Foto: yogicek
Včera som pri Cibuľovo-slaninových slimákoch z kysnutého cesta sľúbil, že čoskoro prihodím zase niečo z múky, pre mňa trošku zložitejšie. Tu je moja Zobraziť celý popisVčera som pri Cibuľovo-slaninových slimákoch z kysnutého cesta sľúbil, že čoskoro prihodím zase niečo z múky, pre mňa trošku zložitejšie. Tu je moja prvá torta. A keďže je prvá, majte so mnou zľutovanie milé dámy.
porcií
na 180 °C
Suroviny
Piškótové cesto: | |
25O ml |
|
250 g |
|
130 g |
|
2 PL kopcovité |
|
1 ks |
|
250 g |
|
3/4 balenia |
|
Paržsky krém: | |
200 ml |
|
200 g |
|
200 g |
|
200 g |
|
Parížska šľahačka: | |
250 ml |
|
150 g |
|
1 PL zarovnaná |
|
Ovocie: | |
2 plechovky malé |
|
Ozdoba: | |
250 ml |
|
1 ks |
|
Postup
-
1
Deň vopred si pripravíme základ na parížsku šľahačku. Do hrnca vylejeme šľahačkovú smotanu, pridáme cukor, nalámeme čokoládu a za stáleho miešania necháme prejsť varom. Dáme vychladiť a odložíme do druhého dňa do chladničky.
-
2
Následujúci deň budeme piecť piškótu. Do vhodnej nádoby si pripravíme mlieko, cukor, maslo, kakao a dáme variť. Akonáhle sa hmota začne variť, odstavíme a necháme ochladiť. Do vychladenej hmoty zamiešame vajíčko, múku a prášok do pečiva. Vznikne nám cesto. Cesto vylejeme do tortovej formy. Na pečenie korpusu použijeme 26 cm tortovú formu.
-
3
Pečieme pri 180°C po dobu cca 30 min. Pre istotu odskúšame špajlou. Upečený korpus necháme vychladnúť.
-
4
Pokiaľ korpus chladne, dáme odkvapkať mandarínky a pripravíme si parížsky krém. Smotanu, bielu čokoládu a cukor uvaríme za stáleho miešania na hustú kašu a necháme vychladnúť. Do vychladenej kaše pridáme zmäknuté maslo a dobre vymiešame na hladký krém.
-
5
Základ parížskej šlahačky vyberieme z chladničky a vyšľaháme. Šľaháme pri nižších otáčkach, aby sme ju neprešľahali. Musí byť hladká a nadýchaná.
- 6
Na korpus si natrieme 1/3 parížskeho krému.
- 7
Na parížsky krém pokladieme mandarínky.
- 8
Na mandarínky rozotrieme zvyšný parížsky krém.
- 9
Na biely krém nanesieme parížsku šľahačku a zarovnáme povrch.
- 10
Na ozdobenie vyľlaháme šľahačku so stužovačom a tortu ozdobíme.
- 11
Bok torty potrieme zvyšnou šľahačkou. Tortu dáme stuhnúť na 2 až 3 hodiny do chladničky.
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 6
Takú pochvalu som naozaj nečakal. Ďakujem. Ten korpus je naozaj dobrý. Ďalšiu tortu urobím, ale až na budúci rok v utorok. Do vtedy mi bude totiž trvať, kým po sebe upracem ten bor..., neporiadok.
To si píš, že ma moja milovaná v tom nechá.
Ty si ale prísna!:) Pekne ďakujem.
@zuzkabluzka
Neviem či je pekná, ale chutí výborne a to ja na sladké veľmi nie som. Videl som aké torty si napiekla Ty, preto ma pochvala od Teba veľmi teší. Ďakujem.
trošku chce ešte "vypilovať" fasádu, ale ja ti o tom mám vravvieť čo najmenej, lebo v pečení doma nie som a v manuálnej zručnosti tiež nevynikám. vôbec to nevyzerá ako tvoj prvý pokus, je to veľmi pekné.
aj tak chválim, viem si tortu chuťovo živo predstaviť - tá je podstatná, estetiku a finesy zdobenia sa naučíš rýchlejšie,ako by si predpokladal :-)
*****
Veľmi ma zaujal spôsob prípravy korpusu, ešte som sa s takým nestretla, vyskúšam. Krémy sú isto lahodné a chutné, už na pohľad jemné. Mandarinky tomu dali "říz" a veľmi chválim aj načančanie. Jednoducho dokonalosť sama, 5* jasných :)
Torta putuje do KK, a má *****
Ďakujem Ti za pochvalu. Ja by som Ti aj poslal, ale moje súkromné lietadlo je bohužiaľ preč a vráti sa až v piatok a to do vtedy tá torta určite nevydrží.:)
Dievčatá ďakujem za uznanie, som rád, že sa vám torta páči. Ste milé. Tortička je naozaj ako stvorená pre milovníkov čokolády. Korpus určite vyskúšajte, je naozaj veľmi dobrý.
Ďakujem Ti za hviezdičkové ohodnotenie a určite ju vyskúšaj. S mäsovými jedlami naozaj nemám problém. A to ostatné? 50-tka na krku. To už nie je úchylka, ale pud sebazáchovy. Taký je život.
Práve mi tu mláďatko spoza chrbta nakuklo na tortu... a jeho "to chcem!" je viac než jasné... takže ďalšie hviezdy posiela moje dieťa :)
Veď som priznal ( komentár o 09:28), že som mal konzultantku. Ďakujeme Ti obaja za pochvalu. Daj nám ešte 1 hviezdičku, nech máme po tri.