V trúbe pečené zemiakové mesiačiky

cesminaz - fotkacesminaz, 9. decembra 2013
V trúbe pečené zemiakové mesiačiky
Foto: cesminaz

Takto pripravené zemiaky sú najmä zdravé,lebo sú pečené bez tuku.U nás sú veľmi v obľube,najmä večer ked si už rodinka sadne k telke :-) Zobraziť celý popisTakto pripravené zemiaky sú najmä zdravé,lebo sú pečené bez tuku.U nás sú veľmi v obľube,najmä večer ked si už rodinka sadne k telke :-) Čajík na zahriatie a teplé pečené mesiačiky "pod zub"...a každý je spokojný ;-))) Sú ideálnym pohostením pre návštevu,na zahnanie "malého hladu" ;-D Každý si už podla svojej chuti bud len posolí,alebo ešte na teplé položí kúsoček čajového masla...

10-15 minút
príprava
35-40 minút
na 170 °C

Suroviny

1 kg
Podľa chuti:




Postup

  1. 1

    Kedže tieto zemiaky sa pečú a jedia spolu so šupkou,je lepšie si kúpit krajšie zemiaky s čistejšou,tenšou zdravou šupkou.Takže..zemiaky si poriadne ošucháme pod vodou s menšou kefkou.

    V trúbe pečené zemiakové mesiačiky - obrázok 1
  2. 2

    Potom ich prekrojíme na polovicu a následne z tej polovice spravíme asi 2-3 mesiačky.Záleží aj od velkosti zemiakov,ale nech mesiačiky niesú ako "hranolky" a ani príliž hrubé nesmú byť.Pokrájané zemiaky poukladáme vedla seba na suchý plech a dáme piecť do rúry,ktorú sme si už vopred rozohriali na 170°C na cca 40min.

    V trúbe pečené zemiakové mesiačiky - obrázok 2
  3. 3

    ...už upečené zemiačiky :-)

    V trúbe pečené zemiakové mesiačiky - obrázok 3
  4. 4

    Hned po upečení,ešte zahorúca ich pokladieme na tanier a servírujeme.Jeden tanier si môžme pripraviť s maslom...a to tak,že do mesiačika cez stred pozdlz spravíme menší rez a vložíme kúsoček masla.Trošku osolíme :-)

    V trúbe pečené zemiakové mesiačiky - obrázok 4
  5. 5

    Najchutnejšie sú ešte teplé ;-) zvonku jemne chrumkavé a zvnútra mäkkučké.. Dobrú chuť ;-D

    V trúbe pečené zemiakové mesiačiky - obrázok 5

Diskusia k receptu

luss44
ja som prudko zemiaková, takže u mňa za 5* :) robievam si takto, len na kolieska a nejaké bylinky
elixir
pekne pecene zemiaciky, dobra inspiracia, aby clovek nezabudol na jednoduche dobroty :) urobim veru, pokvapkam cesnakovym olejom a je maskrta ako vysita :)
eviana
@cesminaz , skvelé zemiačiky, viem si predstaviť tú vôňu a báječnú chuť keď sa maslo na horúcich rozpúšťa, mňam :)
radulienka
Hoj, krásna mňamka, ja si ich robievam a korením pomletou rímskou rascou teda kumínom a takisto si pečiem hokaido tekvičku. Najzdravšie pochúťky, aké kedy ľudstvo vymyslelo, bez glutamánu a iných chemických látok, vďaka za peknú inšpiráciu...
jozka2
tieto zemiaciky su vyborne,ja ich pred vlozenim na plech premiesavam naolejovanymi rukami,posypem rascou,bylinkami,krsne sa upecu a velmi rychlo chytia farbu.
cesminaz
@luss44 aj s bylinkami musia byt super ;-) @elixir presne tak,je to naozaj obycajna a jednoducha pochutka ;-) zemiaky s cesnakom mame tiez veelmi radi @eviana :-)) mnam! @radulienka :-) urcite sa tymto sposobom da piect vselico @jozka2 aj tvoje zemiaciky su urcite super ;-) dakujem za komentik
marikafil
my sme mali podobné včera na večeru - ale pridala som aj na kolieska nakrájanú cviklu a na paličky/hranolky nakrájaný petržlen. no a samozrejme jednu velikánsku cibuľu:-) inokedy dávam tekvicu, ale teraz som potrebovala len pre dvoch a chcela som vyskúšať ten petržlen. celé to bolo výborné.
methi
jooj na tomto ficim uz par mesiacov :) a k tomu tu nalozenu cviklu z varechy. mnam!
babkamt
Tak toto by som mohla dnes spraviť na večeru. Narobila si mi chúťky.
garanco
Výborná pochúťka! Občas robievam na večeru, len pokrájané na kolieska. K tomu máme radi kyslomliečne nápoje alebo kyslú kapustu(rovno zo suda)
@marikafil , Tvoja príloha vyzerá veľmi zaujímavo - cvikla, cibuľa, nabudúce urobím podľa Teba!
kimlo
Najlepšie sú k tomu zavináče alebo iné kyslé rybičky...
bubi
v jednoduchosti je krasa :)
anilah
Robím tak, že pokrajane na štvrtiny zemiaky pokvapkám olejom, posypem 2p.l. strúhanky alebo kukur. krupice, pridám provensalské korenie a pečiem.
elysa
pečené zemiaky sú dobrota, mávame podobné na večeru, asi aj hneď zajtra budú...
mariamka
niet nad takto chutne vypecene zemiacky, len si chute robit a preglgat :) a tiie bonusy,, to uz je "pridana hodnota" parada :)
snehulienocka
my ich robievame tiež a je to mňamka.... ale u nás sa vyberajú menšie a stredne veľké zemiaky a pečú sa neprekrojené, max. ak sú väčšie, tak sa prekroja na polovicu..... a tiež s maslom a Acidkom
braxi
ja dávam štvrťky zemiakov priamo na rošt...je to mňamka
cesminaz
Dakujem vsetkym za mile komentare a za nahliadnutie mojho receptu :-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia