Torta Paríž s mandarínkami (fotorecept)

Autor receptu: yogicek

Včera som pri Cibuľovo-slaninových slimákoch z kysnutého cesta sľúbil, že čoskoro prihodím zase niečo z múky, pre mňa trošku zložitejšie. Tu je moja prvá torta. A keďže je prvá, majte so mnou zľutovanie milé dámy.

10-12
porcií
30 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Deň vopred si pripravíme základ na parížsku šľahačku. Do hrnca vylejeme šľahačkovú smotanu, pridáme cukor, nalámeme čokoládu a za stáleho miešania necháme prejsť varom. Dáme vychladiť a odložíme do druhého dňa do chladničky.
  2. Následujúci deň budeme piecť piškótu. Do vhodnej nádoby si pripravíme mlieko, cukor, maslo, kakao a dáme variť. Akonáhle sa hmota začne variť, odstavíme a necháme ochladiť. Do vychladenej hmoty zamiešame vajíčko, múku a prášok do pečiva. Vznikne nám cesto. Cesto vylejeme do tortovej formy. Na pečenie korpusu použijeme 26 cm tortovú formu.
  3. Pečieme pri 180°C po dobu cca 30 min. Pre istotu odskúšame špajlou. Upečený korpus necháme vychladnúť.
  4. Pokiaľ korpus chladne, dáme odkvapkať mandarínky a pripravíme si parížsky krém. Smotanu, bielu čokoládu a cukor uvaríme za stáleho miešania na hustú kašu a necháme vychladnúť. Do vychladenej kaše pridáme zmäknuté maslo a dobre vymiešame na hladký krém.
  5. Základ parížskej šlahačky vyberieme z chladničky a vyšľaháme. Šľaháme pri nižších otáčkach, aby sme ju neprešľahali. Musí byť hladká a nadýchaná.
  6. Na korpus si natrieme 1/3 parížskeho krému.
  7. Na parížsky krém pokladieme mandarínky.
  8. Na mandarínky rozotrieme zvyšný parížsky krém.
  9. Na biely krém nanesieme parížsku šľahačku a zarovnáme povrch.
  10. Na ozdobenie vyľlaháme šľahačku so stužovačom a tortu ozdobíme.
  11. Bok torty potrieme zvyšnou šľahačkou. Tortu dáme stuhnúť na 2 až 3 hodiny do chladničky.