Vanilkové rožky fotorecept

tinca - fotkatinca, 9. decembra 2011
Vanilkové rožky (fotorecept)
Foto: tinca

Vlani som piekla a aj pridala na Varechu vanilkové rožky s mandľami. Tento rok som upiekla klasické s vlašskými orechami. Aj toto vianočné pečivo Zobraziť celý popisVlani som piekla a aj pridala na Varechu vanilkové rožky s mandľami. Tento rok som upiekla klasické s vlašskými orechami. Aj toto vianočné pečivo podobne ako linecké nesmie chýbať na vianočnom stole.

35
porcií
15 minút
príprava
10 ručne tvar./8 vyk minút
na 180 °C

Suroviny

200 g
150 g -hera /maslo/
80 g
30 g
z 1/2  citróna
Na obalenie a dohotovenie:
150 g
2-3 balíčky
1 balíček




Postup

  1. 1

    Prichystáme si potrebné suroviny.

    Vanilkové rožky (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Zomelieme si orechy.

    Vanilkové rožky (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Preosejeme si múku a práškový cukor, pridáme pomleté orechy, kôru z citróna a na plátky pokrájaný tuk, ja som použila heru. Vymiesime si cesto, ktoré necháme pol hodinku odpočinúť v chlade.

    Vanilkové rožky (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Robila som ich dvomi spôsobmi. Prvý ručne tvarované, tak že si odkrojíme kúsok cesta, vyformujeme valček /najviac na 4 rohlíčky/ pokrájame na veľkosť akú si želáme a zohneme do tavru rohlíčka.

    Vanilkové rožky (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    No a upečieme v predhriatej rúre pri 180 st.C cca 10 min. /elektrická rúra/

    Vanilkové rožky (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Druhý spôsob je taký, že si rozvaľkáme cesto na hrúbku cca 6 mm okrúhlou formičkou vykrojíme kruh a v ňom menší kruh, podobne ako pri lineckých kolieskach. Potom rozkrojíme napoly a vzniknú nám dva rohlíky. Tento spôsob nám zaručuje, že budeme mať rožky rovnako veľké. Tieto sú samozrejme menšie, ale ja mám rada na mise drobné pečivo.

    Vanilkové rožky (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Tiež upečieme, ale tu stačí 7-8 minút, lebo sú tenšie ako ručne tvarované.

    Vanilkové rožky (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Necháme trošku vychladnúť a teplé obaľujeme klasicky vo vanilkovom cukre.

    Vanilkové rožky (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    RADA pre čosi naviac: ak máte radí škoricu môžete zmiešať práškový cukor so škoricovým, tiež konce neobalených rožtekov namáčať v čokoládovej poleve. Takto máme z jedného receptu vlastne tri druhy.

    Vanilkové rožky (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    No a môžu ísť do vianoc na čakaciu listinu. Čokoládové išli do druhej dózy,aby sa nezafúľali od práškového cukru.

    Vanilkové rožky (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Dobrú chuť!

    Vanilkové rožky (fotorecept) - obrázok 11

Diskusia k receptu

evusik
@tinca perfektný nápad s tým vykrajovaním, zas mám nový grif ktorý môžem využiť.... krásne sa ti vydarili, voňajú Vianocami :-)
marijanka712
sú krásne a hned dvojaké jedni bile snehové a druhé den anoc čokoládové dobrý nápad s vykrajovaním to ta chválim
3sandra3
sú krásne ... a páči sa mi, ako si v košíčkoch pekne oddychujú a čakajú na ten správny čas
evanaaa
Pekné, už len ich pojesť, aj nápad dobrý. Ja si zasa vyvaľkám dlhé šúlce a tie krájam na rovnako, konce trochu zúžim a ohnem, vidím, že je tu viac spôsobov robenia.
marta5
Už som ich piekla a môžem potvrdiť,že sú vynikajúce.
jezibabka59
mam velmi rada vanilkove rozky ,ale ja ich robim tak ze si na dosku narobim rovnake gulicky a potom z nich male sikovne rohlicky je to celkom rychle ....
sneica
pekne rozteky ...aj mne sa paci vyrajovanie,a aj doza naplnena rozkami..:)
mrsl
Prave dnes som ich robila. Nemala som orechy tak som ich nahradila mandlami. Mnam. su vynikajuce. =)
vrabcek1
aj ja robievam tieto rožteky tým že tam nejde vajíčko su neskutočne krehké,
cica2
tak toto sú krásne rožteky nie ako tie moje podkovičky:-D....a ďakujem za dobrý nápad, páči sa mi aj ten bod. 6....a fotky a úvodné foto, je krásne vianočné:-))
tinca
@vrabcek1 fakt sú krehučké, rozplývajú sa na jazyku, včera tu bola bývalá kolegyňa som ju ponukla, hovorí že schovaj ich, lebo ti ich pojem:) @cica2 čo rozprávaš aj tvoje sú krásne:)
tinca
@fejton1 neviem mne sa nikdy neroztečú, moja rada ja vyhrejem na plný výkon rúru, potom stiahnem na požadovanú teplotu, chvíľu počkám a dám piecť. Dodrž aj čas a rob ich hrubšie.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia