Torta Chelsea (fotorecept)

Autor receptu: jo

"Športová" tortička pre kamarátkinho syna k narodeninám, podľa jeho vlastného výberu.

60 minút
na 150 °C

Suroviny

Postup

  1. Kakaový korpus: Vyšľaháme vaječné žĺtka s cukrom a vanilínovým cukrom. Pridáme kakao, olej, vodu a múku s PDP. Vyšľaháme sneh z bielkov a jemne ho vmiešame do cesta. Vylejeme do vymastenej a vysypanej formy. Pečieme na 150°C približne 50 minút až hodinu. Podobne postupujeme aj pri svetlom korpuse.
  2. Korpusy rozkrojíme na dve časti.
  3. Obe plnky pripravujeme podobne. Nad parou si privedieme do varu šľahačku zmiešanú s cukrom. Odstavíme. Plnka1: do horúcej vmiešame bielu čokoládu a roztopenú Ceru, plnka2: do horúcej vmiešame preosiate kakao (alebo várovú čokoládu) a roztopenú Ceru. Necháme vychladnúť a dáme do chladničky na 24 hodín. Na druhý deň postupne vmiešame do vyšľahaného masla. Množstvo surovín plnky1 je dvojnásobná dávka (okrem Cery), urobila som jej viac, aby mi zvýšilo aj na potretie celej torty.
  4. Mandarinky necháme odkvapkať cez sitko, nakrájame ich na menšie kúsky. Šťavu z kompótu použijeme na postriekanie korpusov, aby boli vláčne. Plníme 2x bielou plnkou a raz hnedou. Na kakaovú plnku som dala kúsky ovocia a naň znovu tenkú vrstvu krému, aby sa dobre prilepil nasledujúci korpus.
  5. Zvyšným bielym krémom potrieme tortu zvonku, vyrovnáme tým nerovnosti a poťahová hmota sa nebude kĺzať. Dáme zachladiť. Poťahovú hmotu rozvaľkáme, nanesieme na tortu, zapracujeme a potom už "len" zdobíme.
  6. Najväčšia odmena je, keď má oslávenec radosť.