Tvarohový koláč skoro podľa Cecil fotorecept
Foto: kukulienka71
Našla som ho na Nosalty.hu. Aj keď často pridávam do pečenia rôzne vločky, tento koláč je len s nimi. Príjemne prekvapil šťavnatosťou.
príprava
na 180 °C
Postup
-
1
Ak si vopred pripravíte suroviny na jednu kôpku, vymažete a vysypete formu, postup pôjde naozaj veľmi rýchlo. Do misy som rozbila celé vajcia, pridala hnedý cukor a šľahala elektricky, kým sa cukor úplne rozpustil. Môžete použiť aj práškový cukor, vtedy nemusíte vyťahovať ani mixér, postačí metlička.
-
2
Do masy som pridala tvaroh, hrozienka, trocha vanilkovej arómy, vločky a tento malý biely jogurt, na ktorý som pri prvom fotení pozabudla. Všetko som dôkladne premiešala.
-
3
Cesto vyliate do tortovej formy či iného okrúhleho pekáča s priemerom okolo 24 cm treba ešte nechať postáť takých 15 - 20 minút. Mne cesto nevytieklo ani z tejto rozopínacej formy. Medzičasom som zapla rúru na 180 °C.
-
4
Piekla som ho rovnú hodinu, Cecil písala 30 - 35 minút, no môj koláč bol ešte surový, triasol sa, tak si ten svoj sledujte. Ku koncu pečenia po vpichu ostalo špáradlo suché, ale povrch koláča bledý, tak som pridala gril, aby chytil farbu. Nie je to potrebné, ak si koláč ešte nejako ozdobíte, či posypete práškovým cukrom.
-
5
Tvaroháč je najlepší ešte teplý,neskôr na vzduchu tuhne. Je to výživná bomba pre tých, čo neradi len prázdne kalórie. Ďalšou výhodou je málo použitého riadu a veľmi jednoduchý postup. Aby si človek doprial chutnú a hodnotnú maškrtu, nemusí stráviť v kuchyni pol dňa;-) Iba ak ho to strašne baví.
Milá @haji , ďakujem za milý komentár, aj keď "lepkavý" je asi to posledné prídavné meno, ktorým by som tento koláč počastovala;-)) možno ho upečieš a presvedčíš sa o tom. Pekný večer!
Budem rada, ak ho vyskúšaš, je to rýchlovka a trochu diétna. Žiadna biela múka ani pridaný tuk. Dnes bolo krásne, po umývaní okien bol friško hotový. Ďakujem ti:-)
ďakujem pekne, takto na prvýkrát celkom dobre;-)
Ďakujem. Cecil je prispievateľka, ktorá ten koláč pridala. www.nosalty.hu/recept/turos-zabpelyhes-suti-ahogy-ceci...
môžeš, ak ho neľutuješ tepelne spracovať, vraj obsahuje vzácne enzýmy, ktoré strácajú účinnosť pri vyššej teplote. Originál recept použil sladidlo, tak ako myslíš:-)
Ahá, ďakujem za odpoveď, ja som si myslela že je to nejaká slávna osobnosť. Takže ak si nájdem recept od nejakej Anny, Márie, Terézie a pod.,tak ho tak nazvem.
Včera som dostala recept od kamaráta Daniela . Fajn, uvarím a pridám ho pod názvom “Hovädzie skoro podľa Daniela.” To bude dobré!!! A nech všetci rozmýšľajú kto je Cecil, teda pardón,Daniel.....
Tigi, prestaň!
Zase nechápem, dnes som asi viac unavená. Prečo píšeš mne “Tigi prestaň ”... Čo s tým má ona?
Teraz ma napadlo, že ja tak vravím svojmu psovi, že :Beny, prestaň! Napríklad štekať, škrabať alebo žobrať. Takže tá Tigi je pes? Inteligentný, to sa musí nechať. :-)
Já to nemyslela ve zlém.
to by bolo asi viac nadýchané, také ako nákyp, možno, treba skúsiť. Mne sa šľahaním vajcia dosť napenili, ale sneh je sneh;-) Ďakujem ti.
Vždyť já taky ne! Mám ťa rada;-)
@janara , vďaka. Ak príde na rad, dúfam, že nesklame.
ďakujem ti za pekný komentár. Lievance budem musieť vyskúšať z vločiek, tuším som ich ešte nerobila len z nich.
@kuku lienka ja keď chcem vyjadriť svoj názor, tak ho vyjadrím pod svojím nickom, to už by si mohla vedieť. A naozaj nemám toľko času a chuti už vôbec nie sem chodiť pod ďalšími nickmi. Iba čo sa zbytočne zhadzuješ a kazíš svoj ťažko vydretý virtuálny imidž. Asi máte s Pustou zlé obdobie
Som tu dosť dlho nato, aby som ťa spoznala na sto honov;-)
Mô,j podľa teba, ťažko vydretý virtuálny imidž je pre teba zhadzovať radosť, svedčí o tom aj tvoja posledná veta, veľmi rada sa hráš na mienkotvorcu, si manipulátor prvej triedy;-)
Prepáč, nechápem prečo si ma niekto mýli s tebou. Ja som vyjadrila svoj názor a ďalšia diskusia bola divná, akoby od veci. Tak som to vzdala. Ale máš pravdu v tom že nejaký
je tam závan “slávnej ” @pusty , alias @Veronikkky... A keď teraz čítam komentáre, tak má znovu nové meno na inej stránke. Chúďa, ona už nieje rozpoltená, ona je už na pätiny rozdelená... Snáď sa to už nezhorší. Inak by mohla stratiť samu seba.
Práve včera som na teba myslela, dúfam, že sa máš dobre. Ďakujem pekne, a koláčik nech sa ti vydarí, aby chutil:-)
Ďakujem. Aj množstvo je také primerané, práve do okrúhlej formy;-)
Těsto jsem nalila do kokosem vysypané dortové formy - bude lepší použít menší než 24 cm, aby byl koláč vyšší. Upekl se nádherně - hezky se zvednul - pak trochu splaskl. Pekla jsem 34 minuty na 180°C. Byl nádherně zlatý - přestože už jsem nevěřila v ztmavnutí, bo ješě 10 minut před koncem byl světlý, až bílý.
Po vytáhnutí jsem ihned horké posypala v kutru rozdrcenou čokoládou na vaření /vychlazenou v lednici/ - to aby se dala rovnoměrně lžící sypat po povrchu. Testuji horké, pak přejdu na chladné. Výborný. Určo by se dal ještě míň osladit a podávat např. s kompotovaným ovocem jako nákyp - sladký hlavní chod.
K mému překvapení opravdu není lepkavý, přestože u vloček bych to očekávala. Máš, milá Kuku, moji omluvu! Díky za receptík.
Přeji hezký večer!
Ďakujem pekne za vyskúšanie a že sa delíš so skúsenosťou. Som rada, že si piekla, čokoláda navrchu je super nápad a o ovocí ani nehovorím, díky:-) Omlúvať sa nie je začo, predpoklady niekedy nevyjdú ani mne, ale aspoň si si pochutila;-)
S dovetkom máš pravdu, určite je lepší čerstvý teplý alebo zohriaty aspoň, studený tak nechutil ani nám. Pekný večer, milá @haji :-)