Janadelfi ma požiadala o recept na tmavé žemle, ktoré pekávam, keď robím sedliacke fondue. Pôvodne som ho aj ja robila do guľatého chleba, ale Zobraziť celý popisJanadelfi ma požiadala o recept na tmavé žemle, ktoré pekávam, keď robím sedliacke fondue. Pôvodne som ho aj ja robila do guľatého chleba, ale viac sa páči dať každému jednu žemľu s jeho porciou. (Obrázok doplním, keď ich budem najbližšie piecť).
porcií
príprava
na 180 °C
Postup
-
1
Ak Vám stačí polovičné množstvo, môžte na miesenie a kysnutie využiť domácu pekáreň. Toto množstvo sa však do nej nezmestí. Všetky suché prísady zmiešame. (Používam droždie Saf-instant, to sú 10g balíčky, bielomodré, s obrázkom lastovičky a jeden stačí na 1 kg múky. Ak použijete Dr.Oetker, treba použiť dva balíčky droždia, ten je len na pol kilo.) Pridáme vodu, zamiesime a necháme kysnúť dvadsať minút. Znovu premiesime, necháme kysnúť asi trištvrte hodiny.
- 2
Cesto vyberieme na dosku a dobre rukami postláčame (ubijeme), aby zmenšilo objem. Vložíme späť do misy a necháme kysnúť ešte hodinu.
- 3
Vyberieme na dosku, rozdelíme na šesť až osem častí, podľa toho, aké veľké žemle chceme. Vytvarujeme žemle, uložíme na plechy vyložené papierom na pečenie a necháme kysnúť dvadsať minút-pol hodinu. Rúru predhrejeme na 180 stupňov a skôr ako ju zapneme, vložíme na dno malú nerezovú misku s vodou. Žemle pečieme približne pol hodiny. Ak sa nám zdajú upečené, jednu vyberieme, hánkou poklepeme na jej dno. Ak sa ozýva dutý zvuk, žemle sú hotové.
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Ešte raz VĎAKA :-)