Foto: michal81
Jedná sa o studené zákusky. Málo kto pripravuje Tiramisu podľa možností čo najoriginálnejšie vzhľadom k pôvodnej talianskej receptúre. Môj recept je blízky originálnej receptúre.
porcií
príprava
Postup
-
1
Namáčadlo – príprava:
Najprv si pripravíme silnú čiernú sladenú mletú kávu (ideálna by bola čerstvo zomletá zrnková káva) – ja pripravujem zo 6 x vrchovatých čaj. lyžičiek mletej kávy + 6 x normálnych čaj. lyžičiek kryšt. cukru - zaliate pollitrom vriacej vody. Ešte kým je káva horúca, tak ju aspoň 3x poriadne premiešam, aby sa ponoril všetok „grunt“ a nelepil sa po okrajoch nádoby. Kávu necháme na chladnom mieste vylúhovať a zatiaľ si pripravíme krémovú plnku. Potom kávu scedíme do plytkej nádoby, aby sa nám podlhovasté (cukrárenské/savioardi) piškóty lepšie namáčali a vmiešame do kávy Amaretto.- 2
Krém – príprava:
Oddelíme bielky od žĺtkov. Bielka s malým prídavkom práškového cukru vyšľaháme na sneh. Žĺtky spolu s kryštálovým cukrom vyšľaháme do hustej peny (správne by sa mali žĺtky šľahať vo "vodnom hrnci" ohriavané nad parou). Do vyšľahaných žĺtkov pridáme Mascarpone a zľahka (bez kuchyn. robota) premiešame. Potom do krému pridáme sneh z bielkov a opäť len zľahka premiešame aby nám krém nezredol a ostal "nadýchaný".
Krém sa stane vďaka snehu jemnejší. V niektorých receptoch sa sneh do plnky vôbec nepridáva, avšak krém práve týmto prichádza o svoju jemnú konzistenciu. Poprípade vy pridajte len polovicu a nie všetok sneh. Mascarpone je ináč taliansky syr vyrobený zo smotany, zahustenej pomocou kyseliny vínnej, bez odstraňovania srvátok. Neodporúčam nahradzovať tento základ krému inými ingredienciami, ako sú napríklad hustá šľahačka alebo tvaroh!- 3
Plnenie do formy – celkový postup:
Dno a steny formy (formou sa chápe napr. nízka misa, vysoký pekáč, atď. - ideálne hranatých tvarov) ponatierame tenkou vrstvou krému cca 2 mm hrubou - to aby sa kávou nasiaknuté piškóty neprilepili.
Piškótu každú jednotlivo vždy pred uložením do formy ponoríme v pripravenom a vychladenom namáčadle, ale len na krátku dobu – aby sa piškóta nerozmočila. Na asi ½ sekundy ponoríme podlhovasté piškóty a na asi 1 sekundu detské „bochníkové“ piškóty, nakoľko detské piškóty sú tvrdšie a kávu „pijú“ pomalšie. Veľmi veľa záleží od výrobcu piškót – niektoré piškóty „nasiaknu“ rýchlo a iné zas pomaly. Mnou odporúčané piškóty od značky Tastino sa môžu ponárať do namáčadla pokojne aj na 2 - 3 sekundy!
Prvú vrstvu poukladaných piškót rovnomerne potrieme prvou polovicou krému. Na to ďalej poukladáme druhú vrstvu namáčaných piškót a tie potom zakryjeme druhou polovicou zostávajúcej plnky. Poslednú resp. hornú vrstvu plnky zasypeme rovnomerne po celej ploche kakaom (kľudne aj 1 mm hrubou vrstvou kakaa). Takže vo výsledku to budú vrstvy: 1.piškóty 2.krém 3.piškóty 4.krém 5.kakao . Naplnenú formu necháme odstáť v chladničke na aspoň 12 hodín. Najlepšie chutí Tiramisu po 2 - 3 dňoch, kedy sa už v jeho vnútri dokonale navzájom premiešali všetky jeho chute. Tiramisu by sa malo servírovať vychladené a pokrájané na kocky. Pozor aby naopak Tiramisu nebolo priveľmi staré, s celkom zožltnutým a tvrdým krémom po cca týždni, kedy by už mohlo byť Tiramisu aj skazené!- 4
Moje vlastné postrehy, rady, tipy
-čerstvosť vajec môžeme overiť ich ponorením do trochu osolenej vody:
1. ak vajcia padnú až na dno pohára, tak sú čerstvé
2. ak zľahka plavú a trochu sa ponárajú vo vode, tak sú cca 1 - 2 týždne staré
3. a ak sa vznášajú na povrchu hladiny, tak sú STARÉ a mali by ste ich vyhodiť ! vy ich budete totiž konzumovať v surovom stave bez tepelnej úpravy, použité v krémovej plnke !
- celá dávka uvedená v recepte z 1000 g Mascarpone nám dá asi 13 - 15 zákuskov po nakrájaní na kocky... ja som doma robieval dávku z 1 kg Mascarpone, čo bolo tak akurát nadostač , ale pokojne ak vás je doma menej, tak pripravte Tiramisu len z polovičnej dávky receptu, aby nebolo veľa a aby ste to stihali skonzumovať včas, keďže je to studený pokrm s vyšľahaným vajíčkom a v chladničke si neudrži čerstvosť príliš dlhú dobu !
-môj TIP na posyp kakom: naberieme kakao malou lyžičkou do „cedítka“ s jemným sitkom a „klepkáme“ lyžičkou po cedítku len pár centimetrov nad povrchom Tiramisu - rovnomerne týmto spôsobom obsypeme celý povrch koláča
- POZOR ! Kakao dodáva zákuskom Tiramisu ich tradičnú chuť, preto neodporúčam obmieňať kakao za iné ingrediencie - ako sú napr. postrúhaná horká čokoláda, mletá škorica a podobne
-najvhodnejšie sú piškóty podlhovasté Savoiardi, tzv. cukrárenské, ideálne tiež také ktoré nemajú tvar “jazýčka” ale majú naopak rovnobežné svoje dlhé strany, pre ich lepšie ukladanie či teda vtesnanie vedľa seba do formy, teda pre lepšie vykrytie medzier medzi jednotlivými piškótami vedľa seba navzájom. - 2
Pises "Mne vobec neslo o originalnost ked uz sme u toho ale skor ukazat nieco zo svojho sudka"- ale v nazve sam pises ze "Tiramisu (pravé, talianské, nefalšované)" :-)Este dalsia originalna veticka : Ten pravy skutocny, prvy a posledny recept Tiramisu ma mozno ten clovek, ktory ho zacal vyrabat .... Tak ako - je to tvoje prave tiramisu alebo tvoja verzia ?
ja som "premuderly guru" ? ved ja som pisal doslova ze NIESOM ZIADEN SPICKOVY SEFKUCHAR A ANI NEMAM SKOLU CI PRAX !
- to babidka:
ale ved preto dakto pise kritiku ohladne "mnozstva ORIGINALNYCH receptov" lebo trpi komplexom menejcennosti, ak je tu jeden z dalsich receptov pridany :) akoby som chcel dakoho zotriet, dakomu upierat jeho recept ci co :D presne toto som vycitil ja z reakcie cloveka, ktory utoci na to, ze je tu uz vela "originalnych" receptov... a ked aj... tak preco nie ?! to je ale aj tak sumafuk, pretoze ja som sem zverejnil recept aj pre mojich priatelov z realu, ktori si onho zaziadali (o ten MOJ a nie iny !!!) a tu ho budu mat po ruke vzdy, ak ho stratia alebo budu si ho chciet vytlacit na tlaciarni... taktiez je to dobra pomocka pre mna, ak odcestujem do zahranicia a nebudem mat mozno ako sa dostat k svojmu receptu, tak proste skocim na internet... cize "utoky" alebo reakcie na dalsi akoze za prve originalny a za druhe aj reakcie (kritika) na jeden z miliona dalsich Tiramisu na Vareche.sk pokladam za liecenie si vlastneho Ega a komplexov osobnosti ;-)
...dufam, ze moje odpovede boli dostatocne :P a este snad dodam na margo prijmania kritiky... ak by som kritiku prijmat nevedel TAK BY SOM ZA NU NEPODAKOVAL (treba citat vsetko, nie kazde druhe slovo, omg)
-"prave , talianske , nefalsovane"
-Môj recept je podľa originálnej receptúry.
-Mne vobec neslo o originalnost
-Ten pravy skutocny, prvy a posledny recept Tiramisu ma mozno ten clovek, ktory ho zacal vyrabat urcite niekde v dajakej schovanej zasitej pivnici niekde v Taliansku
- a dalsou zaplavou slov plnych urazenej pychy - tvoje Tiramisu by zapadlo medzi ostatnych dalsich 60 receptov tu na Vareche a obcas by ho niekto otvoril a uvaril by si dobry a chutny dezertik :-)
Ale ak niekto vyhlasuje , ze je nieco PRAVE a NEFALSOVANE a vsetci vedia , ze to tak u Tiramisu nemoze byt ....mas co si chcel :-)))
Darmo tu vykrikujes urazky , poucenia a nechas sa pocut aki sme my vsetci ostatni hlupi,hlupi, hlupi....Nepomoze to . Uz si sa predviedol :-)
Keby si si dal tu namahu , pozrel si hocikde nieco o tom AKO vyzera a robi sa podla jeho autora - a tvoje nafuknute slova o originalite by si pochoval ....ci nie ????
Tiramisu alebo tiramisú (z tal. tirami su = "vytiahni ma hore", čo obrazne znamená "zlepši mi náladu") je známy koláč z Benátok. Pozostáva zo striedajúcich sa vrstiev piškót (lyžičkového tvaru – Savoiardi, Ladyfingers) alebo Pan di Spagna (piškótový korpus) nasiaknutých studeným espressom a z krému z mascarpone, vajcového žĺtka a snehu, ktorý sa aromatizuje rumom, niekedy aj marsalským vínom. Tiramisu sa aromatizuje aj kávou. Konečná vrstva krému sa bohato popráši kakaom a všetko sa nechá aspoň štyri hodiny poriadne vychladnúť a spojiť zároveň.
Tiramisu je dnes jedným z najobľúbenejších a najznámejších talianskych dezertov. Dejiny moderného receptu sa dajú sledovať prekvapivo len približne do roku 1970 do mesta Treviso v severnom Taliansku. Ale podobné dezerty pochádzajú z čias renesancie a prišli zo Sieny cez Florenciu a iné mestá do Benátok a potom do Trevisa.
Takze :
1.pouzil si okruhle a nie podlhovaste piskotu alebo piskotovy korpus
2.pouzil si Amareto a nie Marsalu ci rum
3. preto napriek tvojim slovam o originalite je aj tvoj kolacik iba akousi napodobeninou .
Urcite chutnou - ved si tam nedal nic zle !
Takze nekecaj , prestan sa urazat a machrovat :-)
Z Varechy preto este odchadzat nemusi - urazena pycha nie je diagnoza zlyhania :-) Je to iba trosku poobtlkane sebavedomie a to sice boli , ale neumiera sa na to ....
koľko zbytočnej a neoprávnenej kritiky...a čo tak to nekpnečné množstvo bryndzových halušiek, koláčov na jedno kopyto, kapustníc, gulášov, klobás... a neviem čoho ešte :-))))
vitaj na vareche !!!a nedaj sa odradiť :-)
***** máš za poctivú prácu a vydarené Tiramissu
www.academiabarilla.com/italian-recipes/desserts-fruits-1/tiram...
z taliančiny "ma vyzdvihol" alebo "zdvih i ma" :-)))))
nechcem popisovať skutočné šteklivé okolnosti, za ktorých a prečo vlastne vznikol :DDD
odhliadnuc od historie je to skvelý zákusok.
radšej pridávam tento link:
en.wikipedia.org/wiki/Tiramisu...
z taliančiny "ma vyzdvihol" alebo "zdvihni ma" :-)))))
nechcem popisovať skutočné šteklivé okolnosti, za ktorých a prečo vlastne vznikol :DDD
odhliadnuc od historie je to skvelý zákusok.
radšej pridávam tento link:
en.wikipedia.org/wiki/Tiramisu...
tak brzdi!!!
keby @michal81 napisal nadpis proste iba TIRAMISU, dostal by 10000000 hviezdiciek a pochvalu za to, ze je chlap.... len proste to slovicko,, PRAVE,, bolo take provokaticne,, no.... nehadajte sa!!!! ja tiez uz peciem niekolko rokov a stale to neviem :D
Recept vyborny !!!! S jedinym rozdielom, ktory by som ja spravila a to su piskoty.
Inak tato cela diskusia je o zakomplexovanosti slovenskych slepacich mozgov. To Vam, baby, ale vazne pekne hrabe !!!! Normalne mi to nedalo. Taky nezmysel, ze to svet nevidel. Ako aj vacsina podomovych uprav v jedlach, co tu clovek ponachadza a co nemaju s povodnymi cistymi chutami nic spolocne.
K nemoznosti upravovat starsie recepty sme pristupili z toho dovodu, ze niektori autori receptov svoje recepty mazali.
100%arabica , nejaké piškóty (ja cukrom posypané)