Torta - Princeznovský Zámok fotorecept

axenka - fotkaaxenka, 30. októbra 2012
Torta - Princeznovský Zámok (fotorecept)
Foto: axenka

V prvom rade sa musím priznať, že nie som ani cukrárka, ani skúsená pekárka, tak sa hneď ospravedlňujem za nedokonalosť. Je to moja druhá Zobraziť celý popisV prvom rade sa musím priznať, že nie som ani cukrárka, ani skúsená pekárka, tak sa hneď ospravedlňujem za nedokonalosť. Je to moja druhá torta v živote. Ale čo mama nespraví pre vlastné dieťa, však? Upiekla som ju na dcérine 5. narodeniny. A poviem vám, mala obrovský úspech u všetkých pozvaných hostí. Každý si ju fotografoval a ja som sa potichu červenala, ale tiež som na seba bola veľmi hrdá.. :-)

Suroviny

Korpus:
5 ks
5 PL
5 PL
1 PL
1/2 ks
 na vymastenie pekáča
Plnka:
2x250 g alebo iná kvalitná
600 ml
250 g
Dekorácie:
podľa potreby
500 g
 na potretie korpusu
 na lepenie kornútkov
  na dokorovanie
2 PL na dekorovanie
podľa potreby




Postup

  1. 1

    Z 5. bielkov a cukru vyšľaháme tuhý sneh. Až to máme hotové, pomaly pridávame preosiatú múku, prášok do pečiva, kakao, nakoniec žľtky a zamiešame všetko spolu varechou. Masu vylejeme na vopred maslom namastený a omúčený plech. Ja do korpusu olej nepridávam, ale kto preferuje, kľudne si spravte korpus podľa seba. :-) (múku som naschvál nešpecialozovala, nakoľko žijem mimo SR a nemám prístup k hladkej, hrubej, či výberovej múke)

    Torta - Princeznovský Zámok (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Plnku pripravujeme deň vopred. Do hrnca vylejeme smotanu a pridáme čokoládu. Ja som použila čokoládu Lindt, najmä kvôli lesku a kvalitnej chuti. Až sa čololáda rozpustí, pridáme maslo a miešame, kým sa neroztopí. Pozor, neprevarujeme!

    Torta - Princeznovský Zámok (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Plnku odložíme do chladničky a na druhý deň, tesne pred plnením, ju pomaly vyšľaháme. (je to podobné, ako na spôsob parížskeho krému) Šľaháme 20-30 sekúnd na nízkých otáčkach, aby sa nam plnka nezrazila.

    Torta - Princeznovský Zámok (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Deň vopred som si pripravila veže z kornútkových pohárov. Z marhuľového džemu som si spravila "lepidlo" (glazúru). Do malého hrnca dáme 2PL džému, 1PL vody a za stáleho miešania na miernom ohni prevaríme. Takto vytvoríme lepidlo, ktoré použijeme na spájanie kornútkov. (a veru, drží to pokope neuveriteľne silno) :-)

    Torta - Princeznovský Zámok (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Nad parou roztopíme bielu čokoládu s trochou masla a štetcom ponatierame zlepené kornútky....

    Torta - Princeznovský Zámok (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    ....ktoré potom obsypeme kokosom.

    Torta - Princeznovský Zámok (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Na druhý deň tortu dokončujeme.. Moja bola zo 4. korpusov, ktoré som natrela černicovým džemom. Vyšľahanú plnku ponatierame na korpusy. Poukladáme ich na seba a plnkou ponatierame vonkajšok torty. Odložíme do chladničky a pripravujeme marcipánovú hmotu.

    Torta - Princeznovský Zámok (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Marcipánovú hmotu som mala už kúpenú. (farba slonoviny) Rozvaľkáme ju na rovnom povrchu, ktorý obsypeme kukuričnou múkou. Obmerajte si priemer a výšku torty, aby sa vám nestalo (ako mne), že marcipán bude na prvý pokus krátky. :-) Prenesieme ho na tortu, pričom použijeme valček.

    Torta - Princeznovský Zámok (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    A vyhladíme...

    Torta - Princeznovský Zámok (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Takto vyhladenú tortu začneme dekorovať. Na dvere a okná som použila ten istý marcipán, akurat som doň kvapla potravinárske farbivo. Dvere a okná som opäť nalepovala marhuľovou glazúrou. Veže som k torte nalepovala plnkou spravenou z práškového cukru, masla a troškou vody.

    Torta - Princeznovský Zámok (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Lístky, kamienky a chodník som taktiež vytvorila z marcipánu, do ktorého som kvapla požadovanú farbu.

    Torta - Princeznovský Zámok (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Konečné ozdobovanie (kvety, stonky) bolo vytvorené opäť plnkou z masla, práškového cukru a troškou vody.

    Torta - Princeznovský Zámok (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    Dúfam, že Vaša torta bude mať taký istý úspech ako tá moja.. A bola ozaj vynikajúca.. :-)

    Torta - Princeznovský Zámok (fotorecept) - obrázok 13

Diskusia k receptu

rybarkuchar
@Axenka , nazvyknem komentovať zákusky - ja ich nepečiem a moc tomu nerozumim. Ale Tvoja torta si zaslúži obdiv a uznanie.
fany1602
no toto je ale nádhera!!!to ale muselo dať zabrať!!!ale výsledok je úžasný!!!
dandulka
Skutočne originálna tortička. Si kreatívna, dobre si ju vyzdobila. Páči sa mi plnka, ktorou si ju plnila. Tiež sa mi páči, že si použila kvalitné suroviny , hlavne čo sa týka čokolády. Verím , že mala úspech, takej by sa potešila aj moja dcéra, ktorá ma už 20 rokov. Ukladám si recept, možno si na ňu trúfnem aj ja.
mili2936
Malá priíncezná Natálka musela byť nadšená z takej nádhery. Si šikovná mamina
používateľ nemá avatar
hag
hag
Máš byť na čo hrdá. Milené to je.
malroxa
výborná torta. aj z fotky vidno, že bola super
bibia1
krásna - výborný nápad - si šikovná - dcérke všetko najlepšie k narodeninám :)
martamm
Výborný nápad, krásne sa Ti vydarila, ukladámk na inšpiráciu :)
lusinkab
....no tak to je nadherna torticka,krasne si sa s nou pohrala a malickej urcite ocka museli ziarit :-)
matka07
To je nádhera!!! Tortička by sa páčila aj mojej princeznej...Šikovná mamina!
medovnicek
Nečudujem sa, že mala úspech, však bola veľmi pekná, dcérka mala určite veľkú radosť
zitar
ale si sa vyhrala s tortičkou, je prekrásna, máš môj obdiv
axenka
Ďakujem Vám všetkým za komentáre. Veľmi ste ma potešili.
* čokoláda bola mliečna.. :-)
ivkakap
Ahoj, perfektná torta. Idem sa aj ja pokúsiť takú urobiť mojej dcérke, tiež na 5. narodeniny. Chcem sa opýtať na tú čokoládu. Koľko čokolády treba do plnky? 2x250 ks alebo gramov???




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia