Torta Chelsea fotorecept

jo - fotkajo, 14. júna 2011
Torta Chelsea (fotorecept)
Foto: jo

"Športová" tortička pre kamarátkinho syna k narodeninám, podľa jeho vlastného výberu.

60 minút
na 150 °C

Suroviny

Korpus svetlý:
5 ks
200 g
250 g
1 ks
1 ks
1 dcl
1 dcl
Korpus tmavý to isté ako biely + :
3 PL
Plnka1:
500 ml
500 g
250 g
500 g
50 g
Plnka2:
250 ml
35 g
15 g
125 g
25 g
Iné:
1 ks
1 kg




Postup

  1. 1

    Kakaový korpus: Vyšľaháme vaječné žĺtka s cukrom a vanilínovým cukrom. Pridáme kakao, olej, vodu a múku s PDP. Vyšľaháme sneh z bielkov a jemne ho vmiešame do cesta. Vylejeme do vymastenej a vysypanej formy. Pečieme na 150°C približne 50 minút až hodinu. Podobne postupujeme aj pri svetlom korpuse.

    Torta Chelsea (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Korpusy rozkrojíme na dve časti.

    Torta Chelsea (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Obe plnky pripravujeme podobne. Nad parou si privedieme do varu šľahačku zmiešanú s cukrom. Odstavíme. Plnka1: do horúcej vmiešame bielu čokoládu a roztopenú Ceru, plnka2: do horúcej vmiešame preosiate kakao (alebo várovú čokoládu) a roztopenú Ceru. Necháme vychladnúť a dáme do chladničky na 24 hodín. Na druhý deň postupne vmiešame do vyšľahaného masla. Množstvo surovín plnky1 je dvojnásobná dávka (okrem Cery), urobila som jej viac, aby mi zvýšilo aj na potretie celej torty.

  4. 4

    Mandarinky necháme odkvapkať cez sitko, nakrájame ich na menšie kúsky. Šťavu z kompótu použijeme na postriekanie korpusov, aby boli vláčne. Plníme 2x bielou plnkou a raz hnedou. Na kakaovú plnku som dala kúsky ovocia a naň znovu tenkú vrstvu krému, aby sa dobre prilepil nasledujúci korpus.

    Torta Chelsea (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Zvyšným bielym krémom potrieme tortu zvonku, vyrovnáme tým nerovnosti a poťahová hmota sa nebude kĺzať. Dáme zachladiť. Poťahovú hmotu rozvaľkáme, nanesieme na tortu, zapracujeme a potom už "len" zdobíme.

  6. 6

    Najväčšia odmena je, keď má oslávenec radosť.

    Torta Chelsea (fotorecept) - obrázok 6

Diskusia k receptu

jerica
Filipkovi veľa zdravia , krásna torta ku krásnemu sviatku , Filipko má dvojčíslie , keď som mala deväť nemohla som sa dočkať aby som mala dve číslice:-))Dnes už to nehrozí stačí pri spomienke.
porzellanka
Nemam slov... uzasne!
ale otazku mam: s tym cukrom v plnke 1 - naozaj pol kila? nemas tam preklep?
Lebo: raz som nasla recept od Wolfganga Siebecka na zamocky kolac. Tak som ho upiekla. V recepte bolo 400 g masla, aj sa mi zdalo vela, ale dala som, kolko pisali. A potom som asi o pol roka citala interwiew a tam sa prave tento recept spominal a W.S. povedal: ved to da zdravy rozum, ze 400 g je vela :-)))
mummylinda
tak tato je uuuuuuzasna, ja sa chystam uz 4ty rok mojmu muzovi ale dako sa neviem odhodlat na to "zdobenie", som sice raz aj skusala ale zavrhla som skor ako som bola v polovicke. Naozaj klobucik dolu, nadherna a urcite sa oslavenec velmi tesil, prajeme vsetko naj, naj :-)
3342_1272910489 - profilový obrázok
jo
jo
Ďakujem všetkým za pochvalu. @porzellanka máš pravdu, v rozpise bola zrada, už som to opravila. Množstvo cukru sedelo, len masla bolo málo. Robila som totiž dvojnásobnú dávku. Opravila som to aj v texte. Ďakujem za upozornenie.
stania
Je nadherna, mam tu zaťka z Londyna, ktorý je fanušikom tohto teamu a je očareny touto tortou a mám za úlohu upiec takúto môjmu vnučikovi, dufam že aspoň s časti sa to podari,diky , je krasna
evanaaa
Nádherná a aká vysoká! Len by som chcela vedieť - tú šľahačku najprv vyšľaháme a potom vmiešame, alebo má zostať tekutá ( hlúpa otázka, čo ?). Lebo tam je, že na druhý deň vmiešame do masla, ale asi vyšľahanú.
evanaaa
Vidím, že cukor je písaný vanilínový, ale ja som v Kauflande kúpila aj vanilkový, obsahuje pravú vanilku, nie vanilín, treba sa pozrieť.
3342_1272910489 - profilový obrázok
jo
jo
@evanaaa šľahačkovú kašu (Cera stuhne a vytvorí sa taká hustejšia zmes), ktorú vytiahneme z chladničky nešľaháme samostatne, len ju po častiach pridávame do masla a spolu šľaháme.
3342_1272910489 - profilový obrázok
jo
jo
Ďakujem Vám za blahoželania. @babi1257 poťahovú hmotu kupujem v internetových predajniach špecializovaných na cukrárske výrobky.
dorisa
Krása, nejako mi tortička unikla z dohladu, tak len teraz hodnotím:) a Chelsea je aj u nás obľúbený FK.
modrykamen
Až teraz som k tomuto receptu prišiel a obdivujem vás. Toľká trpezlivosť, ženy. Áno, aj mi muži máme trpezlivosť, ale pri varení guľášu, alebo živánskej.
jana
Mozem sa opytat ako ste urobili yoho leva v strede ?
3342_1272910489 - profilový obrázok
jo
jo
Vytlačila som si logo vo veľkosti akú som potrebovala, vystrihla, priložila na poťahovú hmotu a vyrezala. Nechala som ho zo dva dni zaschnúť a potom som ho vytieňovala štetcom, potravinárskou farbou.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia