Uhorky kvasené so zemiakom (fotorecept)

Autor receptu: kukulienka71

Recept vraj pochádza od františkánskeho kňaza z Ostrihomu. Iná verzia vraví o mníške...je to vlastne jedno, veľa ľudí ho pozná, možno ale niekoho zaujme tak ako aj mňa.

10 minút
príprava

Postup

  1. Nepíšem množstvá, niekomu vyhovujú väčšie uhorky, inému menšie, ja som robila z chrumkavých nakladačiek a jedného zemiaka do sedemdecovej fľaše na skúšku. Uhorky som poriadne umyla, zemiak očistila, pripravila soľ a vodu len z vodovodu. Kôpor som tiež umyla. Každú uhorku som zboku narezala, možno je to odôvodnené len pri väčších plodoch, aby sa kvasením nenafúkli.
  2. Na dno fľaše som naložila trocha pokrkvaného kôpru, na to polovicu naplátkovaného zemiaka, natesno uhorky, znovu kôpor a vrch som "uzatvorila" plátkami zvyšného zemiaka.
  3. Vo vode som rozmiešala dve lyžičky soli a zaliala ňou úplne obsah fľaše. Môžete použiť na jeho fixáciu aj drievko, aby nič z vody nevyčnievalo.
  4. Pohár som zakryla tanierikom a dala na parapet okna, kam slnko priamo nesvieti, nemajú byť na slnku. Vonku bolo ešte dosť chladno, na terasu putovali až po oteplení.
  5. Každý deň som ich kontrolovala, kvasenie začalo maličkými bublinkami. Ono by prebehlo iste búrlivejšie na slniečku, no ja som sa držala receptu. Na piaty deň sa uhorky ochutnávali. Voda už mliečne zmútnela, usadeniny ju zakalili pri vyberaní kúskov. Uhorky boli chrumkavé, jemne kyslé, podľa ochutnávačov dobré. Môžu sa jesť, keď sa stratí ich surová farba.