Foto: tess
príprava
na 150 °C
Suroviny
Cesto: | |
36 dkg |
|
10 ks |
|
|
|
20 dkg |
|
2 ČL |
|
Plnka: | |
4 ks |
|
2 kompótové poháre |
|
4 PL |
|
2 balíčky |
|
Poleva: | |
1 ks |
|
|
|
|
|
(najlepšie čučoriedkový) |
|
Postup
-
1
Cesto:
1.oddelíme si žĺtka a bielka
2.vyšľaháme z bielok sneh
3.cukor so žĺtkami vymiešame, neskôr pridáme múku, vyšľahaný sneh a prášok do pečiva
4.vymastíme tortovú formu a vysypeme múkou
5.oddelíme cesto na polovicu
6.jednu polovicu vylejeme na formu a dáme piecť do trúby (150°C asi 20 minút)
7.do druhej polovice pridáme kakao- 2
Keď sa bledé cesto upečie, vyberieme ho z formy a dáme do trúby druhú polovicu- tmavé. Kým sa bude aj to druhé piecť, spravíme si plnku.
Plnka:
1.všetky tvarohy vymiešame spolu s práškovým a vanilkovým cukrom
2.pridáme šťavu z čučoriedok (asi 6 lyžíc)- jednoducho toľko, aby celý tvaroh ,,chytil" fialovkastú farbu- 3
-upečené cesto necháme chvíľku vychladnúť
(mne sa tmavé cesto príliš nafúklo, tak som ho musela rozkrojiť ešte na polovicu)
-pokvapkáme všetky cestá rumom
-natrieme na tmavú časť slušnú vrstvu džemu (čučoriedkového)
-na rozotretý džem pridáme tvarohovú plnku
-na vrch tvarohu dáme čučoriedky
-položíme naň bledé cesto a spravíme to isté -džem, tvaroh, čučoriedky + na záver všetkého položíme znovu tmavé cesto- 4
Na boky (predtým ako dáme na vrch polevu) namažeme džem, aby nám čokoládové tyčinky nepadali. Skúšala som ich lepiť aj potravinárskym lepidlom, ale moc to nedržalo- preto som zvolila radšej džem. Striedame bielu tyčinku s čiernou.
- 5
Poleva:
1.Na vrch pridáme ríbezle (najlepšie čerstvé- zavárané nemajú takú farbu)
2.Tortové želé vylejeme do hrnca, zalejeme 250 ml vody a pridáme 2-3 PL práškového cukru. Za stáleho miešania privedieme do varu (cca asi 1 minútu)
-nenecháme ho dlho chladiť, aby nám nestuhlo (ak ho náhodou necháte odstáť, tak znovu ho musíte zahriať, aby bolo tekuté)
3.Ešte vlažným želé zalejeme ríbezle- 6
Na záver celú tortu obviažeme stuhou. A takto vyzerá hotová :)
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu