Úžasná domáca želatína fotorecept

saakoo - fotkasaakoo, 12. augusta 2014
Úžasná domáca želatína (fotorecept)
Foto: saakoo

Úžasná a jednoduchá domáca želatína len z troch surovín, ktorá je pripravená za necelých 20 minút. Ak vyskúšate túto želatínu, inú určite už nikdy Zobraziť celý popisÚžasná a jednoduchá domáca želatína len z troch surovín, ktorá je pripravená za necelých 20 minút. Ak vyskúšate túto želatínu, inú určite už nikdy robiť nebudete :)

1
porcia
20 minút
príprava

Suroviny

400 ml
100 ml
1 bal.

Postup

  1. 1

    Prichystáme si všetky suroviny. Vodu, sirup a zlatý klas.

    Úžasná domáca želatína (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Vodu spolu so sirupom zmiešame v menšej rajničke. Ja na jednu dávku používam 400 ml vody a zvyšných cca 100 ml dolievam už len sirupom podľa chuti. Sirup ktorý kúpite musí byť určite hustý a s cukrom.

    Úžasná domáca želatína (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Pripravenú zmes vody a sirupu treba vždy pred varením ochutnať. Ak používate kyslastejší sirup, napríklad pomarančový môžete ho kľudne osladiť s práškovým cukrom. Mne sa naopak tento jahodový sirup zdal príliš sladký, tak som jednoducho pridala obyčajnú kyselku ktorá sa dáva do čaju. Sirupom nešetrite pretože sirupová voda musím mať výraznú chuť, kedže po pridaní zlatého klasu sa táto výrazná chuť troška stlmí.

    Úžasná domáca želatína (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Všetko spolu zamiešame a za stáleho miešania varíme na miernom ohni, tak ako napríklad puding. Toho, že sirup nieje priesvitný sa nebojte, to sa počas varenia zmení.

    Úžasná domáca želatína (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Sirupová voda nám postupne začne meniť farbu. Stále miešame.

    Úžasná domáca želatína (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Keď sa nám so sirupovej vody začne pariť a začnú sa nám v nej robiť malé "hrudky", vieme, že čoskoro máme hotovo.

    Úžasná domáca želatína (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Varíme až kým nám želatína nezačne bublať a nezmení sa celá na priesvitnú. V želatíne sa nám môžu vytvoriť malé vzduchové bublinky, ktoré ale počas chladnutia a miešania sami zmiznú.

    Úžasná domáca želatína (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Želatínu odstavíme zo sporáka a necháme pomaly vychladnúť. Nesmieme prestať miešať!!! Najlepšie sa chladí v umývadle napustenom studenou vodou.

    Úžasná domáca želatína (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Keď má želatína izbovú teplotu, (väčšinou je to vtedy keď sa z nej prestane pariť, ale ja do nej vždy strčím prst a keď je stále teplá, ale nepáli viem, že je hotová) môžeme ju naliať rovno na pripravený koláč. Želatínu vždy pripravujte až potom, ako máte všetko ostatné hotové pretože rovno po vychladnutí je potrebné želatínu vyliať na koláč aby nám príliš nestuhla a nespravili sa nám v nej hrudky.

    Úžasná domáca želatína (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Želatínu vždy najprv nalejeme po obvode koláča, čiže na jeho okraje.

    Úžasná domáca želatína (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    A až potom nalievame želatínu do jeho stredu.

    Úžasná domáca želatína (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Hotovo. Táto želatína má vždy úžasnú chuť ale aj farbu. Rýchlo tuhne, drží pokope, vôbec nieje vodnatá a nerozpadáva sa na kúsky. Od kedy poznám tento recept, na želatínu v prášku z obchodu som sa ani nepozrela. Vždy záleží len na tom, aký sirup si kúpite. Ja odporúčam sirupy Jupí, sú husté, s cukrom, majú krásnu farbu a aj veľmi dobre chutia.

    Úžasná domáca želatína (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    Mnohí z vás určite tento druh domácej želatíny poznajú, ale kedže som na vareche nenašla žiadny recept s podrobným postupom na jej prípravu, rozhodla som sa ju sem pridať. Určite to stojí za vyskúšanie :) PS: Ak preferujete priesvitnejšiu želatínu stačí ak zmeníte pomer vody a sirupu.

    Úžasná domáca želatína (fotorecept) - obrázok 13

Diskusia k receptu

hanak
@saakoo , myslím, že tento Tvoj RP je veľkým prínosom pre varecháčov. Veľmi pekné!
1x ilusa
anajka
Dobrý receptík, takto som ešte nerobila a určite vyskúšam. Ďakujem.
orchidea
Pekne si to podrobne napísala... aj mne sa viac páči želatina ktorá vznikne zo Zlatého klasu ako tá v sáčkoch ale používam aj tú..:)
luda4
pekne spracované,ukladám a určite vyskušám.
radulienka
Pekný nápad a hlavne je to vegaželatína rastlinného pôvodu, pravá je z kostí, takže hurá na ňu, nenapadlo mi, že môžem vziať sirup, vďaka za recept...
martab
Super!!! Ja som vzdy vyuzila stavu z kompotu (pokial som nemala cerstve ovocie...). Davam 5*
babidka
Vyzera to pekne , takto sme robili zelatinu este ako deti :-) Vsimnite si vsak zlozenie Zlateho klasu :kukuricny skrob,aroma , farbiva . Aj ja tak ako @astheart si myslim,ze staci aj maizena . @radulienka , existuje aj zelatina rastlineho povodu - z agaru .
finczi
Výborný nápad!!Ešte som neskúsila, vždy som mala pred prípravou želatiny obavy, ale toto určite vyskúšam, ďakujem! 5*
elisticka
super zelatina robila som strasne davno z kompotovej vody a veru vyskusam aj tento :-) 5*
violeta
Tvoj zákusok vyzerá velmi chutne, si šikulka :-)
rea1
väčšinou používam kóšer želatínu, ktorú si nosím z rakúska, tam je príprava najjednoduchejšia, prášok sa zaleje vriacou vodou, pomieša a okamžite tuhne (tiež je rastlinná) ale keď nemám, robievam takú, ako je táto, len podľa podľa receptu, ktorý som dostala ja, ju nerobím so sirupom ale s džúsom Tang. a tiež je vynikajúca. zvedavosť mi nedá, skúsim aj takto, u nás sa ovocné koláče so želatínou robia celé leto.
valeri
Výborný recept, niekoľkokrát som skúšala so Zlatým klasom, ale vždy mi to zostalo také ako na obr. 6, asi som to mala ešte variť ďalej. Určite vyskúšam.
joel
poznám a ja použivam aj šumienku rozpustenú vo vode a želatinu všelijakej farby, chemia ako chemia..
fatima30
ja by som potrebovala poradit so zelatinou ktoru pouzivam do kremov katastrofa bud su hrudky,alebo nestuhne to je hotove carovanie
jarbra
@saakoo , paci sa mi receptik, casto robim zelatinove kolace z kompotovej stavy a Zlateho klasu, urcite vyskusam tvoju krasnu zelatinku. Prajem pekny den.
marianne
ja inu zelatinu na kolace ani nerobim,s platkovou som na noze...este vymyslite nieco na slano....:-)
mimka946
ja robim bud takúto alebo z džúsu aj ta je dobrá a hlavne lepšia ako ta pravá želatína tu moc nemusiim..
denyany
Takúto želatínu robievam už 20 rokov a predtým ju takto robievala moja mama, keď sme boli deti, takže pre mňa nič nové. Ale môžem potvrdiť, že ozaj nikdy nesklamala-overené dlhoročnými skúsenosťami.:-)
elysa
áno, aj my máme radšej tieto "želatíny" ako tie práškové, sú veľmi chutné...
saakoo
Uf nečakala som až toľko reakcií, je naozaj veľmi ťažké reagovať na všetky :) Ďakujem krásne za všetky vaše pochvaly a komentáre, kedže som "pekár" začiatočník, vážim si ich oto viac a naozaj ma veľmi veľmi tešia :)
saakoo
@dogagador Áno znamená to proste použiť viacej vody a menej sirupu. Ale treba rátať aj s tým, že želatína bude mať automaticky aj menej výraznú chuť. A so stužovaním tvarohových plniek bohužiaľ nemám vôbec žiadne skúsenosti, takže s tým ti neporadím prepáč.
saakoo
všetky vaše nápady s kompótovou šťavou, džúsom alebo šumienkou sa mi páčia :) keď budem mať možnosť, rada ich vyskúšam. Aj keď popravde asi zostanem verná sirupom, proste milujem ich chuť, farbu a vôňu... :D a všetko
hubata
Áno, takúto želatínu sme voľakedy robili zo sirupov, džúsov alebo kompótovej šťavy a maizeny: sirupy boli rôznej farby tak asi ako dnes Jupík, sladené cukrom.
evanaaa
Tiež som robila koláč, kde som spravila navrch želatínu z pomarančového džusu. @dogagador , táto nie je vhodná na stužovania plniek, ale len na dekoráciu navrch koláča. Na plnky treba tzv. stužovač ( je aj taký, za studena ).
brmbolka
perfektné, aj ja robím želatínu takto ale používam Pima džús, skúsim ale aj so sirupkom, *****
tinca
@Saakoo nepochopila som z postupu kedy sa vlastne pridá zlatý klas??? Ďakujem,vyzerá skvelo:)
saakoo
@tinca Zlaty klas pridáte vtedy keď sa vám začne sirup s vodou pomaličky zohrievať, ale ešte predtým, ako vám voda zovrie. Ja ho pridám hneď ako vidím, že sa mi s vody začalo pariť. Pridanie zlatého klasu patrí k postupu číslo tri.
saakoo
@redakcia Veľmi veľmi sa ospravedlňujem ale o výhre som vôbec netušila, musela som nejako prehliadnuť Váš email. Veľmi ma to mrzí a zároveň veľmi pekne ďakujem, je to úžasný pocit vedieť že môj recept je užitočný :)
jarka150
Aj ja robím želatínu zo šťavy z kompótu a ZK už vyše 30 rokov ........nikdy ma nesklamala........, keď nebol otvorený kompót, pomohla som si tiež sirupom /domácim - jahodovým, ríbezľovým, malinovým/ ............vtedy ma ani nenapadlo pozrieť v obchode, či predávajú želatínu.......:).... prvýkrát som ju takto robila na koláči Tvarohové osviežujúce rezy, kde v originál recepte bola uvedená dokonca šumienka Vita pomaranč, takže najprv s ňou sa robila želatína a keď ju prestali vyrábať, tak som si to nahradila kompótom......:)
1x kata50
jankazj
ahojte,prosim vas,robil uz niekto aj z cernicoveho kompotu zelatinu? postup je asi taky isty ako pri vsetkych,ze? kompotova stava,zlaty klas a mozem tam dat aj cukor? a sirip uz asi tam nie je potrebny,ze?dakujem za odpoved,chcem vyskusat cernicovu zelatinu po prvy krat tak hadam sa podari
saakoo
@jankazj ano postup je uplne rovnaky, stava z kompotu a zlaty klas, cukor a sirup to uz je na tebe. Podla toho ci chces mat zelatinu sladku alebo kyslejsiu :) a sirup ti uz len moze zvyraznit chut a pripadne aj farbu.
saigy
Ešte som nikdy nepoužil želatínu,dnes som ju potreboval a práškovú som nemal po ruke,ale zlatý klas a sirup áno.
Vyšla perfektne - jednoduchý a rýchly receptík.
Saakoo ďakujem.Už je v mojej KK :-)
3sandra3
super, želatínu robím rovnako , ale pridávam jednu lyžicu kryštálového cukru.

Zaujímavé video z archívu TV Varecha