Torta ako St. Honoré fotorecept

kukulienka71 - fotkakukulienka71, 8. júla 2014

To je tá kombinovaná torta, ktorú som spomínala. Recept venujem @mariamke, ona sa ho totiž najviac dožadovala:-)

10-12
porcií
120-160 minút
príprava
30 minút
na 230-180 °C

Suroviny

lístkové cesto:
165 g
1 ks
0,5 PL
1 dcl
250 g
80 g
Odpaľované cesto:
2,5 dcl
100 g
150 g
4 ks
Krém:
2 ks
5 dcl
100 g
1 PL
125 g
1 dcl
Karamel:
100 g
1 dcl
1 KL
Na posypanie:
2 PL alebo drť




Postup

  1. 1

    Táto torta ma zaujala svojím výzorom na jednej maďarskej stránke, link pridám v komente, aby ste si tam mohli hneď aj kliknúť. Nepátrala som po originále receptu, určite niekde je, ale tu na Vareche som pod týmto názvom nenašla. Keď som ju pred pár dňami piekla prvý krát na oslavu, držala som sa receptu, bola síce výborná, ale krém bol riedky, stekal z torty a zostalo ho vyše polovice, takisto aj karamelovej polevy. Nemala som čas vtedy fotiť, a ani výsledok nestál za to, preto som dnes urobila postup a množstvo surovín podľa seba, pripravila som aj poctivé domáce lístkové cesto. Krém som urobila bez vajec na rozdiel od maď. receptu, je totiž veľmi teplo, tak aby nenastala šarapata:-) Budeme potrebovať dve cestá: lístkové a odpaľované. Ak niekto nemá náladu alebo čas na zdĺhavú prípravu lístkového cesta teraz, môže ho urobiť podľa môjho receptu "Rýchle lístkové cesto", alebo použiť mrazené. Tradičné lístkové cesto: z múky, slanej vody, octu a žĺtka zmiesime štrúdľové cesto a rozvaľkáme ho na väčší štvorec. Celú kocku studeného masla a 80g múky spracujeme na menšiu kocku, ktorú položíme na štrúdľové cesto

    Torta ako St. Honoré (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    zabalíme ho ako do obálky, z každej strany musí cesto maslovú kocku prekrývať. Mierne rozvaľkáme

    Torta ako St. Honoré (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    a znovu pozakladáme sprava, zľava, zhora, zdola a necháme v chlade 30 minút. Toto opakujeme ešte 2x. Teda rozvaľkáme, preložíme a necháme odpočívať 30 min.

    Torta ako St. Honoré (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    z uvedeného množstva mi vyšlo 60 dkg lístkového cesta, na spodný korpus odoberieme 20 dkg a rozvaľkáme a upravíme ho v hrúbke asi 2-3 mm na spodok tortovej formy s priemerom 24cm. Celý čas som to cesto nechala na tortovej forme, lepšie sa s ním manipulovalo. Zvyšok cesta použijeme na inú dobrotu hneď, alebo dáme zmraziť.

    Torta ako St. Honoré (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Tortovú formu s lístkovým cestom uložíme do chladničky, kým robíme ďalšie kroky. Nasleduje krém, aby mohol dostatočne vychladnúť. Zlaté klasy rozmiešame v studenom mlieku, pridáme vanilkový aj kryštálový cukor a uvaríme hustý puding. Ešte do horúceho vmiešame 125g masla. Po vychladnutí do neho zamiešame vyšľahanú šľahačku, poriadne prešľaháme a necháme chladiť.

    Torta ako St. Honoré (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Ideme na odpaľované cesto: vodu s trochou soli a maslom necháme zovrieť, vsypeme do nej naraz múku a miešame, pokým sa nám cesto neoddeľuje od stien nádoby, obaľuje sa samo do seba:-) trvá to len pár minút

    Torta ako St. Honoré (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Keď trocha vychladne( tak, aby sme teplotu zniesli na dotyk) vmiešame po jednom celé vajcia, každé poriadne vareškou zapracujeme, až potom pridáme ďalšie. Dostaneme hmotu, ktorá nie je ani moc riedka, ani tuhá, musí sa dať vytláčať zo zdobiaceho vrecka, ale nesmie z neho vytekať samovoľne.

    Torta ako St. Honoré (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Lístkový korpus vyberieme z chladu a popicháme ho vidličkou, aby pri pečení nenapuchol. Rúru teraz zapneme na 230 °C. Na plech s pečiacim papierom striekame menšou ružicou kopčeky nie moc veľké ,skôr vysoké. Musí ich byť aspoň 11 ks, potom striekame špirálu na lístkové cesto. Musíme brať do úvahy, že odpaľované cesto pečením narastie, striekame preto špirálu nie tesne vedľa seba, vynecháme pár mm medzeru medzi pásmi a nestriekame ani úplne na okraj cesta.

    Torta ako St. Honoré (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    tu sú ružičky aj špirála pred pečením

    Torta ako St. Honoré (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Najprv som piekla korpus, 10 minút na 230°C, potom asi 17-20 min na 180°C. Ružičky tak isto, pekne do svetlohneda. Mali by pekne narásť aspoň na dvojnásobok veľkosti, vtedy sú správne. Necháme úplne vychladnúť. Prekrojíme ich horizontálne a naplníme vychladnutým pudingovým krémom. Ten nastriekame aj na okraj upečeného korpusu, aby sa naplnené veterníčky mali na čom prichytiť.

    Torta ako St. Honoré (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Zvyšok krému nastriekame ozdobne do stredu torty

    Torta ako St. Honoré (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Karamelovú polevu môžeme urobiť chrumkavú alebo mliečnu, ak niekto nemá rád tvrdý karamel. Prvá variácia: cukor necháme na slabom ohni rozpustiť za stáleho miešania až do svetlohneda, pridáme trošku octu(pozor, bude peniť) a 1 KL masla. Ja som robila druhú variáciu. Do rozpusteného skaramelizovaného cukru som naliala horúce mlieko. Toto penilo ostošesť! Miešala som, kým sa šokovaný cukor znova v mlieku nerozpustil:-), vypla som plameň a pridala som lyžičku masla. Trochu som nechala vychladnúť, podľa konzistencie uvidíte, či sa dá hneď polievať veterníčky. Ak medzitým tuhne, stačí trocha nahriať a zredne znova. Ak sú poruke mandľové lupienky, posýpame nimi, ak nie, mandle sparíme vriacou vodou, ošúpeme, nasekáme a posýpame tak.

    Torta ako St. Honoré (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    Hotovú tortu necháme v chlade aspoň 12 hodín, cesto od krému zmäkne, budete mať nebíčko v papuľke;-) Pridala som aj foto jednej porcie, nech vám chutí a nedajte sa odradiť dlhším časom prípravy, stojí za to!

    Torta ako St. Honoré (fotorecept) - obrázok 13

Diskusia k receptu

jozka2
Zaujimave,podobny recept som videla na ruskej stranke,velmi sa mi pacil.Upiekla si urcite vybornu tortu,hned by som si dala kusok.Musi to byt neodolateln e dobre.5*****
mariamka
ty si teda betarka :)) ja som sa pytala po torte, nie po recepte :) ale v dobrom prekvapilo jedno aj druhe, a dakujem za venovanie, ochutnavka by nebola? v studenom stave taka odleza musela byt famozna! ked to tak zrekapitulujem, je to taka fuzia kremesa a veternikov, ktore mame oboje radi, si neskutocne sikovna a trpezliva, ide do kk a do letnej sutaze, tesim na dalsie kreacie :)
kukulienka71
@jozka2 , veru, aj na ruských stránkach sú výborné recepty @mariamka , ja, že chceš recept a ty len papkať:-D aj teraz pokukávam po chladničke, ale premôžem sa, ešte tam je 6 porcií:-P chuťovo si to skoro uhádla, ten krém som prerobila úplne, tam mal ísť varený krém zo 6 žĺtkov s múkou do vriaceho mlieka a potom sneh nad parou a do vychladnutého žĺtkového zamiešať. bolo to z litra! mlieka písané, vôbec nedržalo tvar pri striekaní a bez masla ani tak nedrží. Mne tam šľahačka viac pasuje do pudingu s maslom. Budem rada, ak vyskúšaš. @luss44 , je to fantastická torta, neľutujem tú piplačku, chce to len cvik;-) Ďakujem za pochvalu, baby, som veľmi rada, že sa vám páči:-)
steffik
Často robím sladkosti aj z jedného aj z druhého cesta a lístkové si robím sama podľa starého osvedčeného receptu, ale nikdy by ma nenapadla takáto kombinácia. V nedeľu robíme oslavu, takže bude prekvapením. Vyzerá super ako cestá tak aj krém. Určite sa ozvem ako mi to dopadlo. Už je v KK. Ď za receptík.
anina6
@kukulienka71 parádnu tortu si upiekla, si šikovnica. a keďže už som aj skúšala odpaľované cesto, skúsim ju niekedy upiecť, vyzerá veľmi veľmi lákavo.
pusta
@kukulienka71 , ja nie som vôbec zdatná cukrárka, možno ak "ošikovniem" ako @smejkad , skúsim :-)
nedá mi však, musím oceniť tvoju perfektnú prácu a pokloniť sa pred tvojou zručnosťou a šikovnosťou, stvoriť takú úžasnú tortu krásnu vzhľadovo i chuťovo vynikajúcu.
*****
kukulienka71
@steffik , viem, že veľa pečieš, budem rada, ak potom pridáš foto a skúsenosť:-) @smejkad :-)) @anina6 , držím palce k vyskúšaniu, oplatí sa;-) @pusta , :-) je veľa vecí, o ktorých si myslíme, že sa nepodaria a potom predsa...nie je to až také ťažké, ako sa zdá. Pridala som link s fotkami práve pre tie zručnejšie. Ja by som chcela urobiť napríklad aj takú karamelovú pavučinu z toho tvrdého karamelu, čo sám stojí vo vzduchu:-) Na Youtube určite nájdem návod. Všetkým vám veľmi pekne ďakujem za uznanie, cením si ho.
tatranka
Krásne spracovaný recept.Ohromná tortička.Kopec poctivej cukrárskej práce a ty si to zvládla na jednotku.
Recept si ukladám.Takúto tortu bez veľkého zdobenia by som mala zvládnuť.Všetci v mojej blízkosti,majú radi plnené odpaľované cesto,takže s tvojou tortičkou budem za hviezdu.
Samozrejme je,že dávam 5*.
soncya
Fakt krásna torta, pre mňa netradičné kombinácie na tortu, ale vyzerá to fakt super. Karamel môžem kedykoľvek (aj keď by som fakt namala :) )
Dávam 5* a ukladám do KK, v dohľadnej dobe asi skúsim, hoci ma odrádzajú veterníčky...
kukulienka71
@katkat , @soncya , @ampara , @sonulienka , ani si toľkú pochvalu nezaslúžim, ste veľmi milé, ďakujem! prajem vám odvahu na vyskúšanie, keď sa to podarilo mne, určite sa podarí aj vám. Inokedy urobím asi dve naraz, lebo dnes,poriadne vychladená je úplne úžasná!!!!!
orchidea
To už áno...nepochybujem že torta je výborná, páči sa mi aj to ako si to zrozumiteľne napísala celú jej prípravu...recept si ukladám a teším sa keď bude príležitosť a vyskúšam...ďakujem.
havino
to čo je toto???? ja teda zíram, ako puk, jakživ som tortu z veterníkov nevidela, nepočula, neskutočné, mne už plnky lietali v hlave pri čítaní receptu, ako držgrošovi doláre v očiach, u nás veterníky furt, ja sa opýtam koncom týždňa, že čo piecť a dve odpovede sú, veterníky a smotanová torta, na nervy s mojou bandou, no ale toto ukážem a v auguste ak nebudú námietky, upečiem, ja chlapcom musím, fakt musím len čisto karamelové, piekla som aj s inými plnkami ale tieto plnky čo mám v recepte, len tie pýtajú, vdaka Ti srdečná za inšpiráciu, tu sa dá stále niečomu priučiť, šikovná si, viem, čo to obnáša

 varecha.pravda.sk/recepty/karamelove-veterniky/25273-rece...

kukulienka71
@havino , dobre som sa zasmiala na tvojom komente:-)))) pozerala som teraz tvoje veterníky, fakt špica! tu bola pôvodne plnka s vajíčkami, sneh mal odľahčiť pudinový krém bez masla, ale mne sa to tak nepáčilo, dala som puding s maslom a hútala som, čím to odľahčím, intuitívne ma napadla šľahačka a výsledok je famózny! budem rada, ak ti to chlapci odobria a upečieš im takúto tortu;-) Ďakujem pekne:-)
medulienka122
ľudia moji, vy ma ale dráždite tým odpaľovaným cestom - veterníky milujem, ale čím ďalej, tým sa mi menej darí, čím to asi je? :D
@kukulienka71 , tvoja torta fakt nepotrebuje komentár, len 5* dávam !!!
safran
niečo úplne nové, neokukané, originálne...
ale teda, prácne, vyskúša aj trpezlivosť aj zručnosť, do peknej piplačky si sa pustila, ale výsledok stojí za to!
prezrela som si celú galériu St. Honore cake, spokojne konkuruje tým krajším z nich... PARÁDA, o chuti nepochybujem, mne už sa páčilo dielo aj v bode 11 :-)
kukulienka71
@medulienka122 , @safran , ďakujem pekne:-) veľa som váhala, či použijem sezónne ovocie ku zdobeniu, lebo tie torty na fotkách z linku vyzerajú fakt skvele, ale potom som stavila na karamel a myslím, že táto torta je s karamelom dokonalá:-)
evanaaa
Na mňa už veľa slov nezostalo, ja sa len skláňam nad ľuďmi, ktorí majú trpezlivosť na niečo takéto..... @kukulienka71 , darmo píšeš, že každému by sa to malo podariť ak to skúsi, na mňa to neplatí, ja by som musela mať k tomu aspoň dva dni a byť sama, mať veeeeľa miesta aj tak by to možno nevyšlo, ako sa poznám.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia