Tvarohový koláč skoro podľa Cecil fotorecept

kukulienka71 - fotkakukulienka71, 19. novembra 2016

Našla som ho na Nosalty.hu. Aj keď často pridávam do pečenia rôzne vločky, tento koláč je len s nimi. Príjemne prekvapil šťavnatosťou.

10 minút
príprava
45-60 minút
na 180 °C

Suroviny

5 ks
4 PL
500 g
4 PL
10 PL
2 PL
 na vymazanie formy
 na vysypanie formy




Postup

  1. 1

    Ak si vopred pripravíte suroviny na jednu kôpku, vymažete a vysypete formu, postup pôjde naozaj veľmi rýchlo. Do misy som rozbila celé vajcia, pridala hnedý cukor a šľahala elektricky, kým sa cukor úplne rozpustil. Môžete použiť aj práškový cukor, vtedy nemusíte vyťahovať ani mixér, postačí metlička.

    Tvarohový koláč skoro podľa Cecil (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Do masy som pridala tvaroh, hrozienka, trocha vanilkovej arómy, vločky a tento malý biely jogurt, na ktorý som pri prvom fotení pozabudla. Všetko som dôkladne premiešala.

    Tvarohový koláč skoro podľa Cecil (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Cesto vyliate do tortovej formy či iného okrúhleho pekáča s priemerom okolo 24 cm treba ešte nechať postáť takých 15 - 20 minút. Mne cesto nevytieklo ani z tejto rozopínacej formy. Medzičasom som zapla rúru na 180 °C.

    Tvarohový koláč skoro podľa Cecil (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Piekla som ho rovnú hodinu, Cecil písala 30 - 35 minút, no môj koláč bol ešte surový, triasol sa, tak si ten svoj sledujte. Ku koncu pečenia po vpichu ostalo špáradlo suché, ale povrch koláča bledý, tak som pridala gril, aby chytil farbu. Nie je to potrebné, ak si koláč ešte nejako ozdobíte, či posypete práškovým cukrom.

    Tvarohový koláč skoro podľa Cecil (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Tvaroháč je najlepší ešte teplý,neskôr na vzduchu tuhne. Je to výživná bomba pre tých, čo neradi len prázdne kalórie. Ďalšou výhodou je málo použitého riadu a veľmi jednoduchý postup. Aby si človek doprial chutnú a hodnotnú maškrtu, nemusí stráviť v kuchyni pol dňa;-) Iba ak ho to strašne baví.

    Tvarohový koláč skoro podľa Cecil (fotorecept) - obrázok 5

Diskusia k receptu

haji
Suroviny jsou bezva, rychlý postup, koláčv bude trochu lepkavý, ale já i lepkavé ráda. Díky za receptík, milá Kuku!!
1x natba
monty469
Tak take ja mozem . Jednoduche , rychle a tvarohove, no co viac si priat,. Pekny a originalny receptik. Vyskušam :-)
jang
No, koláč vyzerá fajn, ale kto je Cecil ktorej vďačíme za tento recept? Nejaká tvoja známa, či rodina? Alebo suseda? Keď si ju dala do názvu receptu, čakala som že povieš niečo aj o nej.
kukulienka71
@Haji (19.11.2016 18:46)

Milá @haji , ďakujem za milý komentár, aj keď "lepkavý" je asi to posledné prídavné meno, ktorým by som tento koláč počastovala;-)) možno ho upečieš a presvedčíš sa o tom. Pekný večer!
kukulienka71
@Monty469 (19.11.2016 18:56)

Budem rada, ak ho vyskúšaš, je to rýchlovka a trochu diétna. Žiadna biela múka ani pridaný tuk. Dnes bolo krásne, po umývaní okien bol friško hotový. Ďakujem ti:-)
kukulienka71
@Monty469 (19.11.2016 19:49)

môžeš, ak ho neľutuješ tepelne spracovať, vraj obsahuje vzácne enzýmy, ktoré strácajú účinnosť pri vyššej teplote. Originál recept použil sladidlo, tak ako myslíš:-)
jang
@Kukulienka71 (19.11.2016 19:42)

Ahá, ďakujem za odpoveď, ja som si myslela že je to nejaká slávna osobnosť. Takže ak si nájdem recept od nejakej Anny, Márie, Terézie a pod.,tak ho tak nazvem.
Včera som dostala recept od kamaráta Daniela . Fajn, uvarím a pridám ho pod názvom “Hovädzie skoro podľa Daniela.” To bude dobré!!! A nech všetci rozmýšľajú kto je Cecil, teda pardón,Daniel.....

jang
@Kukulienka71 (19.11.2016 20:08)

Zase nechápem, dnes som asi viac unavená. Prečo píšeš mne “Tigi prestaň ”... Čo s tým má ona?
jang
@Kukulienka71 (19.11.2016 20:08)

Teraz ma napadlo, že ja tak vravím svojmu psovi, že :Beny, prestaň! Napríklad štekať, škrabať alebo žobrať. Takže tá Tigi je pes? Inteligentný, to sa musí nechať. :-)
siisa
Páči sa mi koláčik, aké by to bolo vyšľahať sneh ? Všetko zmiešať bez bielkov , nechať postáť a potom vmiešať sneh a šup do rúry ? Hm ?
kukulienka71
@Siisa (19.11.2016 20:34)

to by bolo asi viac nadýchané, také ako nákyp, možno, treba skúsiť. Mne sa šľahaním vajcia dosť napenili, ale sneh je sneh;-) Ďakujem ti.
janara
pekný recept, určite vyskúšam, už je v KK
cesminaz
Ja mam ovsene vlocky velmi rada.Zvyknem len zo samych ovsenych vlociek robit aj lievance :-) no a naozaj su supervlacne a strasne chutne.Tvoj kolac je urcite tiez vyborny ;-)
kukulienka71
@Cesminaz (21.11.2016 07:13)

ďakujem ti za pekný komentár. Lievance budem musieť vyskúšať z vločiek, tuším som ich ešte nerobila len z nich.
tiginko
@jang nič si z toho nerob, to mám byť určite ja. @kuku sa zase hrá na vševedúcu konšpirátorku.
@kuku lienka ja keď chcem vyjadriť svoj názor, tak ho vyjadrím pod svojím nickom, to už by si mohla vedieť. A naozaj nemám toľko času a chuti už vôbec nie sem chodiť pod ďalšími nickmi. Iba čo sa zbytočne zhadzuješ a kazíš svoj ťažko vydretý virtuálny imidž. Asi máte s Pustou zlé obdobie
kukulienka71
@Tiginko (21.11.2016 15:45)

Som tu dosť dlho nato, aby som ťa spoznala na sto honov;-)
Mô,j podľa teba, ťažko vydretý virtuálny imidž je pre teba zhadzovať radosť, svedčí o tom aj tvoja posledná veta, veľmi rada sa hráš na mienkotvorcu, si manipulátor prvej triedy;-)
jang
@Tiginko (21.11.2016 15:45)

Prepáč, nechápem prečo si ma niekto mýli s tebou. Ja som vyjadrila svoj názor a ďalšia diskusia bola divná, akoby od veci. Tak som to vzdala. Ale máš pravdu v tom že nejaký
je tam závan “slávnej ” @pusty , alias @Veronikkky... A keď teraz čítam komentáre, tak má znovu nové meno na inej stránke. Chúďa, ona už nieje rozpoltená, ona je už na pätiny rozdelená... Snáď sa to už nezhorší. Inak by mohla stratiť samu seba.
kukulienka71
@Jozka2 (22.11.2016 02:47)

Práve včera som na teba myslela, dúfam, že sa máš dobre. Ďakujem pekne, a koláčik nech sa ti vydarí, aby chutil:-)
haji
Milá @Kukulienka71 , dnes jsem provedla tvůj receptík a koláček je výborný. Ušlehala jsem celá vejce s cukrem /bílým/, pak vmíchala tvaroh /modrý jaroměřický v kostce/, vločky, rozinky. Na jogurt /či zakysanku/ nedošlo řízením osudu a vanilkové aroma jsem nedala vědomě.
Těsto jsem nalila do kokosem vysypané dortové formy - bude lepší použít menší než 24 cm, aby byl koláč vyšší. Upekl se nádherně - hezky se zvednul - pak trochu splaskl. Pekla jsem 34 minuty na 180°C. Byl nádherně zlatý - přestože už jsem nevěřila v ztmavnutí, bo ješě 10 minut před koncem byl světlý, až bílý.
Po vytáhnutí jsem ihned horké posypala v kutru rozdrcenou čokoládou na vaření /vychlazenou v lednici/ - to aby se dala rovnoměrně lžící sypat po povrchu. Testuji horké, pak přejdu na chladné. Výborný. Určo by se dal ještě míň osladit a podávat např. s kompotovaným ovocem jako nákyp - sladký hlavní chod.
K mému překvapení opravdu není lepkavý, přestože u vloček bych to očekávala. Máš, milá Kuku, moji omluvu! Díky za receptík.
Přeji hezký večer!
haji
Dovětek: Podstatně lepší je teplý! Vychladlý je tužší a není to ono.
kukulienka71
@Haji (8.1.2017 17:26)

Ďakujem pekne za vyskúšanie a že sa delíš so skúsenosťou. Som rada, že si piekla, čokoláda navrchu je super nápad a o ovocí ani nehovorím, díky:-) Omlúvať sa nie je začo, predpoklady niekedy nevyjdú ani mne, ale aspoň si si pochutila;-)
S dovetkom máš pravdu, určite je lepší čerstvý teplý alebo zohriaty aspoň, studený tak nechutil ani nám. Pekný večer, milá @haji :-)
1x haji




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia