Uighur Nan placky s cibuľkou a kuminom fotorecept

tizian1cat - fotkatizian1cat, 23. apríla 2011

Kashgar, oázové mesto na kraji púšte Taklimakan, je domovom Uighurov -turkického etnika moslimského vyznania,ktorí tvoria podstatnú časť populácie v provincii Xinjiang v západnej Číne. Uighur nan,ako chlebové placky vo väčšine centrálnej Ázie, sa tradične pečie v tandoori peciach. Keďže takú pec nevlastním, pomohla som si pri pečení týchto báječných placiek pizza kameňom (podľa rady autora knihy Flatbreads and flavors-Jeffrey Alforda).Neľutovala som námahu, sú skvelé,perfektne sa hodili k salze.

6
porcií
120 minút
príprava
10 minút
na 240 °C

Suroviny

2 KL
500 ml vlažná
850 g
2 KL
3-4 ks
 na posypanie (môže byť rasca) - mala som len mletý
 na posypanie
 na posypanie

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Do vlažnej vody pridáme sušené droždie a zamiešame, aby sa rozpustilo.

    Uighur Nan placky s cibuľkou a kuminom (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Pridáme postupne polovicu múky. Premiešame varechou cesto 100x v jednom smere(cca 1min) - aby došlo k uvoľneniu gluténu.

    Uighur Nan placky s cibuľkou a kuminom (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Pridáme 2 KL soli a zvyšnú múku. Miesime asi 10 minút na elastické cesto (Celkom neuighursky som cesto bachla do pekárne, nech miesi..:-))).

    Uighur Nan placky s cibuľkou a kuminom (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Vymiesené cesto dáme do nádoby s vrchnákom, ktorú sme zľahka potreli olejom a necháme 1 a pol hodiny na teplom mieste kysnúť.

    Uighur Nan placky s cibuľkou a kuminom (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Po uplynutí 1 a pol hodiny vidíme, ako nám pekne cesto nakyslo.

    Uighur Nan placky s cibuľkou a kuminom (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Na pomúčenej pracovnej ploche si rozdelíme cesto na 6 častí a z každej vyformujeme kruh. Cesto nahusto popicháme vidličkou, necháme voľný len okrajový lem.

    Uighur Nan placky s cibuľkou a kuminom (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Nakrájame na tenké kolieska cibuľky, dáme na stredovú časť placiek, posypeme kuminom a soľou.

    Uighur Nan placky s cibuľkou a kuminom (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Medzitým rozohrejeme rúru na 240 st.C, buď do nej dáme rozohriať aj pizza kameň, alebo môžme placky uložiť aj na plech vyložený papierom na pečenie. Skúsila som obe varianty, fungoval aj plech. Placky v strede zľahka pokropíme vodou a po 2 dáme upiecť - kým nie je vrch hnedý -cca 10min.

    Uighur Nan placky s cibuľkou a kuminom (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Toto je varianta s čiernym sezamom.

    Uighur Nan placky s cibuľkou a kuminom (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Necháme vychladnúť na mriežke.

    Uighur Nan placky s cibuľkou a kuminom (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Ale stačí trochu vychladnúť, lebo teplé sú krásne chrumkavé...

    Uighur Nan placky s cibuľkou a kuminom (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    A ešte sezamová varianta...

    Uighur Nan placky s cibuľkou a kuminom (fotorecept) - obrázok 12

Diskusia k receptu

enerrgizer
krásne...ukladám a keď ma zase chytí chleboplackopečenie, tak určite vyskúšam :-)
sovka62
Skvelý recept, chlebové placky chutia vždy. Čierny sezam som ešte nevidela, myslela som, že to je černuška (Nigella), ktorá sa hojne používa v Turecku.
babidka
Mne to bude urcite chutit :-) Len som u nas este nevidela cierny sezam , budem si ho musiet pozhanat...
tizian1cat
kočky, kludne dajte normálny sezam, ten cierny bol moj najnovsí ulovok z obchodíku, ktorý som len nedávno objavila u nás v BA.
cica2
tie placky nemajú chybu, mňam:)....a páči sa mi aj ten 3 bod :))))
marianne69
...fiha,tak toto bude nieco fajnove...zavonalo az ku mne:-)krasny recept(KK)...@cica2 :-))) spravne,sak co si zivot komplikovat...:-)ja si tu pekarnicku musim kupit tiez...
remcula
šmankote, to je zajímavé!! Nikdy jsem nic takového neviděla!
elantra
tak to uz hej. salza k tomu...mnam! vyzera to ze sa este mame na co tesit, z tvojej novej knizky :)
hannah22
teda to musí byť super, ukladám a skúsim neskôr..... :))