Foto: zuzuu10
Už dlho som mala chuť na nejakú dobrú tvarohovo-ovocnú tortu s domácou piškótou... a keďže brat bude mať meniny a nebudeme všetci doma, pustila Zobraziť celý popisUž dlho som mala chuť na nejakú dobrú tvarohovo-ovocnú tortu s domácou piškótou... a keďže brat bude mať meniny a nebudeme všetci doma, pustila som sa do "výroby" dnes :) A výsledok? Zjedli sme ju za 20 minút :D Ako tatko povedal - ťažšie bolo pre ňu vydržať, ako prežiť na tankovom bojisku :) Takže klasická jednoduchá tortička, podobných sa tu nájde viacero - a aká mňamka...
príprava
na 200 °C
Suroviny
Korpus: | |
3 ks surové |
|
50 g |
|
50 g |
|
1 ks |
|
štipka |
|
1/2 bal. |
|
|
|
Plnka: | |
200 g |
|
150 g |
|
200 g |
|
1 ks |
|
1 PL |
|
|
|
1 bal. |
|
Na dokončenie: | |
1/2 bal. |
|
500 ml |
|
2 bal. |
|
6 ks |
|
Postup
-
1
Pripravíme si suroviny na piškótový korpus.
-
2
Z bielkov, štipky soli a trochy citrónovej šťavy vyšľaháme tuhý sneh. Pridáme kryštálový a vanilkový cukor a prešľaháme.
-
3
Po jednom pridáme žĺtky, prešľaháme...
-
4
Nakoniec opatrne primiešame preosiatu múku s práškom do pečiva.
-
5
Budúci korpus vylejeme do vymastenej alebo papierom na pečenie vyloženej formy. Moja mala 26 cm.
-
6
A piškótu upečieme v rúre vyhriatej na 200 °C. Po cca 15 minútach som otestovala špajdľou - hotová :)
-
7
Korpus necháme vychladnúť. Potom ho vyberieme z formy, stiahneme z neho papier na pečenie a podľa potreby zarovnáme. Potom vrátime nazad do formy. Mala som medzierku medzi okrajom korpusu a formou, tak som ju vyplnila polkolieskami kiwi. Bola som zvedavá, či budú na nej držať aj pri krájaní... a držali :)
-
8
Pripravíme si prísady na plnku, očistíme a pokrájame si aj kiwi. Na obrázku je kryštálový cukor, ale nakoniec išiel práškový :)
-
9
Všetky suroviny na plnku zmiešame, trochu som ich prešľahala, aby sa pekne spojili. Podľa návodu pripravíme želatínový stužovač a pridáme ku krému.
-
10
Tvarohovo-smotanový mix rovnomerne vylejeme na korpus a uhladíme. Navrch poukladáme kiwi. Pripravíme si želé : kiwi šumienku rozpustíme v 500 ml vody (celé balenie je na liter, takže 1/2 bal.), rozmiešame s 2 bal. tortového želé. Podľa chuti pridajte cukor - ja som nedala, a želé bolo fajn. Privedieme k varu, stále miešame:), 1 min varíme, odstavíme a necháme vychladnúť. Občas premiešame.
-
11
Vychladnutým želé polejeme tortu a dáme ju "k ledu" (do chladničky)... A snažíme sa na ňu nemyslieť, kým nestuhne :)
-
12
Po minimálne 2 hodinách by mali byť obe plnky stuhnuté a môžme sa pustiť do torty! :)
-
13
A ešte jedna foto v reze... Chutilo všetkým, aj oslávencovi, takže po milej torte sa len tak zaprášilo :) Asi najlepšia pochvala pre kuchtíka od stravníkov, čo myslíte? ;)
nabudúce nechám želé úplne vychladnúť.
@kukulienka71 , mrzí ma, že to celkom nevyšlo...
@julica má pravdu v tom, že niektoré ovocie robí so želé problémy, aj na želatínovom stužovači za studena je napísané, že by sa nemal s kiwi používať... no keď som si to prečítala, všetko už bolo pripravené, tak reku - risknem to, a nič sa nestalo. Túto tortu som robila aj ako rezy, takisto mi želé priamo na kiwákoch pekne stuhlo a vydržalo 3 dni... Tak asi skús nabudúce "hustejšiu" želatínu urobiť - dúfam, že ťa tento pokus neodradil a ďalší sa podarí skvele! :)
A ešte by som Ti odpovedala - piškóta mi vždy pod masou náplne trošku spľasne - práve akurát, aby to všetko človek "narval" do formy :)