Tzatziky - uhorkový šalát

oco - fotkaoco, 2. februára 2011

Fotky som úspešne vymazal z mobilu.To je tak keď si človek chce urobiť poriadok.Šalát som robil k recept Gyros krkovička.Fotky dodám neskôr.Šalát je dobrý Zobraziť celý popisFotky som úspešne vymazal z mobilu.To je tak keď si človek chce urobiť poriadok.Šalát som robil k recept Gyros krkovička.Fotky dodám neskôr.Šalát je dobrý aj ako ľahká večera

20 minút
príprava

Suroviny

400 g
2 strúčiky
200 g
80 g
1/2 PL




Postup

  1. 1

    Uhorky očistíme postrúhame na plátky dáme do misy a jemne posolíme.

  2. 2

    Ponorným mixerom pripravíme zálievku z tvarohu a jogurtu,pridáme korenie tzatziky a olej rozmixujeme na hladko.

  3. 3

    Ak uhorky pustili vodu tak ju vylejeme,aby to nebolo moc riedke.Jemne okoreníme a pridáme zálievku,dochutíme a dáme tak na hodinku do chladničky.Pred podávaním misu ozdobíme nakrájanými olivami.

Diskusia k receptu

dorisa
Ja si tzatziky robím, ked si pečiem zemiaky. Mňam.
klaura
toto si robím v uhorkovej sezóne často ... ale nedávam tvaroh, vyskúšam, možno s ním je šalátik ešte lepší ...
julica
robievam bez tvarohu, do tzatziky ide len jogurt, no grecky, cize hustejsi. Pomoze, ak klasicky jogurt date trosku prefiltrovat do gazy. Pre tych, co podobne ako ja trpia averziu k zmesiam korenia - korenie tzatziky je cierne korenie a kôpor.
sovka62
Aj ja robím ako Julica a v lete mi stačí na obed, na večeru, lebo ho vždy zjem za misu.
zuzik01
ja zijem na Cypre a veruze tzatziki tu znamenaju nieco ine... robi sa z postruhanej salatovej uhorky, z ktorej sa vytlaci vsetka stava. Zmiesaju sa s bielym plnotucnym jogurtom, cesnakom a susenou matou. Pridava sa tiez citronova stava. A nepotrebujes ziadne korenie tzatziki ;-) nedava sa ani ziadna sol. Je to velmi velmi dobre.
mariaklara
Tzatziky mám už asi mesiac kúpené, uhorku mám v špajzy tiež, nuž teda skúsim si ho zajtra urobiť. Vďaka za recept.
hlava228
videla som robit ako to robia Greci: husty jogurt, postruhana vytlacena uhorka, sol, cesnak a biele korenie
julica
@zuzik , aby uhorka pustila stavu, posoli sa. jedla som uz aj s matou (to bude asi pod tureckym vplyvom), aj s koprom.
bababa
Aj ja robim tzatziky s cesnakom, soľou a jogurtom, prípadne s kyslou smotanou.
zvoncek
ja pridávam k hustému jogurtu 1PL panenského olivového oleja,
3 strúčiky cesnaku, kôpor, soľ a pár kvapiek citrónovej šťavy.
S matou som to ešte nejedla, vyskúšam, rastie mi v črepníku na logii, takže mám celý rok čestvé lístky, tie zvyknem pridávať do čaju pre
dobrú arómu.
8iwushqa1
tiež robím tzaziky a mám ich veĺmi rada..aj tieto musia byt´´dobré :)
wegar
Tzatziki sú z vyžmýkanej uhorky, hustého gréckeho jogurtu, pretlačeného cesnaku, bieleho korenia, soli a kôpru. Možno pridať olivový olej a citrónovú šťavu, jedia sa s čiernymi olivami. Žiaden Grék by to nerobil z hotovej zmesi korenia (obsahuje papriku a tá do tzatziki nepatrí, často aj zbytočný glutaman), tvarohu, ani by nejedol tie plnené zelené olivy. V niektorých regiónoch sa pridáva už aj spomenutá mäta. A píše sa to s mäkkým i.
1288_1276494884 - profilový obrázok
oco
oco
@ wegar to čo je napísané v tvojom komentári sa dá prečítať vo Wikipedii,my tu píšeme recepty jedál ,ktoré nám chutia práve tak ako ich robíme.Jedna rada skús si prečítať predchádzajúcich 11 komentárov a potom tvoj .Tzatziky alebo tzaziki to je jedno v recepte išlo o iné,nie o mentorovanie a generalizovanie.
wegar
oco, už viacerí už sem napísali, že tento tvoj recept nie sú tzatziki, ale vlastná kreácia (tvaroh, hotová zmes korenia). Nechápem, že si niekto nájde recept na internete a zmieša dohromady niečo iné a vydáva to za ten recept. A to i/y to len dokresľuje. Keď už, tak "ocova variácia na tzatziki"...
corleone80
neviem kto z vas bol v grecke ci na cypre ale zaidne zaziky alebo kopor ani nic take tam neparti.Robil som v jednej z naj restauracii na cypre a original tzatziky pozostavaju husty jogurt naj je grecky biely ak sa da zohnat ak nie potom musi byt aspon 15-20 percentny uhorky postruhanane nie krajane kto ako mam rad,biele korenie stipka cierne korenie podla chuti pretlaceny cesnak citronova stava a mata pieporna na dochutenie ale susena nie cerstva vyskusajte mozete potom ohodnotit ako ma chutit grecke tzatziky.odporucam k zivanke dobru chut