Trojkráľová torta s mandľovou plnkou
šéfcukrár hotela DoubleTree by Hilton v Bratislave, 14. decembra 2014
Foto: Pravda - Ľuboš Pilc
Vianoce sú exhibíciou každého cukrára. Stôl sa vtedy nezaobíde bez zákuskov, miňoniek, rolád či tort. A musia byť nielen voňavejšie a krajšie než inokedy, Zobraziť celý popisVianoce sú exhibíciou každého cukrára. Stôl sa vtedy nezaobíde bez zákuskov, miňoniek, rolád či tort. A musia byť nielen voňavejšie a krajšie než inokedy, ale aj plné nových nápadov.
porcií
príprava
Suroviny
450 g |
|
100 g |
|
100 g |
|
100 g |
|
2 ks |
|
20 ml (alebo mandľová aróma) |
|
|
|
Cukrová voda na potretie: | |
20 g |
|
100 ml |
|
Postup
-
1
Plnka: Z mäkkého masla a cukru vyšľaháme penu a po jednom pridávame vajcia. Keď sú dobre zašľahané, pridáme ostatné ingrediencie a dobre premiešame.
- 2
Cesto rozvaľkáme a vykrojíme z neho dva kruhy: jeden s priemerom 23 cm, druhý asi o 2 cm väčší. Na menší kruh opatrne nanesieme plnku (2 cm od okrajov vynecháme). Na jedno miesto vložíme celú mandľu (kto ju nájde, bude celý rok šťastný).
- 3
Okraje kruhov potrieme vajíčkom rozšľahaným s vodou a prikryjeme väčším kruhom, kraje dobre pritláčame a nožom trošku nakrajujeme. V strede urobíme malú dierku. Celý koláč (okrem okrajov) potrieme rozšľahaným vajcom a navrchu jemne narežeme nožom.
- 4
Rúru predhrejeme na 200 °C. Plech vypláchneme vodou a položíme naň koláč. Pečieme 10 minút pri teplote 200 °C, potom teplotu znížime na 180 °C.
- 5
Koláč pečieme dohneda, asi 20 minút. V polovici pečenia potrieme cukrovou vodou, aby sa pekne leskol. Po vybratí z rúry koláč trochu „spadne“.
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu