Uličské pirohy z trených surových zemiakov - pečené fotorecept

babidka - fotkababidka, 25. decembra 2010
Uličské pirohy z trených surových zemiakov - pečené (fotorecept)
Foto: babidka

Uličská dolina a obce v nej - Nova Sedlica, Ulič, Zboj ....je navýchodnejšia časť Slovenska . Je tam drsné podnebie a málo úrodná pôda - varia sa tam však výborné , hoci skromné jedlá . Tieto pirohy sú trošku náročnejšie na prípravu - ale stojí to zato:-)

45 minút
príprava
40-45 minút
na +80-200 °C

Suroviny

asi 1,5 kg
asi 3 PL
2  ks
podľa chuti
Plnka:
asi 300-350 g
1 ks
podľa chuti
podľa chuti
hrsť nasekana alebo kôpor ,pažítka

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Pravdupovediac , nikdy som nevážila množstvo zemiakov a tak iba odhadujem že ich dávam asi 1,5 kg .Nie sú vhodné mladé zemiaky lebo obsahujú veľa vody - najlepšie sa pracuje so zemiakmi staršími , ktoré už toľko vody nemajú / teda v decembri až marci/. Zemiaky ošúpeme a nastrúhame na strúhadle ako na halušky.

    Uličské pirohy z trených surových zemiakov - pečené (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Z nastrúhaných zemiakov si povytláčame vodu - nevylievame ju ! Dáme ju do inej misky a necháme postáť.

    Uličské pirohy z trených surových zemiakov - pečené (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    K vytlačeným zemiakom pridáme vajíčka , múku , soľ a mleté čierne korenie .Cesto má byť trošku hustejšie ako na zemiakové placky .Preto aj množstvo múky prispôsobíme podľa potreby. Odstátu vytlačenú vodu zlejeme a na spodku misky nám ostane iba usadený škrob ktorý nakoniec pridáme do cesta .

    Uličské pirohy z trených surových zemiakov - pečené (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Urobíme cesto.

    Uličské pirohy z trených surových zemiakov - pečené (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Pripravíme si plnku zmiešaním tvarohu , soli , vajca , mletého čierneho korenia .Keď máme tak pridáme nasekanú vňať -petržlenovú , kôpor alebo pažítku. Dobrá je aj mladá žihľava. Niekto dáva namiesto tvarohu tzv . "horky syr" - to je vyzretý a nasolený tvaroh . Keď ho urobím , tak pridám na Varechu recept :-)

    Uličské pirohy z trených surových zemiakov - pečené (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Plech si dobre /na hrubšie/ vytrieme masťou alebo maslom a lyžicou dávame cesto na spodnú časť pirohov , na to položíme plnku a na vrch rozotrieme ďalšiu lyžicu cesta . Nepoužívajte na potretie plechu olej , lebo s vám možu zo spodku prilepit .Ja teraz najradsej používam plech s nepriľnavým povrchom.

    Uličské pirohy z trených surových zemiakov - pečené (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Na pripravené pirohy podávame kúsky masti alebo masla a dáme piecť do rúry. Poriadne priložíme do sporáka a dobre ho "rozpálime" aby pirohy získali krásnu chrumkavú kôrku:-)

    Uličské pirohy z trených surových zemiakov - pečené (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Tak , a už su hotové :-)Podávame s hrnčekom dobrého kyslého mlieka alebo miskou kyslej smotany ...

    Uličské pirohy z trených surových zemiakov - pečené (fotorecept) - obrázok 8

Diskusia k receptu


Najsrdiečkovanejšie komentáre Ukáž celú diskusiu
@babidka to neni mozne, ty si od Zboja? Tam bola narodena moja svokra. Vzdy na to spomina ako tam prezila detsvo. Museli odtial odist, ked im cez 2.sv. vojnu zabili otca. Ja som tam bola s muzom a so svokrou. Boli sme uplne v tom rohu-polsko-ukrajinske hranice. Deti ked idu na Slovensko Zboj je miesto, ktore kazdy z nich musi navstivit. Je tam velmi krasne. Recept vyskusam a ked budem este so svokrou tak ju prekvapim.
@babidka , to je aj pre mňa novinka, ktorú vyskúšam, lebo vyzerá dobre...nikdy to však nebude tak chutné ako Tvoje zo "šparheta" na drevo..v takom robievala moja babka nalešniky na kapustnom liste, ale robila(aj moja mamka) aj ten "horský syr", čo je fajnotka a už som naň aj zabudla, ale ona mala preň iné pomenovanie na ktoré si teraz neviem spomenúť. Možno mi ho Ty pripomenieš...a ten recept pridaj, ja už neviem ako ho robila, ale veľmi rada si ho urobím...