trená bábovka
trená bábovka

Tradičná trená bábovka fotorecept

evusik - fotkaevusik, 23. septembra 2022
Tradičná trená bábovka (fotorecept)
Foto: evusik

Recept na trenú bábovku mám od mojej mamy. Bábovku piekla nám deťom a ja som ju piekla zas tým mojim. A teraz ju pečiem Zobraziť celý popisRecept na trenú bábovku mám od mojej mamy. Bábovku piekla nám deťom a ja som ju piekla zas tým mojim. A teraz ju pečiem vnúčatám.

10
porcií
30 minút
príprava
45 minút
na 150 °C

Suroviny

150 g
1 ks
140 g
4 ks
320 g
1 bal.
125 ml
1 ČL nastrúhaná
3 ČL




Postup

  1. 1

    Z troch vajíčok oddelíme bielky a vyšľaháme tuhý sneh. Maslo, práškový a vanilkový cukor vyšľaháme na hladký krém. Pridáme 1 celé vajce a za stáleho šľahania pridáme po jednom zvyšné 3 žĺtky. Postupne pridávame preosiatu múku zmiešanú s práškom do pečiva a mlieko. Na záver primiešame nastrúhanú citrónovú kôru a zľahka primiešame sneh vyšľahaný z bielkov.

    Tradičná trená bábovka (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Priamo v miske oddelíme 1/3 cesta, pridáme k nemu 3 lyžičky kakaa a opatrne zamiešame.

    Tradičná trená bábovka (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Bábovkovú formu veľmi starostlivo vytrieme maslom a vysypeme hrubou múkou. Do formy dávame striedavo tmavé a bledé cesto.

    Tradičná trená bábovka (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Vrch urovnáme a dáme piecť na 45 minút pri teplote 150 °C.

    Tradičná trená bábovka (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Upečenú bábovku prikryjeme kuchynskou utierkou a necháme mierne vychladnúť. Potom položíme na formu tanier, prevrátime a bábovku vyklopíme. Ak sa bábovka nedá hneď vyklopiť môžeme nožíkom opatrne oddeliť bábovku hlavne okolo stredu, alebo formu zabalíme na pár minút do vlhkej utierky.

    Tradičná trená bábovka (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Ešte teplú bábovku posypeme práškovým cukrom. Môžeme ju celú poliať čokoládou, alebo čokoládou len pofŕkať. Bábovku necháme vychladnúť ale môžeme ju krájať aj mierne vlažnú.

    Tradičná trená bábovka (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Dnes je na trhu veľké množstvo bábovkových foriem nielen z rôznych materiálov ale aj rôznych tvarov. Ja ich mám päť, klasickú smaltovanú aj silikónovú ale najčastejšie používam formu, ktorú používala už moja mama. Táto forma je určite staršia ako ja :) a aj keď už je sem tam poudieraná, ešte ma pri pečení nikdy nesklamala. A čo je pre mňa najdôležitejšie, viažu ma k nej spomienky na moju mamu, na detstvo a to je najviac.

    Tradičná trená bábovka (fotorecept) - obrázok 7

Diskusia k receptu

haji
Pěkný, vděčný receptík s rodokmenem a srdečným vyznáním ženám rodu. Takových receptů si vážím dvojnásob. Skvělá forma, rodinný poklad. Díky za milé sdílení. Bábovky miluju, hezky si receptík uložím s radostí.
evusik
@haji (23.9.2022 23:35)
ďakujem za milý komentár :) mne po mame toho moc nezostalo, odišla ešte pomerne mladá a tak si vážim a opatrujem všetko čo mi ju pripomína




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia