Trnavská nátierka

sovka62 - fotkasovka62, 18. septembra 2012

teda po trnavsky trnavská pomazánka, lebo kedysi sa tu vyrábala a volali sme ju po svojom. Pred pár dňami som mailom dostala žiadosť, aby Zobraziť celý popisteda po trnavsky trnavská pomazánka, lebo kedysi sa tu vyrábala a volali sme ju po svojom. Pred pár dňami som mailom dostala žiadosť, aby som recept napísala. Najprv som hľadala recept a teraz v tej záplave mailov neviem nájsť, komu som recept mala poslať. Tak ho napíšem sem, hádam si ho adresát nájde.

Suroviny

4 kg
1 kg
500 g
1 vrecko
300 ml
500 ml
2 PL
400 g
3 strúčiky




Postup

  1. 1

    Pevné suroviny zomelieme, pridáme ostatné a varíme na miernom plameni asi hodinu. Rozmixujeme, naplníme do pohárikov, zavrieme. Sterilizujeme 8 minút pri 80 st.Celzia. Treba ale podotknúť, že od tej pravej trnavskej sa bude líšiť konzistenciou, tá bola úplne hladká. Nech robím čo robím, nech mixujem akokoľvek dlho, tú hladkosť sa mi dosiahnuť nikdy nepodarilo.

Diskusia k receptu

mariadra
Či to nebude tým, že kedysi sme používali inú červenú papriku, nie takúto kápiu. Ja si myslím, že kápia má trochu tvrdšiu šupku.
huck
Tiež ma prvé napadlo, či by nebolo potrebné papriku, feferonky a rajčiny zbaviť šupiek (sparením), skôr ako ich rozmixujeme, alebo jednoducho pasírovaním...?
sovka62
To mi ani nenapadlo, ale asi máte pravdu, to tie šupky z papriky tam zostávajú také drsné. Nabudúce skúsim ošúpať a uvidím.
vierutt
Mne osobne tie malé rozmixované šupky nevadia, uvedomujeme si ich len vtedy, keď skúmame samotnú nátierku. Akonáhle ju s niečím papkáme, vôbec to necítime. Keď som začínala robievať túto nátierku, mala som v recepte - že rozmixovať a prepasírovať, vtedy bola naozaj hladučká. Robievam ju najmenej z 8 - 10 kg, tak sa mi pasírovať nechce.
joel
je to super recept aj natierka, lenže ako hovorite my ju robime z obyčajnej zeleninovej papriky "červenej" pretože nam sa zda že z kapie je trošku nahorkava, ale možno to sa zda iba nám
horalka66
ukladám si a na budúci rok isto spravým,lebo teraz už mám zavarenú kápiu a táto vyzerá lepšie..ďakujem
zdezda
milá @sovka , ďakujem za receptík, vyskúšam ju ešte teraz, hoci som už pár pohárikov pikantnej robila, no už som aj porozdávala a použila :-)
sovka62
Ďakujem, @zdezdi , to som sa tak vytešila z môjho vnúčika, dala som si ho sem, tu ho budem mať na očiach každý deň.
Aj ja som dnes robila trnavskú, vystalo mi 1,5 kg červenej papriky, ak som spravila jedenásť dvojdecových pohárikov. Do pohárikov sa nezmestilo asi pol deci, dalo som ochutnať manželovi, tak mu chutila, že ju vyjedol všetku a keby sa tie ostatné neboli práve sterilizovali, asi by pokračoval, hahaha.....
sovka62
A klikla som na "pridaj" skôr, ako som stihla napísať, že aj ty máš veľmi pekný obrázok, no ale veď ty si taká pekná aj naživo.
sara50
V nakladači sú zrniečka a tie sa asi celkom nerozmixujú, preto chýba hladkosť. Ja používam rovnaké suroviny len bez nakladača a je úplne hladká. Ke´d sa sterilizuje, konzervant je zbytočný.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia