Torta caprese

jatanika - fotkajatanika, 29. januára 2011
Torta caprese
Foto: jatanika

Talianska čokoládovo - mandľová torta bez múky. Rýchla a výborná.

12
porcií
45 minút
na 180 °C

Suroviny

250 g
150 g
6
200 g
150 g
štipka

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Mandle sparíme, olúpeme a opražíme nasucho na panvici (dáme na chvíľu do vyhriatej rúry). Necháme vychladnúť a pomelieme alebo najemno nasekáme, príp. to skombinujeme. Čokoládu polámeme a rozpustíme vo vodnom kúpeli, necháme trocha vychladnúť. Maslo vyšľaháme s cukrom dopenista. Do zmesi postupne po jednom zašľaháme žĺtky. Potom vmiešame mandle, rozpustenú čokoládu a štipku soli. Z bielkov ušľaháme sneh a zľahka zapracujeme do cesta. Okrúhlu tortovú formu vymastíme a vysypeme hrubou múkou. Nalejeme cesto, urovnáme. Pečieme pri cca 180 stupňoch asi 45 - 50 minút. Hotovú tortu vyberieme, necháme trochu vychladnúť vo forme. Potom vyklopíme, najlepšie rovno na tácku, na ktorej ju budeme servírovať (cesto je jemné a krehké, pri manipulácii sa môže polámať). Posypeme práškovým cukrom. Podávame ešte teplú, ozdobenú mandľami a ovocím. Môžeme pridať aj šľahačku alebo zmrzlinu.

    Torta caprese - obrázok 1
  2. 2

    Táto talianska torta je najčastejšie len pocukrovaná, často cez šablónu s nápisom caprese. Niekedy je poliata čokoládovou polevou. Nie je vhodná na prekrajovanie a plnenie.

Diskusia k receptu

43 komentárov k receptu
@sandratamer , mám formu s priemerom 23 cm a dávala som mandle mleté na klasickom ručnom mlynčeku na orechy, pražiť sa, podľa mňa nutne nemusia a dobré sú aj orechy (aj keď to už nebude tá talianska torta).... @dada1010 , zaradila som recept aj do bezlepkových receptov, vôbec mi to samej nenapadlo, našťastie v mojom okolí takú diétu nikto nepotrebuje...
ja si ho tiež ukladám. Musí byť božský. Ja mám jeden recept na cesto bez múky s orechami, ale ide tam aj krém. A môžem potvrdiť, že to cesto je fantastické
teší ma, že sa vám páči... dúfam, že bude chutiť tým, čo vyskúšajú... nám sa toto cestíčko veľmi pozdáva... @frona , orechovú tortičku, s cestom len z orechov tiež poznám... máš pravdu, je veľmi chutná...
Dnes som ju robila, je fantastická, lahodná, jemná, zmizla rýchlosťou blesku, návšteva si vypýtala aj domov zabaliť a domáci žiadajú dupľu.Nestačilo piecť 45min v mojej trúbe som piekla 60min, po 45min som pichla špáradlo a nebolo to ono. Super recept.
@silvia68 , som rada, že si skúsila a že chutila... :-)) ... ten čas, príp. teplotu treba určite prispôsobiť svojej rúre...je to orientačné... moja terajšia rúra pečie o dosť ináč než predchádzajúca, aj keď je rovnakého typu...
dnes som ju objavila az po diskusii ... ked bola zverejnena som bola v nemocnici je to vidiet kolko super receptov mi uslo......ukladam a vyskusam dcere celiaticke ..dakujem :-)
Tento kolac mam uz asi rok v zasuvke najoblubenejsich a najcastejsie pecenych. Nikdy a nikomu sa nezunuje a vsetci zasnu a chvalia. A pri tom aky jednoduchy, ako stvoreny pre studujucu maminu :)
Chutovo jedna basen!
Mne sa osvedcilo podavat k nemu slahacku a zavarane visne, z ktorych stavu som trochu zahustila vanilkovym pudingom. Pri prvych jesennych dazdoch tepucky zakusok, mnam!
Obrovska vdaka jatanika!
fakt dokonalý zákusok, aspoň pre nás: mandle som mala rozsekané na hrubšie, tak som časť nahradila jemnou mandľovou múkou z obchodu. Čokoláda 70%, 100g kokosového cukru stačilo. Už teraz sa teším, kedy ju znovu upečiem. Veľká vďaka za recept @jatanika


Výborne spracovaný recept na skutočne výbornú tortu, taliansky originál. Odporúčam každému urýchlene vyskúšať. Bola som teraz v Taliansku a jedla som ju hádam 3x denne. Treba dodržať čas pečenia, zbytočne nepridávať, nemá byť úplne vysušená. Skutočne je vnútri trochu vlhká, a niekde ju robia z jemne mletých mandlí, niekde sú kúsky mandlí, tá je trochu vlhšia vnútri. Každá cukráreň si pečie sama a každá má vlastný, jedinečný a originálny recept. Tento tu chutí a vonia ako v talianskej cukrárni, ešte kávičku.....a dovolenku....
PS: Vyklopí sa rovno na misku, kde ju budete krájať, neobracia sa, aby bola vrchom hore. A hojne, hojne sa posype práškovým cukrom.
Aj ja som dnes piekla, rozvoniavala celá kuchyňa! Mandle som rozmixovala na trošku hrubšie. ( Mám podobný recept, vmiešavajú sa tam aj pomleté lieskovce. Tiež je dobrá. )
Ďakujem.


piekla som ju v stredu na narodeniny, dala som aj polevu, chutovo je vyborna, ale mne sa dost mrvi, vsetko som dodrzala, len cukru som dala 120g, piekla som ju len 30 min., ale asi staci aj menej, dala som 88% cokoladu, mozno aj preto sa tam mrvi, neviem, ale uz ju asi nebudem piect



Pridaj komentár k receptu: