Uhorky kvasené so zemiakom fotorecept

kukulienka71 - fotkakukulienka71, 28. augusta 2016

Recept vraj pochádza od františkánskeho kňaza z Ostrihomu. Iná verzia vraví o mníške...je to vlastne jedno, veľa ľudí ho pozná, možno ale niekoho zaujme tak ako aj mňa.

10 minút
príprava

Suroviny


Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Nepíšem množstvá, niekomu vyhovujú väčšie uhorky, inému menšie, ja som robila z chrumkavých nakladačiek a jedného zemiaka do sedemdecovej fľaše na skúšku. Uhorky som poriadne umyla, zemiak očistila, pripravila soľ a vodu len z vodovodu. Kôpor som tiež umyla. Každú uhorku som zboku narezala, možno je to odôvodnené len pri väčších plodoch, aby sa kvasením nenafúkli.

    Uhorky kvasené so zemiakom (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Na dno fľaše som naložila trocha pokrkvaného kôpru, na to polovicu naplátkovaného zemiaka, natesno uhorky, znovu kôpor a vrch som "uzatvorila" plátkami zvyšného zemiaka.

    Uhorky kvasené so zemiakom (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Vo vode som rozmiešala dve lyžičky soli a zaliala ňou úplne obsah fľaše. Môžete použiť na jeho fixáciu aj drievko, aby nič z vody nevyčnievalo.

    Uhorky kvasené so zemiakom (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Pohár som zakryla tanierikom a dala na parapet okna, kam slnko priamo nesvieti, nemajú byť na slnku. Vonku bolo ešte dosť chladno, na terasu putovali až po oteplení.

    Uhorky kvasené so zemiakom (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Každý deň som ich kontrolovala, kvasenie začalo maličkými bublinkami. Ono by prebehlo iste búrlivejšie na slniečku, no ja som sa držala receptu. Na piaty deň sa uhorky ochutnávali. Voda už mliečne zmútnela, usadeniny ju zakalili pri vyberaní kúskov. Uhorky boli chrumkavé, jemne kyslé, podľa ochutnávačov dobré. Môžu sa jesť, keď sa stratí ich surová farba.

    Uhorky kvasené so zemiakom (fotorecept) - obrázok 5

Diskusia k receptu

21 komentárov k receptu
Zaujímavý postup, ešte som o takom nepočula. Uhorky kvasené som začala robiť podľa @Kimla , tieto si ukladám a vyskúšam, ale až o rok, keď budem mať opäť svoju úrodu. Tohoročné uhorky sme už zlikvidovali a posledné Kimlove čakajú ešte v chladničke.
Tak toto som tiež ešte nepočula ale určite vyskúšam ja dávam ešte aj čili papričky a dávam chlieb ako asi do teraz každý a viac teplú ako studenú vodu a sú vynikajúce. Tento recept mám od veľmi dobrej kuchárky a tety ktorá žiaľ už medzi nami nie je.
Wooow, jednoduchý receptík a v jednoduchosti je krása sa hovorí a v tomto prípade to bude o zdravi :) ešte som kvasné uhorky nejedla, ale toto vyskúšam ...ďakujem za recept :)
Milá Kuku, krásná práce a zároveň i odvaha - kvašáky s bramborem. U nás byl specialista na kvašáky můj dědeček, pak otec a dnes brácha. Kvašáky jsou nejlepší letní dobrota jakou znám. Hezky se ti povedly a určo jsou i dobré, ty jsi záruka kvality i úspěchu @Kukulienka71 přeji krásný den!
Zaujimave, ja praveze nedavam ani chlieb, robim podla Balaštíka uz roky bez chleba iba sol a kopor, prepichnut samozrejme, aby mohol unikat oxid uhlicity. Uhorka kvasi sama vdaka cukru, ten zemiak sa da potom jest?
@kukulienka71 , viem o tomto spôsobe , len nemám svoje domáce uhorky..čítala som o tomto recepte vtedy, keď som sem nechodila po odsťahovaní z juhu SK..je pravda, že uhorky môžem i kúpiť, ale ak si dopestujem sama, viem ako som ich ošetrila.Som rada, že si tento recept sem pridala.Si moc šikovná.-)
Kukuc moja,zdravim ta.Robila som rychlokvasky,ale ako pise Cesminaz,len so suchymi korkami razneho ,alebo cierneho chleba,pre lepok v korkach som prestala,tato tvoja verzia stoji za vyskusanie.vdaka za recept
V prvom rade ďakujem za všetky tu prítomné komentáre, potešil ma váš záujem aj milé slová:-)
Na Vareche nie, ale na iných slov. portáloch s receptami som tento videla, takže ho určite niektorí poznajú.
Čo sa týka chuti, mne nepripadali také kyslé, ako dlhšie kvasená zelenina, s uhorkami s chlebom kvasenými to neviem porovnať, lebo som ich nikdy nejedla...robila som len túto fľašu na skúšku, či sa vôbec podaria, kto sa na to dá, tiež iste skúsi menšie množstvo a keď budú chutiť, tak aj viac.
Logicky vzaté, mliečne kvasenie nastáva aj pri samotných uhorkách, ako to písala @mariamka , tu odôvodňovali pridať zemiak kvôli škrobu, ktorý vraj urýchli kvasenie. Surový zemiak by som nejedla, nemá veľkú hodnotu pre naše trávenie a myslím, že ani chuť nie je lahodná.
Sama som sa prekvapila, aké obrie fotky to sem hodilo, ale je to moja chyba, dala som väčšinu nastojato:-)
Tento recept využije niekto, kto neznáša kvašáky s rozmočeným chlebom alebo kto má intoleranciu na lepok, ako ty, milá @jozka2.
@izabella929 , keby som ja jedla len to, čo si sama dopestujem, tak umriem od hladu;-) dá sa predsa kupovať na trhu od babiek, dá sa vymieňať so susedmi, priateľmi, známymi, existuje mnoho možností (susedská burza, bio pestovatelia, farmičky aj s e-shopmi apod.), ako sa dostať ku kvalitným surovinám aj bez toho, aby mal človek záhradu na 5 a viac ároch. Máš vlastne veľké šťastie, že si v Bratislave, to máš veľký výber a tvoje kamarátky ti iste rady poradia, kde sa oplatí hľadať hoci aj kvalitné uhorky. Tie moje na obrázku sú od kamarátky z inej dediny, šla som k nej, lebo viem, že je tiež proti chémii.
Minulosť hoď za hlavu, hľadaj si nové cesty, aby si bola šťastná tam, kde si teraz, som si istá, že budeš, len treba byť otvorený. Svet, ktorý ťa obklopoval, zostane v tvojich spomienkach, ale život ide ďalej a trápiť sa a oplakávať je zbytočné, cítim z tvojich viacerých komentárov, že si sa nezmierila so situáciou, aj keď to deklaruješ. Teraz je trendy spojiť sa s inými ľuďmi, vybrať si do prenájmu políčko a spoločne sa oň starať. Ľudia sa vynájdu, keď sú nadšení pre niečo a robiť niečo spolu (hoci záhradkárčiť) ich spojí v komunitu. Je to super nápad podľa mňa.
@kukulienka71 , veľmi užitočný recept pre mnohých, krásne podaný, nádherné foto. 5* pridávam :-)
obvzlášť vysoko oceňujem hlbokú empatiu, ktorú si prejavila vo svojom komentári spolu s cennými povzbudivými radami.
Nikdy som nepočula o zemiakoch, ale v útorok som založila 2 1litrové fľaše a našla som i drievka, kedysi boli súčasťou DEKA.Už sa na mňa smejú z kuchynskej linky.Poradila som i kamarátke. Ozvem sa, či sa vydarili.

Pridaj komentár k receptu: