Vanilkové rožky (fotorecept)
Autor receptu: tinca
Vlani som piekla a aj pridala na Varechu vanilkové rožky s mandľami. Tento rok som upiekla klasické s vlašskými orechami. Aj toto vianočné pečivo podobne ako linecké nesmie chýbať na vianočnom stole.
35 porcií |
15 minút príprava |
10 ručne tvar./8 vyk minút na 180 °C |
Postup
- Prichystáme si potrebné suroviny.
- Zomelieme si orechy.
- Preosejeme si múku a práškový cukor, pridáme pomleté orechy, kôru z citróna a na plátky pokrájaný tuk, ja som použila heru. Vymiesime si cesto, ktoré necháme pol hodinku odpočinúť v chlade.
- Robila som ich dvomi spôsobmi. Prvý ručne tvarované, tak že si odkrojíme kúsok cesta, vyformujeme valček /najviac na 4 rohlíčky/ pokrájame na veľkosť akú si želáme a zohneme do tavru rohlíčka.
- No a upečieme v predhriatej rúre pri 180 st.C cca 10 min. /elektrická rúra/
- Druhý spôsob je taký, že si rozvaľkáme cesto na hrúbku cca 6 mm okrúhlou formičkou vykrojíme kruh a v ňom menší kruh, podobne ako pri lineckých kolieskach. Potom rozkrojíme napoly a vzniknú nám dva rohlíky.
Tento spôsob nám zaručuje, že budeme mať rožky rovnako veľké. Tieto sú samozrejme menšie, ale ja mám rada na mise drobné pečivo.
- Tiež upečieme, ale tu stačí 7-8 minút, lebo sú tenšie ako ručne tvarované.
- Necháme trošku vychladnúť a teplé obaľujeme klasicky vo vanilkovom cukre.
- RADA pre čosi naviac: ak máte radí škoricu môžete zmiešať práškový cukor so škoricovým, tiež konce neobalených rožtekov namáčať v čokoládovej poleve. Takto máme z jedného receptu vlastne tri druhy.
- No a môžu ísť do vianoc na čakaciu listinu. Čokoládové išli do druhej dózy,aby sa nezafúľali od práškového cukru.
- Dobrú chuť!