Torta k meninám

mima78sered - bez fotkymima78sered, 8. marca 2013

Suroviny

Cesto:
6  ks
400 g
4 PL
1 ks (alebo sóda)
0,5 ČL
150 g
Plnka:
 (kupovaná)
Alebo pudingová:
0.5 l
1 ks
250 g
Cukríkový marcipán - domáci:
2 bal
2 PL
750 g




Postup

  1. 1

    CESTO:vajicka si rozdelime na bielka a zltka....zltka vymiesame s prask.cukrom,ja ho davam od oka,lebo co chystam aj ochutnam...pridame 4 PL teplej vody a vyslahame mixerom.z bielkov si uslahame sneh..ja to robim naopak...do snehu pomaly pridavam vyslahane zltka,po troske muku zmiesanu s kypriacim praskom do peciva a so sodou bikarbonou..cesto musi byt jemne a vlacne....nie moc huste...formu si vymazem a vysypem struhankou..nikdy sa mi este nic neprilepilo...peciem na 170-180 stupnov asi 30-40min...po vychladnuti rozrezeme pilnikovym nozom na platy 2-3ks.kazdy plat potrieme jahodovym lekvarom aspon z jednej strany.

  2. 2

    PLNKA:takze ak polotovar,lebo nestihate,tak navod je napisany na obale...ta moja sa slahala mixerom vo 0,2l studeneho mlieka...ak pudingova:dame varit mlieko s van.cukrom,zl.klas si rozmiesame v hrnceku a vylejeme do mlieka,miesame,kym nam nezhustne..po dovareni vmiesame asi tretinu masla a dame vychladnut..po vychladnuti primiesame zvysne maslo..vznikne krem...platy torty si polozime na podnos,natrieme spodnu cast plnkou,zakryjeme platom a zase dame plnku a plat...nechame si troska plnky aj na potretie torty zvrchu a po bokoch a na pripadne nedostatky..tortu potrieme plnkou po bokoch aj zvrchu,zahladime pripadne nedostatky a dame vychladit na 2-3hod do chladnicky..ja si to chystam den vopred..

  3. 3

    CUKRIKOVY MARCIPAN:2 balicky cukrikov Marschmellows si dame do misky,pridame 4 PL kyselky do caju,ja pouzivam tekutu..vlozime do mikrovlnky asi tak na 2-3min,zalezi ako vam ohrieva..cukriky musia byt napucane!!!!praskovy cukor si preosejeme a vmiesavame ho do tych roztopenych cukrikov.pozor moze to palit..ja to robim rucne,cukor dosypavame dovtedy,kym sa nam nezacne cesto z cukrikov odlepovat z ruk.po vypracovani by malo byt jemne,mne pripomina listkove cesto.ak chcete marcipan farbit,treba pridat troska potravinarskeho farbiva uz pri vkladani do mikrovlnky...podsypavame pri valkani solamylom a ozdobky si vykrojime formickami..lepime ich troskou vody a stetcom.

  4. 4

    marcipan si vyvalkame valcekom asi tak na 3-4mm,nezabudneme ho podsypat solamylom,aby sa nam neprilepil.prelozime si ho na valcek a opatrne ho polozime na tortu..jemne pritlacime a odstavajuci marcipan odrezieme...zehlickou na marcipan vyhladime a okraje zarovname..pri zdobeni mozeme popustit uzdu svojej fantazie...

Diskusia k receptu

rea1
za čo ťa adminka sprdla, že si v diskusii tak vypenila? :-)) za slovenčinu alebo za kupovanú plnku? veď si priznala, že je kúpená. a mne sa táto tvoja torta páči, mohla by som si urobiť akúkoľvek úúúžasnú domácu plnku, nikdy by moje dielo nevyzeralo tak pekne, ako toto tvoje. :-)))
druhýkrát recept trochu rozviň, ja napríklad nemám ani potuchy, ako sa robí cukríkový marcipán. síce ho robiť nebudem ale bola by som naň zvedavá. a nenechaj sa znechutiť.
gordonko
nerad ,,rýpem,, ale súhlasim z @rea1 čo sa receptu týká .....
ber to tak ,že sem po radu dojdú aj taký neskúsení čo si pomýlia ližicu s vidličkou a veru podla toho by asi nenapiekli
huck
Mne sa sa táto tvoja torta veľmi páči. Tiež by si ma potešila, ked by si podrobne opisala postup prípravy cukríkového marcipánu - dakujem.
laurisia
Torta je pekná, ale toto nie je recept, nehnevajte sa na mňa. Recept je o tom, že z koľkých vajec je korpus, aký postup, aká je plnka, ktorá sa šľahá s mliekom, z akých a akého množstva surovín je hmota na potiahnutie .... toto je len komentovaná fotka, za recept to veľmi nepovažujem.
margaretka28
Tak ja neviem, ale ja tu už asi ničomu nerozumiem. A teraz nech sa na mňa hnevá kto chce a koľko chce, ale toto je recept ? A kto podľa toho upečie tortu? Kúpim v cukrárni, odfotím a pridám aj ja, ved čo, aj jednoduché recepty treba !! Tým som nechcela povedať, že tá tvoja je z cukrárne. Prepáč, ale myslím, že tvoj recept nikomu nepomôže. A ak niekto povie, že treba aj jednoduché recepty, tak súhlasím, ale s presným popisom surovín a postupu.
daniella9
Tá torta môže byť dobrá, ale chce to podrobnejší postup. Ako upiecť korpus, koľko pridať kakaa a kedy? Aký lekvár, či podľa chuti? Ako spraviť tú plnku z mlieka, či je na tom polotovare nejaký postup? A ako postupovať s tým domácim marcipánom? A žehlička na marcipán?O__o A ako ozdobiť ? Ako urobiť tie ozdoby?
Pre vás je ten recept asi už úplne zaužívaný a môže sa vám zdať, že niektoré kroky je zbytočné popisovať, ale treba to spraviť, pretože takto tu vyvstáva strašne veľa otázok. Prepracujte postup a bude to oveľa lepšie:-)
ancicka
No čo,ved tort je tu ako maku,tak si vyberte a upečte podľa toho, nie@Mima78.Na čo sa trápiť s podrobným postupom!!!
evanaaa
Úmysel bol pekný - spraviť tortu a niekoho ňou prevapiť, čo sa hádam aj stalo. A niekto, kto sa ponáhľa, si korpus kúpi, už sa to stalo aj mne, keď mala prísť nečakaná návšteva. A postup na hotový korpus pridávať netreba, ani na plnku kupovanú, kto také hľadá, nájde tu plno tort, aké len chce a nebude piecť z hotového, tak čo je za problém? Medzi tými tisícami receptov, čo sú tu, sa nájde iste miesto aj pre takýto.
marianna76
Ja prosím tiež neviem aký je to cukríkový marcipán... Napíšeš prosím podrobnejší postup? o chvíľu má môj syn sviatok...
mima78sered
dakujem vam za reakcie,ci uz pozitivne,alebo negativne...nakolko som nemala dostatok casu na doplnenie receptu,tak ucinim napravu...admina mi napisala,ze mi nezverejni tortu,pretoze je tam kupovana plnka a citatelia ju skritizuju...takze neislo o recept,ale asi jej vadila ta plnka....
stacy77777
@Mima - aj ja mám rada presný postup receptov, mám síce 43rokov, ale veľa som sa tu naučila za ten čas,čo som tu, za čo veľmi ďakujem mnohým varecháčkam.... Dosť ma prekvapuje, že môže vadiť kupovaná plnka, to,či vadí,alebo nevadí, by malo byť ponechané na diskutujúcich...ja tiež občas robievam zákusky s kupovanou čokoládovou plnkou a nikomu to nevadilo -  varecha.pravda.sk/recepty/rychly-sviatocny-zakusok/30067-...
veď ak sa to niekomu nepáči, má tu "XY" iných receptov...všetko je iba o tolerancii,takže si kľudne vypekajme a varme ďalej




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia