Foto: katarina22
Ani na dovolenke u rodičov som nemala pokoj a keďže naši majú plnú záhradu ríbezlí, pripravila som im narýchlo tento koláčik.
porcií
príprava
na 160-180 °C
Suroviny
Korpus: | |
150 g |
|
75 g |
|
Plnka: | |
podľa chuti |
|
500 g |
|
200 g |
|
1 ks |
|
3 PL |
|
podľa chuti |
|
2 ks |
|
Poleva: | |
180 g |
|
3 PL |
|
1 ČL (Solamyl) |
|
Postup
-
1
Sušienky som si tak ako vždy rozdrvila v sáčku valčekom na cesto. K rozdrveným keksom som pridala roztopené maslo. Na papierom vystlanú tortovú formu (23 cm) som dala túto hmotu a potiahla ich len asi 1 cm do bokov - každému ako je lepšie a ako je zvyknutý. Korpus som dala zapiecť do rúry na 10-15 min na 180 °C. Po upečení necháme korpus vychladiť.
- 2
Keďže máme veľmi radi tvaroh, zmiešala som ho s kyslou smotanou, vanilkou z vanilkového lusku, ktorá v kombinácii s tvarohom nádherne vyniká. Pridala som moju obľúbenú citrónovú kôru a vajíčka. Na konci som si do zmesi primiešala aj zopár ríbezlí. Ak máme zmes hotovú, môžme ju vyliať na hotový, vychladený korpus a dať piecť. Hoci koláč neobsahuje mascarpone, aj tento pečiem vo vodnom kúpeli, aby mi horný tvaroh nepopraskal, ale ostal krásne celistvý. Koláč pečieme asi hodinku pri 160 °C. Po upečení ho necháme chladiť hodinku pri pootvorenej rúre.
- 3
A čo navrch? Ríbezle som zmiešala s práškovým cukrom a pridala trošku solamylu, aby po ohriatí a následnom schladení tejto "polevy" to malo nádherné džemovú konzistenciu. Pozor, nemajte túto zmes dlho na ohni, solamyl môže spolu so šťavou z ríbezlí a cukrom spôsobiť to, že sa vám začnú robiť veľké hrudky (vlastná skúsenosť ) . Stačí ozaj minútka.
- 4
Takto rýchlo pripravenú zmes dáme na koláč a môžme čakať, kým sa nám koláč vychladí. U nás sa nevydržalo ani dve hodiny :)
- 5
Viem, že podobných receptov je to určite veľa , vkladám ho sem ako inšpiráciu. Určite bude kombinácia tvaroh - ovocie výborná aj s iným ovocím.
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu