Torta Paríž s mandarínkami fotorecept

yogicek - fotkayogicek, 11. marca 2014
Torta Paríž s mandarínkami (fotorecept)
Foto: yogicek

Včera som pri Cibuľovo-slaninových slimákoch z kysnutého cesta sľúbil, že čoskoro prihodím zase niečo z múky, pre mňa trošku zložitejšie. Tu je moja Zobraziť celý popisVčera som pri Cibuľovo-slaninových slimákoch z kysnutého cesta sľúbil, že čoskoro prihodím zase niečo z múky, pre mňa trošku zložitejšie. Tu je moja prvá torta. A keďže je prvá, majte so mnou zľutovanie milé dámy.

10-12
porcií
30 minút
na 180 °C

Suroviny

Piškótové cesto:
25O ml
250 g
130 g
2 PL kopcovité
1 ks
250 g
3/4 balenia
Paržsky krém:
200 ml
200 g
200 g
200 g
Parížska šľahačka:
250 ml
150 g
1 PL zarovnaná
Ovocie:
2 plechovky malé
Ozdoba:
250 ml
1 ks




Postup

  1. 1

    Deň vopred si pripravíme základ na parížsku šľahačku. Do hrnca vylejeme šľahačkovú smotanu, pridáme cukor, nalámeme čokoládu a za stáleho miešania necháme prejsť varom. Dáme vychladiť a odložíme do druhého dňa do chladničky.

    Torta Paríž s mandarínkami (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Následujúci deň budeme piecť piškótu. Do vhodnej nádoby si pripravíme mlieko, cukor, maslo, kakao a dáme variť. Akonáhle sa hmota začne variť, odstavíme a necháme ochladiť. Do vychladenej hmoty zamiešame vajíčko, múku a prášok do pečiva. Vznikne nám cesto. Cesto vylejeme do tortovej formy. Na pečenie korpusu použijeme 26 cm tortovú formu.

    Torta Paríž s mandarínkami (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Pečieme pri 180°C po dobu cca 30 min. Pre istotu odskúšame špajlou. Upečený korpus necháme vychladnúť.

    Torta Paríž s mandarínkami (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Pokiaľ korpus chladne, dáme odkvapkať mandarínky a pripravíme si parížsky krém. Smotanu, bielu čokoládu a cukor uvaríme za stáleho miešania na hustú kašu a necháme vychladnúť. Do vychladenej kaše pridáme zmäknuté maslo a dobre vymiešame na hladký krém.

    Torta Paríž s mandarínkami (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Základ parížskej šlahačky vyberieme z chladničky a vyšľaháme. Šľaháme pri nižších otáčkach, aby sme ju neprešľahali. Musí byť hladká a nadýchaná.

  6. 6

    Na korpus si natrieme 1/3 parížskeho krému.

    Torta Paríž s mandarínkami (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Na parížsky krém pokladieme mandarínky.

    Torta Paríž s mandarínkami (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Na mandarínky rozotrieme zvyšný parížsky krém.

    Torta Paríž s mandarínkami (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Na biely krém nanesieme parížsku šľahačku a zarovnáme povrch.

    Torta Paríž s mandarínkami (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Na ozdobenie vyľlaháme šľahačku so stužovačom a tortu ozdobíme.

    Torta Paríž s mandarínkami (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Bok torty potrieme zvyšnou šľahačkou. Tortu dáme stuhnúť na 2 až 3 hodiny do chladničky.

Diskusia k receptu

kukulienka71
@yogicek ,super na prvý krát!ešte som taký korpus nerobila,musím vyskúšať.Možno by som mandarínky nedala,ten krém musí byť výborný,ale ako ozvláštnenie a "spikantnenie" ich beriem:-)uvidíš,že odteraz budeš torty piecť ako na bežiacom páse!veľa úspechov aj k ďaľším!!5* za snahu a peknú výzdobu
yogicek
@kukulienka71
Takú pochvalu som naozaj nečakal. Ďakujem. Ten korpus je naozaj dobrý. Ďalšiu tortu urobím, ale až na budúci rok v utorok. Do vtedy mi bude totiž trvať, kým po sebe upracem ten bor..., neporiadok.
yogicek
@medulienka122
Ty si ale prísna!:) Pekne ďakujem.
@zuzkabluzka
Neviem či je pekná, ale chutí výborne a to ja na sladké veľmi nie som. Videl som aké torty si napiekla Ty, preto ma pochvala od Teba veľmi teší. Ďakujem.
pusta
milý@yogicek , cesto na korpus výborné, parížska šľahačka je vynikajúca náplň a úžasne dobre kontrastuje s mandarinkami, dodáva na osviežujúcej chuti a odľahčuje celú tortu, aj na povrch fajn skombinované zdobenie.
trošku chce ešte "vypilovať" fasádu, ale ja ti o tom mám vravvieť čo najmenej, lebo v pečení doma nie som a v manuálnej zručnosti tiež nevynikám. vôbec to nevyzerá ako tvoj prvý pokus, je to veľmi pekné.
aj tak chválim, viem si tortu chuťovo živo predstaviť - tá je podstatná, estetiku a finesy zdobenia sa naučíš rýchlejšie,ako by si predpokladal :-)
*****
denyany
Celkovo vyzerá tvoja torta výborne, podľa použitých ingrediencií aj chutiť musí skvele. Na prvý pokus naozaj výborné! Zaujal ma však postup prípravy korpusu. Vyskúšam pri najbližšej príležitosti. A nech sa ti aj naďalej darí!
1x ivy3
babkamt
samé dobré ingrediencie si použil. Chválim , torta musela byť dobrá *****
eviana
@yogicek , ejha ejha tak pri tejto torte šípim ja čoby čokomil riadnu závislosť :)
Veľmi ma zaujal spôsob prípravy korpusu, ešte som sa s takým nestretla, vyskúšam. Krémy sú isto lahodné a chutné, už na pohľad jemné. Mandarinky tomu dali "říz" a veľmi chválim aj načančanie. Jednoducho dokonalosť sama, 5* jasných :)
alex37
...že pečieš mäso: dobre, že robíš kysnuté...ale už aj torta...a ešte takáto fajnotka, a zabil si to tým upratovaním kuchyne, toto už nie je s kostolným poriadkom. Okamžite sa priznaj k nejakej svojej úchylke !!!!!!! :-)
Torta putuje do KK, a má *****
yogicek
Milá @eviana , ten korpus nie je môj výmysel, mám ho od švagrinej z Čiech. A ešte musím priznať, že na celé pečenie tej torty som mal vynikajúcu konzultantku. Nestála síce pri mne, lebo ako vieš, v kuchyni si zavadziam aj ja sám sebe nieto ešte niekto druhý, ale bola so mnou na spojení v prípade keby sa vyskytol nejaký problém. Ďakujem za pochvalu.
staja
Páči sa mi torta, šikovný si - a určite ju vyskúšam.
luss44
@yogicek milý, za tortu si zaslúžiš pochvalu. Zaujal ma korpus, nepoznám, vyskúšam. A šľahačkovo-čokoládové plnky v Tvojom prevedení sú pre mňa ako stvorené, šľahačku milujem. Rcp si uložím a Tebe posielam opäť všetky ******* :)
torticka
Ty si ale šikulko. Pošli mi expres kúsok, aby som ho expres zjedla,
yogicek
@torti čka
Ďakujem Ti za pochvalu. Ja by som Ti aj poslal, ale moje súkromné lietadlo je bohužiaľ preč a vráti sa až v piatok a to do vtedy tá torta určite nevydrží.:)
yogicek
@luss44 , @staja , @babkamt , @denyany , @pusta
Dievčatá ďakujem za uznanie, som rád, že sa vám torta páči. Ste milé. Tortička je naozaj ako stvorená pre milovníkov čokolády. Korpus určite vyskúšajte, je naozaj veľmi dobrý.
yogicek
@alex37
Ďakujem Ti za hviezdičkové ohodnotenie a určite ju vyskúšaj. S mäsovými jedlami naozaj nemám problém. A to ostatné? 50-tka na krku. To už nie je úchylka, ale pud sebazáchovy. Taký je život.
eviana
@yogicek , že pozdravujem aj Tvoju švagrinú a ďakujem, že Ti prezradila recept na korpus. Aj ja mám svojich skvelých konzultantov, viem aké to je super môcť sa s niekým poradiť, keď riešim dilemy - čo je u mňa dosť bežné... ale veď nato máme priateľov.
Práve mi tu mláďatko spoza chrbta nakuklo na tortu... a jeho "to chcem!" je viac než jasné... takže ďalšie hviezdy posiela moje dieťa :)
havino
zaujímavý piškot, uložím, zvedavosť mi nedá nevyskúšať, taktiež som taký krém z bielej čokolády nerobila ešte veru, riadna čokoládová bomba Ti poviem, ale že tvoja prvá torta ? tomu neverím, jedine, čo ti verím, že si si po sebe riady popratal, ale manželka pri pečení stála za chrbtom určite, takže pochvala platí obom aj hviezdy si podeľte, dobre? :-)
yogicek
@havino
Veď som priznal ( komentár o 09:28), že som mal konzultantku. Ďakujeme Ti obaja za pochvalu. Daj nám ešte 1 hviezdičku, nech máme po tri.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia