trená bábovka

Tradičná trená bábovka (fotorecept)

Autor receptu: evusik

Recept na trenú bábovku mám od mojej mamy. Bábovku piekla nám deťom a ja som ju piekla zas tým mojim. A teraz ju pečiem vnúčatám.

10
porcií
30 minút
príprava
45 minút
na 150 °C

Postup

  1. Z troch vajíčok oddelíme bielky a vyšľaháme tuhý sneh. Maslo, práškový a vanilkový cukor vyšľaháme na hladký krém. Pridáme 1 celé vajce a za stáleho šľahania pridáme po jednom zvyšné 3 žĺtky. Postupne pridávame preosiatu múku zmiešanú s práškom do pečiva a mlieko. Na záver primiešame nastrúhanú citrónovú kôru a zľahka primiešame sneh vyšľahaný z bielkov.
  2. Priamo v miske oddelíme 1/3 cesta, pridáme k nemu 3 lyžičky kakaa a opatrne zamiešame.
  3. Bábovkovú formu veľmi starostlivo vytrieme maslom a vysypeme hrubou múkou. Do formy dávame striedavo tmavé a bledé cesto.
  4. Vrch urovnáme a dáme piecť na 45 minút pri teplote 150 °C.
  5. Upečenú bábovku prikryjeme kuchynskou utierkou a necháme mierne vychladnúť. Potom položíme na formu tanier, prevrátime a bábovku vyklopíme. Ak sa bábovka nedá hneď vyklopiť môžeme nožíkom opatrne oddeliť bábovku hlavne okolo stredu, alebo formu zabalíme na pár minút do vlhkej utierky.
  6. Ešte teplú bábovku posypeme práškovým cukrom. Môžeme ju celú poliať čokoládou, alebo čokoládou len pofŕkať. Bábovku necháme vychladnúť ale môžeme ju krájať aj mierne vlažnú.
  7. Dnes je na trhu veľké množstvo bábovkových foriem nielen z rôznych materiálov ale aj rôznych tvarov. Ja ich mám päť, klasickú smaltovanú aj silikónovú ale najčastejšie používam formu, ktorú používala už moja mama. Táto forma je určite staršia ako ja :) a aj keď už je sem tam poudieraná, ešte ma pri pečení nikdy nesklamala. A čo je pre mňa najdôležitejšie, viažu ma k nej spomienky na moju mamu, na detstvo a to je najviac.