Univerzálne cesto na slano aj na sladko

sisa - fotkasisa, 27. októbra 2012
Univerzálne cesto na slano aj na sladko
Foto: sisa

Tento recept ma naučila moja mama a ja ho robím tak často ako sa len dá. Keďže je aj na slano aj na sladko, Zobraziť celý popisTento recept ma naučila moja mama a ja ho robím tak často ako sa len dá. Keďže je aj na slano aj na sladko, robievam osie hniezda, pizzové hniezda, cesnakové rožteky, pizzu, smotanový báleš atd..... Báleš milujeme k šošovičnej polievočke, alebo k cesnakovej, alebo len tak do ruky ako koláč :-)

10
porcií
60 minút
príprava
20 minút
na 180 °C

Suroviny

500 g
1 ks
1 lyžička
3 dcl
1-1,5 dcl
štipka
podľa chuti
podľa chuti
podľa chuti




Postup

  1. 1

    z 2dcl vlažného mlieka, lyžičky kryš.cukru a kvasníc si pripravím kvások

    Univerzálne cesto na slano aj na sladko - obrázok 1
  2. 2

    kvások pridáme do preosiatej hladkej múky so štipkou soli, spolu so zvyšným 1dcl mlieka, potom pridáme olej. Ak robíme cesto na slano ešte pridáme 2 lyžičky soli a ak na sladko 2 lyžičky práškového cukru.

    Univerzálne cesto na slano aj na sladko - obrázok 2
  3. 3

    a vypracujeme tuhšie cesto. Cesto je trošku mastnejšie. Ak sa vám zdá až moc, môžte pridať trošku múky. Cesto dáme na teplé miesto vykysnúť aspon 30 minút.

    Univerzálne cesto na slano aj na sladko - obrázok 3
  4. 4

    Po vykysnutí, cesto rozvalkáme na hrúbku 1cm, potrieme olejom, pridáme pretlačený cesnak, nastrúhame eidam, všetko v množstve ako komu chutí, osolíme, pridáme vegetu a stočíme ako na roládu.

    Univerzálne cesto na slano aj na sladko - obrázok 4
  5. 5

    potom vykrajujem trojuholníčky, ale každý si môže zvoliť tvar aký mu vyhovuje a naukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie.

    Univerzálne cesto na slano aj na sladko - obrázok 5
  6. 6

    potrieme rozšľahým vajíčkom a pečieme vo vyhriatej rúre.

    Univerzálne cesto na slano aj na sladko - obrázok 6
  7. 7

    plku si môžte ľubovoľne meniť, napr. na pizzové vnútro-takže kečup, pizza korenie, alebo sladké osie hnieza jednoducho na čo máte chuť.

    Univerzálne cesto na slano aj na sladko - obrázok 7

Diskusia k receptu

hubata
Mamine recepty sú vždy najlepšie: osvedčené, chutné. Aj keď recept na slimáčiky poznám a robím ich trošilinka inak, zíde sa dobré cestíčko. Je to fakt univerzálne, na každý spôsob.
medulienka122
Teším sa, že je univerzálne - aspoň ho urobím pol-napol sladké aj slané, každému podľa chuti. Máš ich už na pohľad chutné
anykama
osvedčené staré recepty ma nikdy nesklamali,preto takým koláčikom fandím.
tonicka53
Pekne spracovaný postup, páči sa mi. Poznám toto cesto, tiež mám recept od maminky :-) a fakt je výborné !
pepiska2812
Skusam ake bude...spravila som si dvojitu davku,aj na sladko aj naslano...uvidime ako bude chutit...




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia