Univerzálne cesto na slano aj na sladko
Autor receptu: sisa
Tento recept ma naučila moja mama a ja ho robím tak často ako sa len dá. Keďže je aj na slano aj na sladko, robievam osie hniezda, pizzové hniezda, cesnakové rožteky, pizzu, smotanový báleš atd..... Báleš milujeme k šošovičnej polievočke, alebo k cesnakovej, alebo len tak do ruky ako koláč :-)
10 porcií |
60 minút príprava |
20 minút na 180 °C |
Postup
- z 2dcl vlažného mlieka, lyžičky kryš.cukru a kvasníc si pripravím kvások
- kvások pridáme do preosiatej hladkej múky so štipkou soli, spolu so zvyšným 1dcl mlieka, potom pridáme olej. Ak robíme cesto na slano ešte pridáme 2 lyžičky soli a ak na sladko 2 lyžičky práškového cukru.
- a vypracujeme tuhšie cesto. Cesto je trošku mastnejšie. Ak sa vám zdá až moc, môžte pridať trošku múky. Cesto dáme na teplé miesto vykysnúť aspon 30 minút.
- Po vykysnutí, cesto rozvalkáme na hrúbku 1cm, potrieme olejom, pridáme pretlačený cesnak, nastrúhame eidam, všetko v množstve ako komu chutí, osolíme, pridáme vegetu a stočíme ako na roládu.
- potom vykrajujem trojuholníčky, ale každý si môže zvoliť tvar aký mu vyhovuje a naukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie.
- potrieme rozšľahým vajíčkom a pečieme vo vyhriatej rúre.
- plku si môžte ľubovoľne meniť, napr. na pizzové vnútro-takže kečup, pizza korenie, alebo sladké osie hnieza jednoducho na čo máte chuť.