Torta ako St. Honoré (fotorecept)

Autor receptu: kukulienka71

To je tá kombinovaná torta, ktorú som spomínala. Recept venujem @mariamke, ona sa ho totiž najviac dožadovala:-)

10-12
porcií
120-160 minút
príprava
30 minút
na 230-180 °C

Suroviny

Postup

  1. Táto torta ma zaujala svojím výzorom na jednej maďarskej stránke, link pridám v komente, aby ste si tam mohli hneď aj kliknúť. Nepátrala som po originále receptu, určite niekde je, ale tu na Vareche som pod týmto názvom nenašla. Keď som ju pred pár dňami piekla prvý krát na oslavu, držala som sa receptu, bola síce výborná, ale krém bol riedky, stekal z torty a zostalo ho vyše polovice, takisto aj karamelovej polevy. Nemala som čas vtedy fotiť, a ani výsledok nestál za to, preto som dnes urobila postup a množstvo surovín podľa seba, pripravila som aj poctivé domáce lístkové cesto. Krém som urobila bez vajec na rozdiel od maď. receptu, je totiž veľmi teplo, tak aby nenastala šarapata:-) Budeme potrebovať dve cestá: lístkové a odpaľované. Ak niekto nemá náladu alebo čas na zdĺhavú prípravu lístkového cesta teraz, môže ho urobiť podľa môjho receptu "Rýchle lístkové cesto", alebo použiť mrazené. Tradičné lístkové cesto: z múky, slanej vody, octu a žĺtka zmiesime štrúdľové cesto a rozvaľkáme ho na väčší štvorec. Celú kocku studeného masla a 80g múky spracujeme na menšiu kocku, ktorú položíme na štrúdľové cesto
  2. zabalíme ho ako do obálky, z každej strany musí cesto maslovú kocku prekrývať. Mierne rozvaľkáme
  3. a znovu pozakladáme sprava, zľava, zhora, zdola a necháme v chlade 30 minút. Toto opakujeme ešte 2x. Teda rozvaľkáme, preložíme a necháme odpočívať 30 min.
  4. z uvedeného množstva mi vyšlo 60 dkg lístkového cesta, na spodný korpus odoberieme 20 dkg a rozvaľkáme a upravíme ho v hrúbke asi 2-3 mm na spodok tortovej formy s priemerom 24cm. Celý čas som to cesto nechala na tortovej forme, lepšie sa s ním manipulovalo. Zvyšok cesta použijeme na inú dobrotu hneď, alebo dáme zmraziť.
  5. Tortovú formu s lístkovým cestom uložíme do chladničky, kým robíme ďalšie kroky. Nasleduje krém, aby mohol dostatočne vychladnúť. Zlaté klasy rozmiešame v studenom mlieku, pridáme vanilkový aj kryštálový cukor a uvaríme hustý puding. Ešte do horúceho vmiešame 125g masla. Po vychladnutí do neho zamiešame vyšľahanú šľahačku, poriadne prešľaháme a necháme chladiť.
  6. Ideme na odpaľované cesto: vodu s trochou soli a maslom necháme zovrieť, vsypeme do nej naraz múku a miešame, pokým sa nám cesto neoddeľuje od stien nádoby, obaľuje sa samo do seba:-) trvá to len pár minút
  7. Keď trocha vychladne( tak, aby sme teplotu zniesli na dotyk) vmiešame po jednom celé vajcia, každé poriadne vareškou zapracujeme, až potom pridáme ďalšie. Dostaneme hmotu, ktorá nie je ani moc riedka, ani tuhá, musí sa dať vytláčať zo zdobiaceho vrecka, ale nesmie z neho vytekať samovoľne.
  8. Lístkový korpus vyberieme z chladu a popicháme ho vidličkou, aby pri pečení nenapuchol. Rúru teraz zapneme na 230 °C. Na plech s pečiacim papierom striekame menšou ružicou kopčeky nie moc veľké ,skôr vysoké. Musí ich byť aspoň 11 ks, potom striekame špirálu na lístkové cesto. Musíme brať do úvahy, že odpaľované cesto pečením narastie, striekame preto špirálu nie tesne vedľa seba, vynecháme pár mm medzeru medzi pásmi a nestriekame ani úplne na okraj cesta.
  9. tu sú ružičky aj špirála pred pečením
  10. Najprv som piekla korpus, 10 minút na 230°C, potom asi 17-20 min na 180°C. Ružičky tak isto, pekne do svetlohneda. Mali by pekne narásť aspoň na dvojnásobok veľkosti, vtedy sú správne. Necháme úplne vychladnúť. Prekrojíme ich horizontálne a naplníme vychladnutým pudingovým krémom. Ten nastriekame aj na okraj upečeného korpusu, aby sa naplnené veterníčky mali na čom prichytiť.
  11. Zvyšok krému nastriekame ozdobne do stredu torty
  12. Karamelovú polevu môžeme urobiť chrumkavú alebo mliečnu, ak niekto nemá rád tvrdý karamel. Prvá variácia: cukor necháme na slabom ohni rozpustiť za stáleho miešania až do svetlohneda, pridáme trošku octu(pozor, bude peniť) a 1 KL masla. Ja som robila druhú variáciu. Do rozpusteného skaramelizovaného cukru som naliala horúce mlieko. Toto penilo ostošesť! Miešala som, kým sa šokovaný cukor znova v mlieku nerozpustil:-), vypla som plameň a pridala som lyžičku masla. Trochu som nechala vychladnúť, podľa konzistencie uvidíte, či sa dá hneď polievať veterníčky. Ak medzitým tuhne, stačí trocha nahriať a zredne znova. Ak sú poruke mandľové lupienky, posýpame nimi, ak nie, mandle sparíme vriacou vodou, ošúpeme, nasekáme a posýpame tak.
  13. Hotovú tortu necháme v chlade aspoň 12 hodín, cesto od krému zmäkne, budete mať nebíčko v papuľke;-) Pridala som aj foto jednej porcie, nech vám chutí a nedajte sa odradiť dlhším časom prípravy, stojí za to!