Foto: jatanika
Talianska čokoládovo - mandľová torta bez múky. Rýchla a výborná.
porcií
na 180 °C
Postup
-
1
Mandle sparíme, olúpeme a opražíme nasucho na panvici (dáme na chvíľu do vyhriatej rúry). Necháme vychladnúť a pomelieme alebo najemno nasekáme, príp. to skombinujeme. Čokoládu polámeme a rozpustíme vo vodnom kúpeli, necháme trocha vychladnúť. Maslo vyšľaháme s cukrom dopenista. Do zmesi postupne po jednom zašľaháme žĺtky. Potom vmiešame mandle, rozpustenú čokoládu a štipku soli. Z bielkov ušľaháme sneh a zľahka zapracujeme do cesta. Okrúhlu tortovú formu vymastíme a vysypeme hrubou múkou. Nalejeme cesto, urovnáme. Pečieme pri cca 180 stupňoch asi 45 - 50 minút. Hotovú tortu vyberieme, necháme trochu vychladnúť vo forme. Potom vyklopíme, najlepšie rovno na tácku, na ktorej ju budeme servírovať (cesto je jemné a krehké, pri manipulácii sa môže polámať). Posypeme práškovým cukrom. Podávame ešte teplú, ozdobenú mandľami a ovocím. Môžeme pridať aj šľahačku alebo zmrzlinu.
-
2
Táto talianska torta je najčastejšie len pocukrovaná, často cez šablónu s nápisom caprese. Niekedy je poliata čokoládovou polevou. Nie je vhodná na prekrajovanie a plnenie.
Chutovo jedna basen!
Mne sa osvedcilo podavat k nemu slahacku a zavarane visne, z ktorych stavu som trochu zahustila vanilkovym pudingom. Pri prvych jesennych dazdoch tepucky zakusok, mnam!
Obrovska vdaka jatanika!
Ďakujem.
ked vidim tvoju foto, je rozhodnute, upeciem na narodky, tiez uberiem cukor