trená bábovka
Tradičná trená bábovka (fotorecept)
Autor receptu: evusik
Recept na trenú bábovku mám od mojej mamy. Bábovku piekla nám deťom a ja som ju piekla zas tým mojim. A teraz ju pečiem
vnúčatám.
10 porcií |
30 minút príprava |
45 minút na 150 °C |
Postup
- Z troch vajíčok oddelíme bielky a vyšľaháme tuhý sneh. Maslo, práškový a vanilkový cukor vyšľaháme na hladký krém. Pridáme 1 celé vajce a za stáleho šľahania pridáme po jednom zvyšné 3 žĺtky. Postupne pridávame preosiatu múku zmiešanú s práškom do pečiva a mlieko. Na záver primiešame nastrúhanú citrónovú kôru a zľahka primiešame sneh vyšľahaný z bielkov.
- Priamo v miske oddelíme 1/3 cesta, pridáme k nemu 3 lyžičky kakaa a opatrne zamiešame.
- Bábovkovú formu veľmi starostlivo vytrieme maslom a vysypeme hrubou múkou. Do formy dávame striedavo tmavé a bledé cesto.
- Vrch urovnáme a dáme piecť na 45 minút pri teplote 150 °C.
- Upečenú bábovku prikryjeme kuchynskou utierkou a necháme mierne vychladnúť. Potom položíme na formu tanier, prevrátime a bábovku vyklopíme. Ak sa bábovka nedá hneď vyklopiť môžeme nožíkom opatrne oddeliť bábovku hlavne okolo stredu, alebo formu zabalíme na pár minút do vlhkej utierky.
- Ešte teplú bábovku posypeme práškovým cukrom. Môžeme ju celú poliať čokoládou, alebo čokoládou len pofŕkať.
Bábovku necháme vychladnúť ale môžeme ju krájať aj mierne vlažnú.
- Dnes je na trhu veľké množstvo bábovkových foriem nielen z rôznych materiálov ale aj rôznych tvarov. Ja ich mám päť, klasickú smaltovanú aj silikónovú ale najčastejšie používam formu, ktorú používala už moja mama. Táto forma je určite staršia ako ja :) a aj keď už je sem tam poudieraná, ešte ma pri pečení nikdy nesklamala. A čo je pre mňa najdôležitejšie, viažu ma k nej spomienky na moju mamu, na detstvo a to je najviac.