Uhorková čalamáda

rein - fotkarein, 15. augusta 2012
Uhorková čalamáda
Foto: rein

Odpísaný,vylepšený

30 minút
príprava
20 minút
tepelná úprava

Suroviny

2,5 kg velké
5 ks väčšia
5 ks
5 ks
2 dl
2 dl
1 ks




Postup

  1. 1

    Uhorky nastrúhame na kolieska

    Uhorková čalamáda - obrázok 1
  2. 2

    pridáme na drobno nakrájanú papriku, cibuľu,feferonky,zamiešame a necháme odstáť.

    Uhorková čalamáda - obrázok 2
  3. 3

    Medzi tým si urobíme nálev,ktorý pozostáva s octu,cukru,zelka a 2dl šťavy,ktorú medzi tým pustila zelenina.Tento nálev 5 minút prevaríme,ochladíme a precedíme do zeleniny.Ešte raz zamiešame a necháme odležať dve hodiny.Po dvoch hodinách naplníme do pohárov a sterilizujeme pri 80-tich stupňoch 20 minút.

Diskusia k receptu

marijanka712
@rein je to vynikajúca čalamáda nám viac chutí ako s kapustou ,minulý rok som mala velmi vela uhoriek aj papriky tak sme tiež takto riešili čalamádu a skutočne chuťovo je vynikajúca , ja som nedala červenu papriku iba zelenu a feferony . Budeš zo sebou spokojný .
1x lianka
klaura
nooo, zaujal ma tento recept ... veľké uhorky mám, papriku tiež, zajtra sa ide na to ... :)
tiziana
a keby som tam ešte pridala rajčiny a vynechala feferónky, to by nešlo?
hefi
včera som robila podobnú: 3 kg uhoriek, 1 kg cibule, 1 kg papriky - miešanej, červená, zelená, biela, všetko nakrajam na V-krajači, pridám 1 deko, 1/2 l octu a 1/2 kg kr. cukru. Zamiešam, nechám 2 hod. postáť a dávam do pohárikov. Sterilizujem chvíľku, aby sa chytilo víčko.
rein
deko som preváral len z dôvodu,aby tam neboli tie horčicové guličky,tie mi najviac vadia v čalamáde.
ocek
nestačí pirosiričitan,nemusí sa zavárať,
evanaaa
Ja som robila minulýrok podobne, len som tam nakrájala trochu mrkvy
@rein , veď to Zelko môžeš precediť a nebudú tam tie koreniny, aj tak sa vyvaria do nálevu..
anninkka
ja som robila 1 krát ale dala som len uhorky a cibuľu ,,,,na buduce vyskušam podla teba ,,,,
viedra
jeho soper prave som to dorobila recept mam ešte po mojek maminke ozaj dobra čalamada robim ho tak že zelko pteosejem a necham hodiny stat ja som nechala až do rana
mario2013
My sme tiež robili skoro podobný :paprika,rajčiny,cesnak,uhorky,cibuľa,mrkva...a bežný sladko-kyslým nálev ako napr. na uhorky.
torticka
My sme dnes robili zeleninovy salat. Paprika, cibula, salatove uhorky a uhorkovy nalev. Mnozstvo : kto si kolko da.
jjlukas
mam dotaz.nie je to malo 20 minut na 80 stupnoch?dakujem za odpoved
gordon67
nie je potrebné robiť do vody nálev, uhorky pustia vlastnú šťavu.ochutiť rovno v hrnci octom, koreninami, soľou, cukrom deko nie je potrebné,je to to isté. Recept je pomerne starý, dnes už nikto čalamádu z uhoriek neprevára 5 minút, pozor na to, sú to len uhorky ,nechete mať riedku polievku. tiež feferónky nakladané vymeniť za čerstvé alebo aspoň nahrubo drvené čili, zavárané tam spravia pachuť, zvlášť ,keď ich gazdinka ešte do toho aj povarila.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia