Uličské pirohy z trených surových zemiakov - pečené fotorecept

babidka - fotkababidka, 25. decembra 2010
Uličské pirohy z trených surových zemiakov - pečené (fotorecept)
Foto: babidka

Uličská dolina a obce v nej - Nova Sedlica, Ulič, Zboj ....je navýchodnejšia časť Slovenska . Je tam drsné podnebie a málo úrodná Zobraziť celý popisUličská dolina a obce v nej - Nova Sedlica, Ulič, Zboj ....je navýchodnejšia časť Slovenska . Je tam drsné podnebie a málo úrodná pôda - varia sa tam však výborné , hoci skromné jedlá . Tieto pirohy sú trošku náročnejšie na prípravu - ale stojí to zato:-)

45 minút
príprava
40-45 minút
na +80-200 °C

Suroviny

asi 1,5 kg
asi 3 PL
2  ks
podľa chuti
Plnka:
asi 300-350 g
1 ks
podľa chuti
podľa chuti
hrsť nasekana alebo kôpor ,pažítka




Postup

  1. 1

    Pravdupovediac , nikdy som nevážila množstvo zemiakov a tak iba odhadujem že ich dávam asi 1,5 kg .Nie sú vhodné mladé zemiaky lebo obsahujú veľa vody - najlepšie sa pracuje so zemiakmi staršími , ktoré už toľko vody nemajú / teda v decembri až marci/. Zemiaky ošúpeme a nastrúhame na strúhadle ako na halušky.

    Uličské pirohy z trených surových zemiakov - pečené (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Z nastrúhaných zemiakov si povytláčame vodu - nevylievame ju ! Dáme ju do inej misky a necháme postáť.

    Uličské pirohy z trených surových zemiakov - pečené (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    K vytlačeným zemiakom pridáme vajíčka , múku , soľ a mleté čierne korenie .Cesto má byť trošku hustejšie ako na zemiakové placky .Preto aj množstvo múky prispôsobíme podľa potreby. Odstátu vytlačenú vodu zlejeme a na spodku misky nám ostane iba usadený škrob ktorý nakoniec pridáme do cesta .

    Uličské pirohy z trených surových zemiakov - pečené (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Urobíme cesto.

    Uličské pirohy z trených surových zemiakov - pečené (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Pripravíme si plnku zmiešaním tvarohu , soli , vajca , mletého čierneho korenia .Keď máme tak pridáme nasekanú vňať -petržlenovú , kôpor alebo pažítku. Dobrá je aj mladá žihľava. Niekto dáva namiesto tvarohu tzv . "horky syr" - to je vyzretý a nasolený tvaroh . Keď ho urobím , tak pridám na Varechu recept :-)

    Uličské pirohy z trených surových zemiakov - pečené (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Plech si dobre /na hrubšie/ vytrieme masťou alebo maslom a lyžicou dávame cesto na spodnú časť pirohov , na to položíme plnku a na vrch rozotrieme ďalšiu lyžicu cesta . Nepoužívajte na potretie plechu olej , lebo s vám možu zo spodku prilepit .Ja teraz najradsej používam plech s nepriľnavým povrchom.

    Uličské pirohy z trených surových zemiakov - pečené (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Na pripravené pirohy podávame kúsky masti alebo masla a dáme piecť do rúry. Poriadne priložíme do sporáka a dobre ho "rozpálime" aby pirohy získali krásnu chrumkavú kôrku:-)

    Uličské pirohy z trených surových zemiakov - pečené (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Tak , a už su hotové :-)Podávame s hrnčekom dobrého kyslého mlieka alebo miskou kyslej smotany ...

    Uličské pirohy z trených surových zemiakov - pečené (fotorecept) - obrázok 8

Diskusia k receptu

palokuchki
@babidka to neni mozne, ty si od Zboja? Tam bola narodena moja svokra. Vzdy na to spomina ako tam prezila detsvo. Museli odtial odist, ked im cez 2.sv. vojnu zabili otca. Ja som tam bola s muzom a so svokrou. Boli sme uplne v tom rohu-polsko-ukrajinske hranice. Deti ked idu na Slovensko Zboj je miesto, ktore kazdy z nich musi navstivit. Je tam velmi krasne. Recept vyskusam a ked budem este so svokrou tak ju prekvapim.
alexdidi
@babidka , to je aj pre mňa novinka, ktorú vyskúšam, lebo vyzerá dobre...nikdy to však nebude tak chutné ako Tvoje zo "šparheta" na drevo..v takom robievala moja babka nalešniky na kapustnom liste, ale robila(aj moja mamka) aj ten "horský syr", čo je fajnotka a už som naň aj zabudla, ale ona mala preň iné pomenovanie na ktoré si teraz neviem spomenúť. Možno mi ho Ty pripomenieš...a ten recept pridaj, ja už neviem ako ho robila, ale veľmi rada si ho urobím...
babidka
@palokuchki , Zboj je v nasom okrese a mam do neho asi 30 km po horskych cestach :-) Je tam naozaj nadherne .Moja svagrinka Anka je z Ulica a tie pirohy ma naucila ona .Ale mam odtial aj niekolko dobrych priateliek a tie uz "vysetrovali" cia by mohla byt tvoja svokra :-) lebo minule si spominala , ze svokra pochadza zo Zboja ...Zajtra mam v plane dalsie pirohy - tie budu vyprazane :-) @alexdidi - ten syr sa u nas vola "horky syr" a robi sa podobne ako bryndza ale z kravskeho tvarohu . Ma aj podobnu chut -je slany a s takou nahorklou prijemnou prichutou /preto ten nazov / .Musim si najst cas a urobit ho :-)Mas pravdu , v "sparhete" pecene jedlo ma ovela lepsiu chut ako v plynovej ci elektrickej rure...
sovka62
Babidka, jedla som niečo podobné, keď sme boli v Ružbachoch. Išli sme okolo malého penziónu a pretože sme už boli zunovaní z jednotvárnej nechutnej kúpeľnej stravy, rozhodli sme sa večerať tam. Objednali sme si podobné jedlo, neviem už pod akým názvom ho ponúkali. Vnútri bola bryndza a bolo to naozaj výborné. Aj som to skúšala robiť, ale myslela som si, že bryndzu mám zabaliť do cesta, ale to sa veľmi nedalo, tak som pridala viac múky a to už potom nebolo ono. Ďakujem za recept, určite ich spravím podľa teba, už sa na ne teším. A ten "horký" syr robievala starká z tvarohu z kozieho mlieka, mala ho v keramických džbánkoch, chutil podobne ako bryndza, len bol akýsi štipľavejší. Ale chutil mi aj tak.
palokuchki
@babidka moja svokra bola za slobodna Copakova ( s mekcenom na C)a jej mamicka Cuhoviakova. Svokrin otec stupil v lese na minu, este mal silu dotiahnut sa domov a tam potom po troch dnoch zomrel. Moja svokra bola najstarsia zo siestich deti. Musela odist z domu zo svojou mladsou sestrou ked mala 12 rokov, lebo nemali co jest. Chodili po bohatsich domoch a hladali si pracu. Takto sa dostali az do Ciech, kde sa potom svokra vydala a usadili sa tam na chvilu. Veru boli to velmi tazke casy na prezitie.
frezia68
Ďakujem @babidka ,to si urobím už budúci týždeň,až dojeme zvyšky,niečo na odľahčenie....všetko mám,len horký syr nie,ale bude Cottage Cheese,môže byť?
marianne69
Babidka tak tvoje pirohy by som si dala s velkou chutou,milujem na akykokvek sposob,urcite vyskusam,vyzeraju mnamkovo...
janger
Toto musi byt dobrotka! A ten sporak, krasa!
jegor
dakujem za recept je tam ozaj velmi krasne ta priroda hadam najkrajsia v nasej domovine
babidka
nas kraj naozaj nie je "rajom turistov" ale je neskutocne krasny :-) turisti ho nastastie /!?/ este neobjavili......Aj ja si myslim , ze niet krajsieho miesta ako je nas kutik.-) No a krajove jedla - to je presne take typicke - stretavaju sa tu hranice slovensko-ukrajinsko-polske a tak aj jedla su takym "mixom" tychto troch regionov:-)))))
babidka
@frezia , cottage cheese je dost riedky a tak ho nechaj radsej odkvapkat aby sa ti plnka neroztiekla . Skus radsej suchsi tvaroh alebo bryndzu . Inak- ten horky syr je dost slany a chutovo ciastocne pripomina bryndzu . Do neho niekto ani nepridava vajicka a pouziva sa bez prichutenia v povodnom stave . Nielen v kazdej dedine ale takmer v kazdej rodine sa tieto pirohy robia v roznych variantach :-) ja sama som ich jedla asi 5-6 roznych kombinaciach a vzdy to bolo vlastne celkom ine jedlo ;-)
frezia68
Ďakujem,bryndzu mám v zásobe,myslela som,že Cotage zahustím orechami( nemôžem pokaziť?),hoci chuť pirôžkov zmením :-))) potom Ti oznámim výsledok...
jegor
jedli sme tam domaci chlieb peceni v peci nikdy nezabudnem keby mal niekto recept
babidka
@jegor , ten chlieb je normalna klasika - do cesta sa pridavaju varene zemiaky - na Vareche tych receptov najdes asi 10-15 ? Tu ani nejde o recept ale o to , ako sa ten chlieb pecie . Cesto kysne zvycajne aj 24 hodin a pecie sa v peci rozkurenej celkom suchym bukovym drevom. Skus si pozriet recepty na chleb na Vareche - doporucujem ti recept ktory dala @honestka -chlieb peceny v rimskom hrnci . ja ho pekavam takmer rovnako a tiez pouzivam rimsky hrniec . Chutou sa velmi priblizuje chlebom ake sa pekavali niekedy a ako sa este stale pecu u nas v niektorych domacnostiach . Mladi vsak na taku "robotu" uz nemaju ani cas ani trpezlivost ...
babidka
@frezia , nedavaj do plnky orechy :-)Ked sa ti urobi riedka plnka , radsej tam pridaj struhanku alebo vareny zemiak . Alebo vyskusaj s orechami , ved sa nic nestane :-))))- aspon budem vediet , ako to s tymi orechami chuti:-)
lucylee
aj táto verzia sa mi páči, veľmi zaujímavý spôsob prípravy :)
janazjarku
Najviac z receptu ma zaujal "šporhelt" :-D aj moja starká na takom pekávala podobné jedl8 samozrejme ukladám do KK lebo receptov na krumple nie je nikdy dosť :-)
jegor
dakujem za recept urcite vyskusam -aj zelenina a ovocie chuti uvas inak ako unas na dolniakoch boli sme tam na turu na hranici je tam kopec tusim riaba skala
jerica
@babidka recept si ukladám , po novom roku si pochutnáme , Blahoželám k výhre :-)) Veľa zdravia šťastia lásky do nového roku 2011 prajem Tebe a celej rodinke!! J&J
mirbod
Ďakujem za recept jedol som ich u kamarata,bolo to už dávno,no teraz si ho vyskušam sam diky
karielko
Krásne spomienky na Ulič a prázdniny u babky a dedka. A tieto pirohy sme mali najradšej. ďakujem za receptík.
babidka
Prazdniny u babky a dedka su vzdy zaujimave ...nase vnucata su doslova svetobeznici - ale najkrajsie prazdniny vraj su u nas. V dedine kde nie je ziaden bazen , ani kablovka ,iba jeden nezaujimavy obchod a krcma , rano ich budia buciace kravicky z pastviny oproti nasmu domu, gagot mojich husi na zahrade a kikirikanie kohuta :-))A predsa - v skole o tom rozpravaju ako o najlepsich prazdninach .No a tie pirohy su skutocne jedinecne :-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia