych tady celých 24 hod. kdyby to šlo a vůbec bych se nenudila.Jo bozulko na vareche sa mi páči moc a v PCích je moc pěkně a ten vyhlášený pardubický perníček...taky peču docela pěknou perník. chaloupku snad se mi ji povede vložit do nějaké fotogal. a dodám i receptík. Zatím se mějte a zdravím všechny hodné slováky a slovenky.
sherin
pracne, ale urcite chrumkove a chutnucne. Recept si ukladam do KK :)
evanaaa
Evusik, prepáč, nechcela som zmiasť tými tukmi, či margarínmi, tak nedaj na moju radu, Omega jhe stužený tuk, aj keď výraz " margarín " sa tiež pripisuje tuku, ale asi nie stuženému. Ten je možno na iné účely, neviem.
aja1616
Kedysi bol stužený tuk Iva, teraz to je Cera a Omega.
aja1616
Inak, zabudla som, vegetky vyzerajú veeeľmi chutne a aj keď píšete, že sú veľmi pracne, musím ich vyrobiť, najbližšie na manželove a synove meniny a keď to zvládnem, tak aj na Vianoce.
evusik
@evanaaa v pohode, ja mám tiež vo zvyku na všetko hovoriť margarín a priznám sa, že aj keď je v obchode veľký výber tak na pečenie kupujem Heru alebo Pamarin a Ceru - tú používam do čokoládovej polevy..... @aja vyskúšaj a daj vedieť ako chutili :-)
cenculka30
mnam tento recept som nemala skusat :( lebo ich musim robit zas
ale ja si narobim rolady a dam ich do mrazaku a ked mame chut tak vytiahnem, nakrajam, upeciem a mame co chrumat :)
evusik
@cenculka30 výborný nápad... ja robím opačne, naraz narobím z dvoch dávok a dám do mrazáku, potom stačí len nabrať do mištičky a chrúmať pri TV :-)
cica2
tak som ich teraz našla pod názvom vegetky, wau tak tvoje sú ešte krajšie a lákavejšie ako tie moje:) Recept mám od bývalej kolegyni a ona ich volala slané keksy a recept bol dosť stručne napísaný a preto ich robievam aj hrubšie a ďakujem ti aj za tvoj recept, teraz už vidím ako sa dajú ešte lepšie upiecť, máš ich krásne! :)) A koľko ich je :D
evusik
@realmichelleu neviem akú máš rúru, ja pečiem v elektrickej a na jej rozohriatie stačí 15-20 minút viac netreba, zbytočne by si míňala elektrický prúd :-)
jerica
@evusik ako dobre vrátiť sa k zašlím receptom aj som si ho vytlačila pre pripomenutie aj KK !!
iboja
už sa chystám na toto slane ,už na jeseň bude menej práce aj v zahrade a budeme vypekať ....hm a priberať
iboja
už sa chystám na toto slane ,už na jeseň bude menej práce aj v zahrade a budeme vypekať ....hm a priberať
rennatte
super recept na slane chrumkanie, pripravim na moju bliziacu sa oslavu -------> KK
zdezda
Ahoj @evusik , opäť si chystám roládky na vegetky a popritom som si spomenula na teba :-) dnes som urobila 8 menších bochníčkov z cesta a zajtra sa budem snažiť nakrájať aj upiecť čo najviac kúskov tejto super pochúťky k pohosteniu i len tak k TV :-)
evusik
@zdezda tak to ťa obdivujem, je to dobrotka ale veľká piplačka..... ja keby som napiekla, potom schovala, zamkla na sedem zámkov aj tak by som neodolala a potajme by som vyjedala.... veru tak :-) tak nech sa ti darí...
anina6
no veru krásne a určite aj chutné " pochrúmaničko". ukladám a vyskúšam.
danielas
Pridávam aj ja uznanie a pochvalu za tento recept.
@evusik poznáš rp na sucháre? To je bielkové cesto s hladkou múkou,mandľami...upečené vo forme na biskupský chlebík. robievam k Vianociam do každej rodiny. Tiež treba natenúčko nakrájať. A tak som si vymyslela zlepšovák. Krájam ich na el. krájači:) Na tenúčko, rýchlo, rovnako a super. Nedalo by sa to aj s touto roládkou ,najmä keď ju vyberieš z mrazáku? Snáď to stojí za vyskúšanie-neskúsiš @zdezda zajtra? Držím palce...
evusik
@danielas recept na sucháre poznám a s tým krájaním máš dobrý nápad, musím si to poznačiť a keď budem robiť (možno k Vianociam) vyskúšam.... musia byť pekné, také rovnako tenké tým pádom sa aj rovnako upečú... super :-)
moje4
Chcela by som vedieť koľko dní dopredu ich môžem napiecť. ...dik :)
evusik
@moje4 môžeš ich napiecť aj mesiac dopredu ale potom ich musíš dať do mrazničky, najlepšie do plastovej nádoby... potom stačí vytiahnuť a za 5-10 minút sa dajú konzumovať... ak ale nechceš dávať do mrazáku, určite ich môžeš upiecť pár dní popredu, len ich musíš uskladniť niekde v suchu a hlavne z dosahu rodiny, pretože ti ich určite zjedia :-) tak nech sa ti darí :)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia