Varená kukurica s makom, citrónom a vanilkou fotorecept
Foto: izabella929
Týždeň pred Štedrým dňom moja babička varila jedlá zo surovín,ktoré sa urodili ten rok na poli.Boli to jedlá z tekvice, maku,hrachu, fazule, zeleniny, kapusty Zobraziť celý popisTýždeň pred Štedrým dňom moja babička varila jedlá zo surovín,ktoré sa urodili ten rok na poli.Boli to jedlá z tekvice, maku,hrachu, fazule, zeleniny, kapusty aj kukurice...každý deň v týždni varila iné jedlo, mala to už asi dávno premyslené, lebo ako zaujímvo na stredu pripadla kukurica s makom a teda každý si ju prilepšil podľa svojej chuti..mne sa najviac páčila s medom, makom a vanilkovým cukrom..
príprava
tepelná úprava
Postup
-
1
Pripravila som si 2 klasy kukurice..
-
2
kukuricu som pomrvila..
-
3
pomrvenú kukuricu som poriadne umyla a scedila..
-
4
dala do rajnice a podliala vodou...vodu treba občas doplniť, lebo va varí dlho a časť sa odparí...ja som ju varila 3 hod.
-
5
uvarenú kukuricu som scedila, preliala čistou vodou a dala do misy...
-
6
pripravila som si nálev...do malej misky som si dala 3 lyžice medu a pridala som šťavu z jedného citrónu a zmiešala...
-
7
vyliala som medový nálev nas kukuricu a pomiešala...
-
8
pridala som vanilkový cukor a dobre premiešala..
-
9
posypla makom a práškovým cukrom a hotovo...
-
10
kukuricu mám veľmi rada aj počas leta, ale ja na ňu mám chuť aj v zime...úplne fantastická chuť ... kukurica takto pripravená je dosť sýta, tak že ak sa vám zdá, že 2 lusky je málo, je to klamlivé...prejem vám krásne chvíle pri konzumácii tejto fajnotky...) dobrú chuť..
-
11
Na Luciu som odrezala halúzky z mojej čerešne, uložila do vázičky s vodou a do Štedrého dňa mi halúzky zvykli krásne rozkvitnúť...
u nas sa do uvarenej kukurice zamiesa spareny mak s medom,mnam mnam mnam :-)))
A náš starký boli podobný ako ten tvoj, napríklad ma naučili jesť slaninu. Mne pripadla ako tlsté mäso, nebola som ju ochotná ani ochutnať. Ale keď ju vyložili z tanistry po návrate z hory, kde boli rúbať a tvrdili mi, že mi ju poslal zajačik, dala som sa presvedčiť. Ak náhodou zjedli všetku slaninu, čo im starká nabalili, domov sa vracali cez komoru a kus slaniny mi ufikli, aby bola od zajačika.
toto jedlo vôbec nepoznám..toto je sladká kukurica..alebo obyčajná krmna..teda myslím ešte surovinu..bo sladkú máme v lete veľmi radi-uvarenú-pestujeme sami-len pár riadkov-na maškrtenie..kedysi som ju aj zavárala-ale rada sa kazila-bolo treba aj dvakrát sterilizovať..
ale takto s makom-to je neznáma pre mňa chuť..
vetvičky u nás na sv.Barboru sme dávali do vázičky-rozkvitli na sviatočné dni..bratranec má aj teraz vetvičky čerešne vo váze..
krásne sa čítaš...máš dobré srdce..užívaj si sviatky lásky vospolok s najbližšími..
Krásne spomienky máš na babičku, predstavujem si ju ako moju: robotná, výborná kuchárka, skromná, poriadkumilovná, šporovlivá ..... také boli naše babičky.
Len nazvat region, odkial boli Vasi prarodicia, chudobny kraj...co by potom povedali taki Kysucania, Oravci? Alebo taki Vaztania (z obce Vazec, podtatranska obec), mala som odtial prastaru matku, stara skola, povinne sme jej vsetci vykali, tak bolo zvykom vtedy, jej vlastne deti, vnucence i my pravnucence :-) Spominala, ze na ranajky mali zemiaky, na obed bolo zemiakove jedlo (napr s kyslou kapustou), na veceru zemiaky a cely den robili na poli, kde okopavali zemiaky :-) Dolniaci uz len kvoli lepsiemu pocasiu to mali jednoduhsie. Aj strava bola pestrejsia. Nehovoriac o tom, ze tam, kde zila prastara mat, boli sami evanjelici, ich strava bola o poznanie jednoduhsia, nez to bolo u katolikov. Pritom mali statky (kone, kravy, ovce, hydinu), ale maso len v nedelu...ja maso nejem vobec, ale som vdacna, ze tu kazdodennu drinu na poli zazit nemusim, ani vojny, ani prikazy koho si smiem vziat za muza, kolko deti mat...atd. Som sa rozpisala, ale prastara mat sa dozili 95 rokov, a to co rozpravali ma vzdy dostalo :-) Clovek si potom vazi, co ma