Trojfarebné Soboro Donburi

sandriw - fotkasandriw, 18. januára 2015
Trojfarebné Soboro Donburi
Foto: sandriw

Ďalší do zbierky japonských receptov. Soboro donburi (そぼろ 丼) možno doslovne preložiť ako sekané v porcelánovej miske. Soboro je technika prípravy jedál, kedy sa ingrediencia počas varenia rozdrobí a donburi (alebo len don) sa označuje miska s varenou ryžou, na vrch ktorej sa dávajú prílohy. Trojfarebná verzia (hnedá, žltá, zelená) je jedna z najobľúbenejších v japonských domácnostiach. Viac na: www.facebook.com/whiskitmixit

4
porcie
30 minút
príprava
20 minút
tepelná úprava

Suroviny

Mäsová zmes:
300 g (akékoľvek)
3 PL
1 ČL
3 PL
1 ČL
Vaječná zmes:
4 ks
1/2 PL
1 ČL
1 ČL
Príloha:

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Na omáčku na mäso si zmiešame sójovú omáčku, cukor a mirin. Rozohrejeme si panvicu a začneme na nej opekať mleté mäso tak, aby sme ho čo najviac rozdrobili. Keď je už takmer hotové, nalejeme naň omáčku. Varíme, kým sa tekutina nevyparí na 98%. Stiahneme z ohňa a preložíme do misky.

  2. 2

    Panvicu si očistíme a znova rozohrejeme. Medzi tým si v miske rozšľaháme vajcia s mirinom, soľou a cukrom. Upečieme si praženicu tak, aby bola čo najrozdrobenejšia. Najľahšie sa to dosiahne, ak sa to naraz mieša s niekoľkými paličkami naraz (ak nemáte použite metličku na šľahanie).

  3. 3

    Mäso a vajcia podávame s ryžou uvarenou len v neochutenej vode a dozdobíme hráškom. Postup servírovania je na obrázku dole ;) Miesto hrášku možno použiť jarnú cibuľku, zelenú fazuľku, cukrový hrášok alebo špenát. Skrátka, všetko čo je zelené :D

    Trojfarebné Soboro Donburi - obrázok 3
  4. 4

    Keďže príprava netrvá dlho a je to vynikajúce do benta (japonský balený obed). Na obrázku dole ukážka, ako takéto bento môže vyzerať. Na ryžu som pridala nasucho opražený sezam a doplnila ľadovým šalátom a paradajkami. Mňam, deti vás za niečo takéto budú milovať :3

    Trojfarebné Soboro Donburi - obrázok 4

Diskusia k receptu


Najsrdiečkovanejšie komentáre Ukáž celú diskusiu
jej! moj muž zbožňuje mleté maso vo všetkých podobách (od klasickej fašírky cez všetky možné balkánske verzie až po sekanú). týmto mu určite spravím radosť. vďaka a dávam 5ku:-)
Krasa. Bento boxiky milujem. Na pintereste vzdy hladam, aby som mala nejake napady, co dat detom do obedarov do skoly :) Aj toto je vyborna inspiracia.