V trúbe pečené zemiakové mesiačiky

cesminaz - fotkacesminaz, 9. decembra 2013
V trúbe pečené zemiakové mesiačiky
Foto: cesminaz

Takto pripravené zemiaky sú najmä zdravé,lebo sú pečené bez tuku.U nás sú veľmi v obľube,najmä večer ked si už rodinka sadne k telke :-) Čajík na zahriatie a teplé pečené mesiačiky "pod zub"...a každý je spokojný ;-))) Sú ideálnym pohostením pre návštevu,na zahnanie "malého hladu" ;-D Každý si už podla svojej chuti bud len posolí,alebo ešte na teplé položí kúsoček čajového masla...

10-15 minút
príprava
35-40 minút
na 170 °C

Suroviny

1 kg
Podľa chuti:

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Kedže tieto zemiaky sa pečú a jedia spolu so šupkou,je lepšie si kúpit krajšie zemiaky s čistejšou,tenšou zdravou šupkou.Takže..zemiaky si poriadne ošucháme pod vodou s menšou kefkou.

    V trúbe pečené zemiakové mesiačiky - obrázok 1
  2. 2

    Potom ich prekrojíme na polovicu a následne z tej polovice spravíme asi 2-3 mesiačky.Záleží aj od velkosti zemiakov,ale nech mesiačiky niesú ako "hranolky" a ani príliž hrubé nesmú byť.Pokrájané zemiaky poukladáme vedla seba na suchý plech a dáme piecť do rúry,ktorú sme si už vopred rozohriali na 170°C na cca 40min.

    V trúbe pečené zemiakové mesiačiky - obrázok 2
  3. 3

    ...už upečené zemiačiky :-)

    V trúbe pečené zemiakové mesiačiky - obrázok 3
  4. 4

    Hned po upečení,ešte zahorúca ich pokladieme na tanier a servírujeme.Jeden tanier si môžme pripraviť s maslom...a to tak,že do mesiačika cez stred pozdlz spravíme menší rez a vložíme kúsoček masla.Trošku osolíme :-)

    V trúbe pečené zemiakové mesiačiky - obrázok 4
  5. 5

    Najchutnejšie sú ešte teplé ;-) zvonku jemne chrumkavé a zvnútra mäkkučké.. Dobrú chuť ;-D

    V trúbe pečené zemiakové mesiačiky - obrázok 5

Diskusia k receptu

21 komentárov k receptu
pekne pecene zemiaciky, dobra inspiracia, aby clovek nezabudol na jednoduche dobroty :) urobim veru, pokvapkam cesnakovym olejom a je maskrta ako vysita :)
Hoj, krásna mňamka, ja si ich robievam a korením pomletou rímskou rascou teda kumínom a takisto si pečiem hokaido tekvičku. Najzdravšie pochúťky, aké kedy ľudstvo vymyslelo, bez glutamánu a iných chemických látok, vďaka za peknú inšpiráciu...
tieto zemiaciky su vyborne,ja ich pred vlozenim na plech premiesavam naolejovanymi rukami,posypem rascou,bylinkami,krsne sa upecu a velmi rychlo chytia farbu.
my sme mali podobné včera na večeru - ale pridala som aj na kolieska nakrájanú cviklu a na paličky/hranolky nakrájaný petržlen. no a samozrejme jednu velikánsku cibuľu:-) inokedy dávam tekvicu, ale teraz som potrebovala len pre dvoch a chcela som vyskúšať ten petržlen. celé to bolo výborné.
Výborná pochúťka! Občas robievam na večeru, len pokrájané na kolieska. K tomu máme radi kyslomliečne nápoje alebo kyslú kapustu(rovno zo suda)
@marikafil , Tvoja príloha vyzerá veľmi zaujímavo - cvikla, cibuľa, nabudúce urobím podľa Teba!
Robím tak, že pokrajane na štvrtiny zemiaky pokvapkám olejom, posypem 2p.l. strúhanky alebo kukur. krupice, pridám provensalské korenie a pečiem.
my ich robievame tiež a je to mňamka.... ale u nás sa vyberajú menšie a stredne veľké zemiaky a pečú sa neprekrojené, max. ak sú väčšie, tak sa prekroja na polovicu..... a tiež s maslom a Acidkom

Pridaj komentár k receptu: