Tvarohovo-smotanová kiwi torta

zuzuu10 - fotkazuzuu10, 20. apríla 2012
Tvarohovo-smotanová kiwi torta
Foto: zuzuu10

Už dlho som mala chuť na nejakú dobrú tvarohovo-ovocnú tortu s domácou piškótou... a keďže brat bude mať meniny a nebudeme všetci doma, pustila som sa do "výroby" dnes :) A výsledok? Zjedli sme ju za 20 minút :D Ako tatko povedal - ťažšie bolo pre ňu vydržať, ako prežiť na tankovom bojisku :) Takže klasická jednoduchá tortička, podobných sa tu nájde viacero - a aká mňamka...

60 minút
príprava
15 minút
na 200 °C

Suroviny

Korpus:
3 ks surové
50 g
50 g
1 ks
štipka
1/2 bal.
Plnka:
200 g
150 g
200 g
1 ks
1 PL
1 bal.
Na dokončenie:
1/2 bal.
500 ml
2 bal.
6 ks

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Pripravíme si suroviny na piškótový korpus.

    Tvarohovo-smotanová kiwi torta - obrázok 1
  2. 2

    Z bielkov, štipky soli a trochy citrónovej šťavy vyšľaháme tuhý sneh. Pridáme kryštálový a vanilkový cukor a prešľaháme.

    Tvarohovo-smotanová kiwi torta - obrázok 2
  3. 3

    Po jednom pridáme žĺtky, prešľaháme...

    Tvarohovo-smotanová kiwi torta - obrázok 3
  4. 4

    Nakoniec opatrne primiešame preosiatu múku s práškom do pečiva.

    Tvarohovo-smotanová kiwi torta - obrázok 4
  5. 5

    Budúci korpus vylejeme do vymastenej alebo papierom na pečenie vyloženej formy. Moja mala 26 cm.

    Tvarohovo-smotanová kiwi torta - obrázok 5
  6. 6

    A piškótu upečieme v rúre vyhriatej na 200 °C. Po cca 15 minútach som otestovala špajdľou - hotová :)

    Tvarohovo-smotanová kiwi torta - obrázok 6
  7. 7

    Korpus necháme vychladnúť. Potom ho vyberieme z formy, stiahneme z neho papier na pečenie a podľa potreby zarovnáme. Potom vrátime nazad do formy. Mala som medzierku medzi okrajom korpusu a formou, tak som ju vyplnila polkolieskami kiwi. Bola som zvedavá, či budú na nej držať aj pri krájaní... a držali :)

    Tvarohovo-smotanová kiwi torta - obrázok 7
  8. 8

    Pripravíme si prísady na plnku, očistíme a pokrájame si aj kiwi. Na obrázku je kryštálový cukor, ale nakoniec išiel práškový :)

    Tvarohovo-smotanová kiwi torta - obrázok 8
  9. 9

    Všetky suroviny na plnku zmiešame, trochu som ich prešľahala, aby sa pekne spojili. Podľa návodu pripravíme želatínový stužovač a pridáme ku krému.

    Tvarohovo-smotanová kiwi torta - obrázok 9
  10. 10

    Tvarohovo-smotanový mix rovnomerne vylejeme na korpus a uhladíme. Navrch poukladáme kiwi. Pripravíme si želé : kiwi šumienku rozpustíme v 500 ml vody (celé balenie je na liter, takže 1/2 bal.), rozmiešame s 2 bal. tortového želé. Podľa chuti pridajte cukor - ja som nedala, a želé bolo fajn. Privedieme k varu, stále miešame:), 1 min varíme, odstavíme a necháme vychladnúť. Občas premiešame.

    Tvarohovo-smotanová kiwi torta - obrázok 10
  11. 11

    Vychladnutým želé polejeme tortu a dáme ju "k ledu" (do chladničky)... A snažíme sa na ňu nemyslieť, kým nestuhne :)

    Tvarohovo-smotanová kiwi torta - obrázok 11
  12. 12

    Po minimálne 2 hodinách by mali byť obe plnky stuhnuté a môžme sa pustiť do torty! :)

    Tvarohovo-smotanová kiwi torta - obrázok 12
  13. 13

    A ešte jedna foto v reze... Chutilo všetkým, aj oslávencovi, takže po milej torte sa len tak zaprášilo :) Asi najlepšia pochvala pre kuchtíka od stravníkov, čo myslíte? ;)

    Tvarohovo-smotanová kiwi torta - obrázok 13

Diskusia k receptu

18 komentárov k receptu
Gratulujem oslávencovi. Tortička je krásna,sviežej chuti. Doporučujem. Robievam ju rovnako,ale na veľký plech. Tiež ju máme radi a hneď je po nej
Máš veľmi peknú tortičku!Hľadám niečo tvaroh+kiwi+smotana,tak som sa tu stavila...cesto je fajn,ale spľaslo pod váhou plnky?Na obr.7 sa mi zdá oveľa hrubšie,ako na 13obrázku?
piekla som tvoju tortičku cez víkend,len želé som pokazila...nalievala som ho riedke a celé mi stieklo v netesnej forme na spodok,piškóta sa ním nasiakla a mne tento môj výtvor nechutil,dcére a jej nápadníkovi našťastie áno:))

nabudúce nechám želé úplne vychladnúť.
Ahojte,
@kukulienka71 , mrzí ma, že to celkom nevyšlo...
@julica má pravdu v tom, že niektoré ovocie robí so želé problémy, aj na želatínovom stužovači za studena je napísané, že by sa nemal s kiwi používať... no keď som si to prečítala, všetko už bolo pripravené, tak reku - risknem to, a nič sa nestalo. Túto tortu som robila aj ako rezy, takisto mi želé priamo na kiwákoch pekne stuhlo a vydržalo 3 dni... Tak asi skús nabudúce "hustejšiu" želatínu urobiť - dúfam, že ťa tento pokus neodradil a ďalší sa podarí skvele! :)

A ešte by som Ti odpovedala - piškóta mi vždy pod masou náplne trošku spľasne - práve akurát, aby to všetko človek "narval" do formy :)

Pridaj komentár k receptu: