Vanilkové venčeky (fotorecept)

Autor receptu: orchidea

Receptov na venčeky z odpaľovaného cesta je už na "Vareche" viac, každá ktorá ich pečieme máme svoj odskúšaný a považujeme ho za najlepší, ja mám tiež takýto recept, podľa ktorého pečiem venčeky už 30 rokov, dostala som ho od mojej prvej kolegyni. Nemyslím si samozrejme že je ten najlepší zo všetkých... ja som s ním ale spokojná a zatiaľ sa mi venčeky vždy vydarili, budem rada, ak sa aspoň niekomu recept zapáči a samozrejme vydarí...

Suroviny

Postup

  1. Vodu s olejom a štipkou soli dám variť. Do vriacej prisypávam muku a miešam aby neboli hrčky. Hmotu miešam - odpaľujem kým sa nevytvorí hmota oddeľujúca sa od hrnca a varešky. (Ja to robím asi 7-10 minút).
  2. Cesto nechám vychladnúť a do vlažného pridávam po jednom celé vajíčka, vždy dobre zamiešam. Najlepšie je to miešať šľahačom. ( Vajíčka sa nemusia použiť všetky, záleží od veľkosti vajíčok, ja som teraz použila iba 8 kusov, stačilo to, cesto by nemalo byť veľmi riedke, lepšie je hustejšie).
  3. Do vrecka na zdobenie dám cesto a na plech vytretý olejom robím venčeky. (Veľkosť si naznačím vykrajovačom v tvare kolieska, ktorý namočím do múky a vyznačím na plech koliesko). Ja dávam cesto dvakrát na seba.
  4. Na dno rúry vložím kastrólik s vodou, rúru predhrejem na 220 stupňov a vložím plech s venčekmi, pečiem asi 25-28 minút. (Voda je kvôli tomu, aby sa v rúre vytvorila para, ktorá napomáha k zdvihnutiu cesta pri pečení).
  5. Upečené venčeky nechám chvíľu vychladnúť a potom ich prekrojím.
  6. Krém: Do vody dám kryštálový cukor s vanilkovým cukrom a privediem k varu, prilejem mlieko zmiešané so Zlatým klasom, alebo vanilkovým pudingom, uvarím kašu - puding. Za občastného miešana nechám chladnúť.
  7. V šľahači vymiešam maslo s práškovým cukrom a postupne pridávam puding, nesmie byť horúci ale ani úplne studený. Dobre vyšľahať.
  8. ... a krém je hotový...
  9. Krém dám do vrecka na zdobenie a plním venčeky. Tentokrát som si povedala, že urobím polovicu venčekov aj s karamelovou šľahačkou. Dala som aj krém aj šľahačku.
  10. Ako som ju pripravila? Upálila som 200 g kryštálového cukru na karamel, ten som zaliala 150 ml mlieka a povarila som kým sa karamelová hrča nerozpustila. Mlieko som odstavila, nechala vychladnúť, ešte som ho schladila aj v chladničke, prisypala som jednu šľahačku v prášku a vyšľahala.
  11. Hotové venčeky som po stuhnutí krému ozdobila rumovou polevou a tie, ktoré boli plnené aj šľahačkou som ozdobila čokoládou.
  12. Ešte som zabudla na rumovú polevu: k preosiatemu práškovému cukru priliať po lyžičkách horúcu vodu, rum (podľa chuti, ak sa dá viac rumu potom treba menej vody) a trochu - kávovú lyžičku oleja. Všetko dobre vymiešať na nie veľmi riedku polevu aby veľmi nestekala.... a môžeme polievať venčeky.
  13. Z tejto dávky vyjde asi 50 venčekov - menších, keď sa mi podaria väčšie tak 46 ks.