Tvarohovo-jablkový linecký koláč fotorecept
Foto: olinecka
Cesto vylepšené citrónovou polevou v prášku dodáva koláčiku výbornú chuť. Podarí sa upiecť aj začiatočníkom.
príprava
na 190 °C
Suroviny
Cesto: | |
300 g |
|
200 g |
|
3 ks |
|
250 g |
|
100 ml |
|
1 bal. (Liana) |
|
1 ČL |
|
Tvarohová plnka: | |
1 bal. (alebo Zlatý klas) |
|
500 g |
|
2 PL |
|
1 bal |
|
Jablková plnka: | |
1 bal. |
|
200 ml |
|
6-7 ks nastrúhané |
|
2 PL (podľa sladkosti jabĺk) |
|
Postup
-
1
Cesto: Múku s kypriacim práškom preosejeme do misy, pridáme cukor, tuk pokrájaný na menšie kúsky, žĺtky, pridáme smotanu a práškovú polevu.
-
2
Vypracujeme hladké cesto, cesto je lepivé, ale pomôžeme si múkou - ruku počas spracovania pomúčime. Cesto zabalíme do potravinovej fólie a vložíme do mrazničky.
-
3
Suroviny na plnky.
-
4
Tvarohová plnka: Tvaroh, cukor a pudingový prášok spolu premiešame. Jablková plnka: Jablká ošúpeme a nastrúhame do misy. Pridáme cukor a 100 ml jablkového džúsu. Povaríme asi 2-3 minúty. Vo zvyšných 100 ml džúsu rozmiešame vanilkový puding alebo Zlatý klas a vlejeme do jabĺk. Necháme prevrieť, odstavíme a necháme vychladnúť. Cesto dáme na pomúčenú pracovnú dosku rozdelíme na dve časti - väčšiu a menšiu, viď foto.
-
5
Väčšiu časť rozvaľkáme do kruhu, pomocou formy vykrojíme kruh. Plech vymastíme maslom a pomocou valčeka preložíme pripravené cesto. Po bokoch cesto trocha vytiahneme, aby plnka nevytiekla.
-
6
Na cesto rozotrieme tvarohovú a jablkovú plnku.
-
7
Menšiu časť cesta rozvaľkáme a nakrájame pomocou ostrôžky širšie pásiky, ktoré poukladáme na koláč do tvaru mriežky.
-
8
Rúru predhrejeme na 180 stupňov a pečieme 35-40 do zlatista.
-
9
Po upečení necháme vychladnúť a posypeme práškovým cukrom. Dobrú chuť všetkým.
Ďakujem
Veru dobrota.
Ďakujem za krásny komentik.
Izka ďakujem.