Foto: kukulienka71
Recept vraj pochádza od františkánskeho kňaza z Ostrihomu. Iná verzia vraví o mníške...je to vlastne jedno, veľa ľudí ho pozná, možno ale niekoho zaujme Zobraziť celý popisRecept vraj pochádza od františkánskeho kňaza z Ostrihomu. Iná verzia vraví o mníške...je to vlastne jedno, veľa ľudí ho pozná, možno ale niekoho zaujme tak ako aj mňa.
príprava
Postup
-
1
Nepíšem množstvá, niekomu vyhovujú väčšie uhorky, inému menšie, ja som robila z chrumkavých nakladačiek a jedného zemiaka do sedemdecovej fľaše na skúšku. Uhorky som poriadne umyla, zemiak očistila, pripravila soľ a vodu len z vodovodu. Kôpor som tiež umyla. Každú uhorku som zboku narezala, možno je to odôvodnené len pri väčších plodoch, aby sa kvasením nenafúkli.
-
2
Na dno fľaše som naložila trocha pokrkvaného kôpru, na to polovicu naplátkovaného zemiaka, natesno uhorky, znovu kôpor a vrch som "uzatvorila" plátkami zvyšného zemiaka.
-
3
Vo vode som rozmiešala dve lyžičky soli a zaliala ňou úplne obsah fľaše. Môžete použiť na jeho fixáciu aj drievko, aby nič z vody nevyčnievalo.
-
4
Pohár som zakryla tanierikom a dala na parapet okna, kam slnko priamo nesvieti, nemajú byť na slnku. Vonku bolo ešte dosť chladno, na terasu putovali až po oteplení.
-
5
Každý deň som ich kontrolovala, kvasenie začalo maličkými bublinkami. Ono by prebehlo iste búrlivejšie na slniečku, no ja som sa držala receptu. Na piaty deň sa uhorky ochutnávali. Voda už mliečne zmútnela, usadeniny ju zakalili pri vyberaní kúskov. Uhorky boli chrumkavé, jemne kyslé, podľa ochutnávačov dobré. Môžu sa jesť, keď sa stratí ich surová farba.
Na Vareche nie, ale na iných slov. portáloch s receptami som tento videla, takže ho určite niektorí poznajú.
Čo sa týka chuti, mne nepripadali také kyslé, ako dlhšie kvasená zelenina, s uhorkami s chlebom kvasenými to neviem porovnať, lebo som ich nikdy nejedla...robila som len túto fľašu na skúšku, či sa vôbec podaria, kto sa na to dá, tiež iste skúsi menšie množstvo a keď budú chutiť, tak aj viac.
Logicky vzaté, mliečne kvasenie nastáva aj pri samotných uhorkách, ako to písala @mariamka , tu odôvodňovali pridať zemiak kvôli škrobu, ktorý vraj urýchli kvasenie. Surový zemiak by som nejedla, nemá veľkú hodnotu pre naše trávenie a myslím, že ani chuť nie je lahodná.
Sama som sa prekvapila, aké obrie fotky to sem hodilo, ale je to moja chyba, dala som väčšinu nastojato:-)
Tento recept využije niekto, kto neznáša kvašáky s rozmočeným chlebom alebo kto má intoleranciu na lepok, ako ty, milá @jozka2.
@izabella929 , keby som ja jedla len to, čo si sama dopestujem, tak umriem od hladu;-) dá sa predsa kupovať na trhu od babiek, dá sa vymieňať so susedmi, priateľmi, známymi, existuje mnoho možností (susedská burza, bio pestovatelia, farmičky aj s e-shopmi apod.), ako sa dostať ku kvalitným surovinám aj bez toho, aby mal človek záhradu na 5 a viac ároch. Máš vlastne veľké šťastie, že si v Bratislave, to máš veľký výber a tvoje kamarátky ti iste rady poradia, kde sa oplatí hľadať hoci aj kvalitné uhorky. Tie moje na obrázku sú od kamarátky z inej dediny, šla som k nej, lebo viem, že je tiež proti chémii.
Minulosť hoď za hlavu, hľadaj si nové cesty, aby si bola šťastná tam, kde si teraz, som si istá, že budeš, len treba byť otvorený. Svet, ktorý ťa obklopoval, zostane v tvojich spomienkach, ale život ide ďalej a trápiť sa a oplakávať je zbytočné, cítim z tvojich viacerých komentárov, že si sa nezmierila so situáciou, aj keď to deklaruješ. Teraz je trendy spojiť sa s inými ľuďmi, vybrať si do prenájmu políčko a spoločne sa oň starať. Ľudia sa vynájdu, keď sú nadšení pre niečo a robiť niečo spolu (hoci záhradkárčiť) ich spojí v komunitu. Je to super nápad podľa mňa.
obvzlášť vysoko oceňujem hlbokú empatiu, ktorú si prejavila vo svojom komentári spolu s cennými povzbudivými radami.
@veronikkka , ďakujem za tak pozitívny ohlas:-)
@verus5 , tak už len počkať, kým vykvasia;-) budem rada, ak napíšeš, či chutili a vydarili sa. Ďakujem za milú správu
dakujem, ze si potvrdila moju teoriu, uz tu chodim fakt malo, ale pekne si to napisala @Izke , mna az srdce boli s tym jej smutkom