Tvarožník s jablkami a orechovník fotorecept

bambulkaaa - fotkabambulkaaa, 24. augusta 2014

Mala som drozdie tak som sa rozhodla upiect kolac z vianockoveho kysnuteho cesta a bol veru fajny :)

Suroviny

Cesto:
500 g
2 ks celé
1 ČL zarovnaná
80 g
70 g
200 ml
1 kocka
Plnka tvarohová:
250 g (alebo jemný)
2 ks
100 g
1 ks
1 PL
1 PL
50 g
Plnka jablková:
2 ks väčšie
100 g
50 g
1 PL
1 ks
1 PL
Plnka orechová:
250 g
1,5 dcl
150-200 g
1 ks
1 PL




Postup

  1. 1

    Najprv si urobime cesto: odvazime si muku a dame si ju do vacsej misky pridame si sol a zamiesame. Urobime si kvasok z mlieka, 1 pl cukru a drozdia. Z mlieka si troska odlejeme a rozpustime si v nom ostatny kr.cukor. Maslo si rozpustime a nechame vychladnut. Ked mame kvasok hotovy tak si dame do muky rozmiesane cele vajicka, kvasok, maslo a rozpusteny cukor v mlieku vsetko si to spolu dokladne zmiesime a nechame 1 hodinu kysnut na teplom mieste vrch misky s cestom si zakryjeme utierkou.

    Tvarožník s jablkami a orechovník (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Pokial nam cesto kysne urobime si plnky jablkovu: jablka si ocistime a nakrajame na male kocky, do rajnicky si dame rozpustit maslo a pridame si k nemu kr. cukor,vanilkovy cukor a za staleho miesania nechame vzniknut bledsi karamel potom si ho podlejeme troskou vody a miesame nech sa nam karamel rozpusti a pridame pokrajane jablka, ml. skoricu a med. Ked mame jablka makke zamiesame 1 pl maizeny za staleho miesania nechame prevriet a odstavime z ohna.

    Tvarožník s jablkami a orechovník (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Orechova plnka : do rajnicky si dame pomlete vl.orechy, mlieko, kr.cukor, vanil.cukor, med a za staleho miesania aby nam orechy neprihoreli povarime ak mame plnku velmi hustu pridame este mlieko plnka sa nam bude potom lahsie rozotierat na cesto. Odstavime z ohna. Kto ma rad moze si do plnky pridat aj ml.skoricu bude vonavejsia ja som teraz nedala. Tvarohova plnka: vsetky suroviny okrem bielkov si dame do misky a zamiesame si to rucnym mixerom, z bielkov si urobime tuhy sneh ktory si jemne zamiesame do tvarohovej plnky.

    Tvarožník s jablkami a orechovník (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Ked nam cesto nakyslo rozdelime si ho na dve casti ja som dala jednu mensiu lebo tvaroznik som robila v okruhlej forme tak aby mi nevytiekla z kolaca plnka, cesto som si vyvalkala na velkost okruhlej formy kraje som popritlacala a okraj cesta som potrela rozpustenym maslom. Na spodok roztrieme jablkovu plnku a na tu nanesieme tvarohovu plnku. Dame piect do rozohriatej rury na 30-35 minut. Prvych 10 minut som piekla rurou naplno a potom som troska stiahla teplotu a nechala piect. Zatial som si urobila orechovnik. Cesto som si vyvalkala na obdlznik cesto som si natrela rozpustenym maslo a potom som natrela na cesto orechovu plnku kraje som troska prehla a zrolovala som cesto na zavin vrch som tiez potrela maslom. Piekla som ho tak isto ako tvaroznik.

    Tvarožník s jablkami a orechovník (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Ked je vrch cesta upeceny do zlatova mame hotovo. Prajem Vam dobru maskrtu :) Orechovnik mi ako vzdy praskol no na chuti to nic nezmenilo :)

    Tvarožník s jablkami a orechovník (fotorecept) - obrázok 5

Diskusia k receptu





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia