Vaječný likér
Vaječný likér

Vaječný likér od babičky

piju - bez fotkypiju, 16. apríla 2017
Vaječný likér od babičky
Foto: piju

Nadýchany vaječný likér s príchuťou vanilky.

15 minút
príprava

Suroviny

3 ks
1 ks (zahustené sladené mlieko)
2
podľa chuti




Postup

  1. 1

    Vajíčka (bielky aj žĺtky) šľaháme mixérom tak dlho, pokedy nevznikne pena. Pozor pena nebude taká hustá, na akú sme zvyknutý pri šľahaní samotných bielkov. Trvá to o trošku dlhšie, ale pena je oveľa jemnejšia.

  2. 2

    Do peny pridáme vanilínový cukor a Salko a rozšľaháme. Naposledy pridáme rum podľa chuti. Ja dávam 2 až 3 dcl. Znova prešľaháme a nalievame. Najlepšie chutí čerstvo urobený. Uskladníme najlepšie v sklenenej fľaši v chladničke.

Diskusia k receptu

piju
@Marienka44 (17.4.2017 08:19)

Likér musí byť v chladnicke a mal by sa vypiť do týždňa
root
@Piju (17.4.2017 15:40)

Ak vajcia obsahujú salmonely, je chladnička s prepáčením prd platná. Salmonely likviduje len dôkladný var nad 60°C!!!
piju
@Root (17.4.2017 16:04)

Nikde som nespomenul že chladnička zabije salmonelu. Ak použijete nezávadné vajíčka a likér budete držať v chlade predídete tomu aby sa vytvorila.Bohužiaľ z varených vajec sa to spraviť nedá.Pokial chcete piť domáci likér musíte to risknut alebo si kúpiť z obchodu. Ďakujeme veľmi pekne ze ste sa s nami podelili z vašimi prirodopisnymi znalosťami zo základnej školy.
luss44
domáci je veru najlepší. Vaječný robievam, naposledy na Vianoce, mám rcp ešte od svojej mamy. Dávam len žĺtka, salko a okrem rumu aj vodku. Najbližšie, ak nezabudnem, skúsim aj s tým vanilkovým cukrom.
kimlo
@Luss44 (17.4.2017 18:02)
Nevšímaj si mudrlantov, salmonely sa nachádza len na povrchu škrupiny, nie vo vnútri vajca, stačí dodržať hygienu a si v bezpečí.
kukulienka71
@torticka :-))
vaječný likér som nikdy nerobila, k tomu sa neviem vyjadriť, viem len, že bezpečné sú pasterizované vajcia(tie však ťažko zohnať) a menej bezpečné domáce.
Práve kvôli salmonele na povrchu sa mi zdá úplne nepochopiteľné, ak spolu s deťmi vyfukujeme vajíčka pred Veľkou nocou:-((
leaela
@Redakcia (17.4.2017 22:18)

To nebol vulgarny komentar,ale pravda,mila "objektivna"@redakcia.a tymto Vas ziadam o vymazanie urazky od toho niktosa voci mne.pekny vecet prajem...
redakcia
@Leaela (17.4.2017 22:24)

Váš komentár BOL vulgárny.

Objektívni sme.

Ak by ste pozorne čítali, sám požiadal o jeho vymazanie.

Aj my Vám prajeme pekný večer.
2x root a piju
lenuckaaa
@Piju (18.4.2017 14:54)

Halooooó @Piju a vieš čítať? Predsa V TOM LINKU : www.ruvztt.sk/aktuality2/epidemiologicka-charakterist...
máš napísané ako sa môže prenášať SALMONELA a prevencia proti nej. Celkom nechápem, ako môžu ľudia žiť v nevedomosti, aj keď im to niekto nalepí na oči. Inak recept nemusí byť zlý, ale určite by som neriskovala použitie surových slepačích vajec bez tepelnej úpravy! Aj keď sú vajcia tzv. domáce, aj tak sa môžu nosnice nakaziť cez kontaminované krmivo, aj to si môžeš prečítať v tom odkaze. Aj o tých zapálených vaječníkoch sliepok si môžeš naštudovať z rovnakého zdroja.
piju
@Lenuckaaa (18.4.2017 17:21) halooo @Lenuckaaa to bolo na odľahčenie situácie. Múdre reči typu zo surových vajec môže človek dostať salmonelu môže riešiť na iných fórach. Týmto by som to rád uzavrel a odkázal všetkým ktorí majú strach zo salmonely nech neolyzuju cudzie vajcia.
root
@Piju (18.4.2017 14:54)

Bezpečnosť surových vajec začala riešiť pod tvojím rcp @Marienka44 , nie ja. Len som reagoval na tvoju nedostatočnú odpoveď. Že surové vajcia môžu obsahovať salmonelu (a to nielen na povrchu škrupiny) je fakt, s ktorým ja ani ty nič nespravíme.

Vyjadrovať sa v diskusii k surovinám - aj negatívne - je normálne. Ak neznesieš kritický alebo protichodný názor, nepridávaj recepty na stránky, kde ich môžu ostatní komentovať.
piju
Tvoj komentár mi prišiel totálne zbytočný každý kto konzumuje vajcia v surovom stave predsa vie ze sa vystavuje tomuto riziku. Myslím si že pani skôr išlo informáciu o spotrebe a uchovanie likéru. Ale Pan múdry musí dodať že vajcia ktoré su napadnuté salmonelou chladnička prd pomôže. Povedz mi kto sa na to pýtal a ktorý primitívny človek takú vec neovláda.Darmo teba je tu škoda ak chceš byť naozaj prospešný choď na poštu olyzovat známky a ochrán má od tvojich múdrych komentov
evanaaa
Likéry nerobím žiadne ani ich nepijem, len som chcela podotknúť na tú tému - salmonela, ap., že je zaujímavé, pred niekoľkými rokmi (až desaťročiami) sa otázka nákazy salmonelou z vajec ani veľmi neriešila, aspoň ja neviem, ale viem, že mnohí speváci, či športovci pili surové vajcia dokonca priamo zo škrupiny. Im nič nehrozilo, alebo ešte neexistovali baktérie? :) (dokonca som osobne poznala človeka, ktorý denne pil vajcia, športovec....).
2x piju a arkana




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia