Tiramisu - talianske, nefalšované fotorecept

michal81 - fotkamichal81, 24. marca 2014
Tiramisu - talianske, nefalšované (fotorecept)
Foto: michal81

Jedná sa o studené zákusky. Málo kto pripravuje Tiramisu podľa možností čo najoriginálnejšie vzhľadom k pôvodnej talianskej receptúre. Môj recept je blízky originálnej receptúre.

15
porcií
60 minút
príprava

Suroviny

10 ks
10 PL
1000 g
1 dl
0,5 l
400 - 450 g
20 g




Postup

  1. 1

    Namáčadlo – príprava:

    Najprv si pripravíme silnú čiernú sladenú mletú kávu (ideálna by bola čerstvo zomletá zrnková káva) – ja pripravujem zo 6 x vrchovatých čaj. lyžičiek mletej kávy + 6 x normálnych čaj. lyžičiek kryšt. cukru - zaliate pollitrom vriacej vody. Ešte kým je káva horúca, tak ju aspoň 3x poriadne premiešam, aby sa ponoril všetok „grunt“ a nelepil sa po okrajoch nádoby. Kávu necháme na chladnom mieste vylúhovať a zatiaľ si pripravíme krémovú plnku. Potom kávu scedíme do plytkej nádoby, aby sa nám podlhovasté (cukrárenské/savioardi) piškóty lepšie namáčali a vmiešame do kávy Amaretto.

  2. 2

    Krém – príprava:

    Oddelíme bielky od žĺtkov. Bielka s malým prídavkom práškového cukru vyšľaháme na sneh. Žĺtky spolu s kryštálovým cukrom vyšľaháme do hustej peny (správne by sa mali žĺtky šľahať vo "vodnom hrnci" ohriavané nad parou). Do vyšľahaných žĺtkov pridáme Mascarpone a zľahka (bez kuchyn. robota) premiešame. Potom do krému pridáme sneh z bielkov a opäť len zľahka premiešame aby nám krém nezredol a ostal "nadýchaný".

    Krém sa stane vďaka snehu jemnejší. V niektorých receptoch sa sneh do plnky vôbec nepridáva, avšak krém práve týmto prichádza o svoju jemnú konzistenciu. Poprípade vy pridajte len polovicu a nie všetok sneh. Mascarpone je ináč taliansky syr vyrobený zo smotany, zahustenej pomocou kyseliny vínnej, bez odstraňovania srvátok. Neodporúčam nahradzovať tento základ krému inými ingredienciami, ako sú napríklad hustá šľahačka alebo tvaroh!

    Tiramisu - talianske, nefalšované (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Plnenie do formy – celkový postup:

    Dno a steny formy (formou sa chápe napr. nízka misa, vysoký pekáč, atď. - ideálne hranatých tvarov) ponatierame tenkou vrstvou krému cca 2 mm hrubou - to aby sa kávou nasiaknuté piškóty neprilepili.
    Piškótu každú jednotlivo vždy pred uložením do formy ponoríme v pripravenom a vychladenom namáčadle, ale len na krátku dobu – aby sa piškóta nerozmočila. Na asi ½ sekundy ponoríme podlhovasté piškóty a na asi 1 sekundu detské „bochníkové“ piškóty, nakoľko detské piškóty sú tvrdšie a kávu „pijú“ pomalšie. Veľmi veľa záleží od výrobcu piškót – niektoré piškóty „nasiaknu“ rýchlo a iné zas pomaly. Mnou odporúčané piškóty od značky Tastino sa môžu ponárať do namáčadla pokojne aj na 2 - 3 sekundy!
    Prvú vrstvu poukladaných piškót rovnomerne potrieme prvou polovicou krému. Na to ďalej poukladáme druhú vrstvu namáčaných piškót a tie potom zakryjeme druhou polovicou zostávajúcej plnky. Poslednú resp. hornú vrstvu plnky zasypeme rovnomerne po celej ploche kakaom (kľudne aj 1 mm hrubou vrstvou kakaa). Takže vo výsledku to budú vrstvy: 1.piškóty 2.krém 3.piškóty 4.krém 5.kakao . Naplnenú formu necháme odstáť v chladničke na aspoň 12 hodín. Najlepšie chutí Tiramisu po 2 - 3 dňoch, kedy sa už v jeho vnútri dokonale navzájom premiešali všetky jeho chute. Tiramisu by sa malo servírovať vychladené a pokrájané na kocky. Pozor aby naopak Tiramisu nebolo priveľmi staré, s celkom zožltnutým a tvrdým krémom po cca týždni, kedy by už mohlo byť Tiramisu aj skazené!

    Tiramisu - talianske, nefalšované (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Moje vlastné postrehy, rady, tipy

    -čerstvosť vajec môžeme overiť ich ponorením do trochu osolenej vody:
    1. ak vajcia padnú až na dno pohára, tak sú čerstvé
    2. ak zľahka plavú a trochu sa ponárajú vo vode, tak sú cca 1 - 2 týždne staré
    3. a ak sa vznášajú na povrchu hladiny, tak sú STARÉ a mali by ste ich vyhodiť ! vy ich budete totiž konzumovať v surovom stave bez tepelnej úpravy, použité v krémovej plnke !

    - celá dávka uvedená v recepte z 1000 g Mascarpone nám dá asi 13 - 15 zákuskov po nakrájaní na kocky... ja som doma robieval dávku z 1 kg Mascarpone, čo bolo tak akurát nadostač , ale pokojne ak vás je doma menej, tak pripravte Tiramisu len z polovičnej dávky receptu, aby nebolo veľa a aby ste to stihali skonzumovať včas, keďže je to studený pokrm s vyšľahaným vajíčkom a v chladničke si neudrži čerstvosť príliš dlhú dobu !

    -môj TIP na posyp kakom: naberieme kakao malou lyžičkou do „cedítka“ s jemným sitkom a „klepkáme“ lyžičkou po cedítku len pár centimetrov nad povrchom Tiramisu - rovnomerne týmto spôsobom obsypeme celý povrch koláča

    - POZOR ! Kakao dodáva zákuskom Tiramisu ich tradičnú chuť, preto neodporúčam obmieňať kakao za iné ingrediencie - ako sú napr. postrúhaná horká čokoláda, mletá škorica a podobne

    -najvhodnejšie sú piškóty podlhovasté Savoiardi, tzv. cukrárenské, ideálne tiež také ktoré nemajú tvar “jazýčka” ale majú naopak rovnobežné svoje dlhé strany, pre ich lepšie ukladanie či teda vtesnanie vedľa seba do formy, teda pre lepšie vykrytie medzier medzi jednotlivými piškótami vedľa seba navzájom.

    Tiramisu - talianske, nefalšované (fotorecept) - obrázok 4

Diskusia k receptu

smajliqa
je urcite vyborne, ale takych receptov na PRAVE TIRAMISU je tu uz kopec.... myslim ze recept na prave talianske tiramisu nikdy neziskame, tak isto ako na sacher tortu, ako na marlenku a na mozartove gulicky
kukulienka71
pekne si to popísal(aj ked pravopis nie je tvoja silná stránka asi),ale cením si,že si muž a dal si to zrozumiteľne,podaril sa ti dezertík!!
babidka
Nemam nic ani proti tiramisu ani proti tvojmu receptu - urcite bol velmi , velmi chutny ! Ale ---- na Vareche som raz napocitala asi 58-60 receptov na Tiramisu , z toho asi polovica mala takmer vsetko ako tvoj recept - aj mascarpone , surove zltka aj bielka , kavu aj amareto ...poniektore boli z okruhlymi piskotami ine zasa s podlhovastymi :-) Takze tiez boli ako tvoj recept - prave , talianske , nefalsovane ?:-) V com je ten tvoj iny ? Niekedy mam dojem , ze aspon 2x do mesiaca sa na Vareche objavi dalsie a dalsie Tiramisu ...
taxitaxi
Čo sa týka receptu je fajn. Tie komentáre už menej... Nechcem nikoho urážať, ale aj ja sám som už určite pridal recept, ktorý tu je možno XY v poradí .... Čo je na tom zlé? Veľa ľudí tu hľadá inšpiráciu a nie zbytočné podpichovanie sa! Keď admin uznal za vhodné zverejnenie tohto receptu, načo riešite koľko ich tu už je?
michal81
Nie nie ludia, mnohi z vas sa hrozne moc milite. Ja predsa niesom ziaden idiot... ja som si praveze v prvom rade dal vyhladat "Tiramisu" recepty na portaly Varecha.sk a ak by ich tych originalnych (temer identickych) naslo vaic ako 3-4, tak uz tu dalsi nebudem pridavat. Veru ze mi tych Tiramisu receptur naslo habadej - ALE BOHUZIAL NIE V RAMCI ORIGINALITY ! Povodne som moj pokec k receptu mal vedeny v tom duchu, ze len MALO KTORY RECEPT SA BLIZI K ORIGINALITE TIRAMISU ale zmenil som ho - asi to bola chyba, ked sledujem, kolko zakomplexovancov tu existuje !!! Mne vobec neslo o originalnost ked uz sme u toho ale skor ukazat nieco zo svojho sudka. Nechcem nikoho urazit lebo sam niesom spickovy kuchar s praxou a skolou, lenze vidiet, ze to tu je sam "A M A T E R" pretoze zaklad varenia/pecenia/pripravy jedal je vediet taku vec, a sice ze aj stipka soli na malej lyzicke pridanej do polievky (alebo fakt hocijakej inej ingrediencie) omg upravuje chut NA NEROZOZNANIE OD POVODNEJ CHUTI !!! Cize bohato staci, ze dakto prida len 10g cukru na 100g Mascarpone, dakto dava zas 20g cukru a uz je to uplne iny rozdiel. Dakto pripravuje osladenu ciernu zalievanu kavu a dakto nesladenu a UZ JE TO ROZDIEL V CHUTI ! A ak vy rozdiel necitite, tak nevarte alebo si dajte vymenit jazyky lebo na to asi nemate poniektori (bez urazky). Ten pravy skutocny, prvy a posledny recept Tiramisu ma mozno ten clovek, ktory ho zacal vyrabat urcite niekde v dajakej schovanej zasitej pivnici niekde v Taliansku, v skrytom palaci panovnika nejakeho, s dobrym kucharom, ktory mozno tieto studene zakusky len chcel pripravit ciste naaahodou pre dajaku svoju milovanu zenu :D (len vykonstruovany priklad, nevravimz e to tak bolo presne) A casom nevedno jak, sa to zaclo kopirovat lebo to zachutilo ludom naokolo. Nikto a nikdy nezisti, aky bol ten skutocny original. Tolko ku zakomplexovancom, ktori vedia pisat len a len kritiku, ked uz chcete zachadzat do fakt detajlov a chytat ma za slovicka (chytat ma za ingrediencie, haha). Nuz a co sa tyka toho, ze ako velmi sa moj recept blizi k originalite, tak ano... blizi sa... velmi... je to jeden znajoriginalnejsich receptov na talianske Tiramisu ake sa vyraba v Taliansku... ale i tam samozrjeme... v kazdej restauracii dostanete trochu odlisne Tiramisu... uplne staci, ze stoji v chladnicke uz 7 dni lebo je majitel lajdak a nevie si osefovat vlastnu kuchynu a zamestnanci setria a maju to na haku a kludne serviruju aj tyzden stare Tiramisu zakaznikom na stol. Dalsi dovod preco som sem recept uverejnil je ten, ze ma onho ziadalo niektolko priatelov z realu - nuz a tu ho maju cierne na bielom (na kremovom ? hehe). Nech uz je to jak chce, nebudem sa radsej viac rozculovat - dakujem tymto za duchaplne ale i za tie prazdnejsie (od niektorych ludi)... za pozitivne ale i za negativne vase hodnotenia.
babidka
Mily @michal81 , vidim ze si totalne urazeny ...ale nemusel by si .Vies , ked si sa rozhodol nieco uverejnit - bud pripraveny nielen na pochvaly ale aj na kritiku :-) Alebo nie ? Prisiel si na Varechu dobrovolne a preto skus zoskocit z vysin vlastneho ega a zamysliet sa , ci v tych komentaroch nebolo aj trosku pravdy .Nevravim , ze to je prijemna sprcha ! Ale nemusis nam hned dokazovat aki mozeme byt stastni , ze si sa k nam pridal . Si tu iba par dni uz sme vsetci dostali skolenie aki sme my amateri :-) ANO , sme tu zvacsa amateri a varime si pre samotnu radost z varenia . Pokial nie si samotny nastupca naozaj spickoveho sefkuchara ktory uz ukazal svetu , ze nieco vie ...si taky isty amater ako sme my :-)
Pises "Mne vobec neslo o originalnost ked uz sme u toho ale skor ukazat nieco zo svojho sudka"- ale v nazve sam pises ze "Tiramisu (pravé, talianské, nefalšované)" :-)Este dalsia originalna veticka : Ten pravy skutocny, prvy a posledny recept Tiramisu ma mozno ten clovek, ktory ho zacal vyrabat .... Tak ako - je to tvoje prave tiramisu alebo tvoja verzia ?
svedka
@babidka velmi pekne napisane :) inak,nevidim tu ziaden vazne hanlivy komentar,preco by mal byt niekto zakomplexovany? :)))
jujoska
...dalsi premudrely guru a sefkuchar, bez stipky sebareflexie. Neviem, preco tito vseveduci truhlici vobec chodia na taketo amaterske stranky. Su tu desiatky takmer navlas rovnakych Tiramisu a LEN ON uvedie, ze ma ten original najoriginalnejsi a potom povie, ze vlastne nema, ze o to vobec nejde. Trpis schizofreniou @Michal ?
michal81
- to juskoska:
ja som "premuderly guru" ? ved ja som pisal doslova ze NIESOM ZIADEN SPICKOVY SEFKUCHAR A ANI NEMAM SKOLU CI PRAX !

- to babidka:
ale ved preto dakto pise kritiku ohladne "mnozstva ORIGINALNYCH receptov" lebo trpi komplexom menejcennosti, ak je tu jeden z dalsich receptov pridany :) akoby som chcel dakoho zotriet, dakomu upierat jeho recept ci co :D presne toto som vycitil ja z reakcie cloveka, ktory utoci na to, ze je tu uz vela "originalnych" receptov... a ked aj... tak preco nie ?! to je ale aj tak sumafuk, pretoze ja som sem zverejnil recept aj pre mojich priatelov z realu, ktori si onho zaziadali (o ten MOJ a nie iny !!!) a tu ho budu mat po ruke vzdy, ak ho stratia alebo budu si ho chciet vytlacit na tlaciarni... taktiez je to dobra pomocka pre mna, ak odcestujem do zahranicia a nebudem mat mozno ako sa dostat k svojmu receptu, tak proste skocim na internet... cize "utoky" alebo reakcie na dalsi akoze za prve originalny a za druhe aj reakcie (kritika) na jeden z miliona dalsich Tiramisu na Vareche.sk pokladam za liecenie si vlastneho Ega a komplexov osobnosti ;-)

...dufam, ze moje odpovede boli dostatocne :P a este snad dodam na margo prijmania kritiky... ak by som kritiku prijmat nevedel TAK BY SOM ZA NU NEPODAKOVAL (treba citat vsetko, nie kazde druhe slovo, omg)
1x tibor
michal81
@jujoska prepac, este som ti aj meno poplietol :) a schyzofrenik tiez niesom... ja nikde neuvadzam ze Tiramisu mam originalny, ale ze je to najblizsie k originalu... a presne o tychto komplexoch som pisal... presne tak ako to ty vidis... presne tak to vidia aj mnohi ostatni, a sice v tom zmysle, ze @michal81 tu ma jedine recept originalny a vsetci ostatni nemaju... lenze to je blbost... ja som ho tu nedal kvoli tomu aby mi prisiel dajaky zakomplexovany Slovak napisat prispevok ku receptu, ze uz tu je takych vela, alebo ze v com spociva originalita... taketo reakcie si strcte za klobuk... nemam 15 rokov aby ma tu dakto poucoval o originalite receptur... osobne konkretne zo zivota na prikladnom Tiramius poznam (robievam ho uz dlho) z rozpravani vsakovate recepty... napriklad az dve zeny mi tvrdili ze namiesto Mascarpone (italskeho syru) davaju smotanu a je to podla nich na nepoznanie... vraj presne ako original... a preto pisem podotykam v ZATVORKACH nadpisu/nazvu mojho receptu na Tiramius, ze sa jedna o nefalsovany recept, podla originalnej receptury a teda ORIGINAL TIRAMISU. ziadna skorica, tvaroh, viacej vajicok, menej vajicok a ine nezmysly... viac sa k prispevkom ohladne mojho Tiramisu nebudem vyjadrovat lebo to proste nema cenu... apropo ak niekto zacne svoj prispevok stylom ze "takychto receptov uz je tu kopec", tak to sa da volne prelozit aj do ludskej reci ze: "preco si tu ty tupec sprosty pridal dalsi Tiramisu recept ked uz ich je tu spusta ?! preco ?! naco ?! pre koho ?! si saleny ?! si blby ?! nepremyslas ?! aky mas dovod k tomu ze tu pridavas (podla mna drzo) svoj recept ?! co si to vobec dovolujes ty idiot ?!"
svedka
Ale uz prestan,co si taky uzkoprsy :)))) Mame tu jar,kvietky uz zacali kvitnut,aj ked mne tu vcera nasnezilo...:)
daguska
Naozaj sa zacinam cudovat,ze vas to bavi.Ved ked nejde o zivot...svedka ma pravdu,je nadherny den.A mimochdom,nemam rada tiramisu a ziadne zakusky s kavou.
michal81
je prave 26.3.2014 17:25 a neviem ako u vas... ale v Poprade uz par dni prsi :) ja som dlho v depkach a bez baby, no napriek tomu mam silne objektivny a velmi taktny nazor na ludi (si myslim :D aspon), ale to tu nebudem rozmazavat... hm a ved jak ja mozem byt uzkoprsy ked som chlap ? :P no dovol... ? :P uzkoprse su baby ;) muzi maju praveze take nieco v tvare splacnuteho Tiramisu na sebe :) a zeny maju pecene šišky :D ci co ? jablcka ? :P takze jaky-pak "uzkoprsy" ? :P no nic ale... povedal som ze nebudem pisat, tak nepisem uz :)
zuzik01
Taaaaak... aby sa to tu pekne zamiesalo... podla mna sa v originalnom tiramisu robi krem sice zo zltkov, ale tie sa slahaju nad penou, na zaklade coho vznikne tzv. zabaglione. Tym, ze sa tie zltky "uvaria", vlastne zhustnu a uz nemusis pouzivat ziadne bielky, len pridavas mascarpone... Takze, nech sa paci ;-) a @babidka nedaj sa!
svedka
@zuzik01 slahat hadam nad parou,ci? :))) ale origos je zo surovych,alebo kazdy ma svoj origos a hotovo.
michal81
neslahaju sa nad parou, ale mali by sa slahat nad parou, to je velky rozdiel... uz vidim, jak v bare kde som si pred mesiacom davat na kostovku Tiramus, slahaju vajca nad parou aby vznikla lepsia pena... ono je toooolko veci, co by kuchar mohol "odfajcit" a co mozno upravia chut celkoveho Tiramisu, ale to by som bol zase iba a iba mudrlant, ako tu uz niekto podotkol... takze si to vydobajte vsetko sami z kucharskych knih... mne je to u psiej prdele... napriklad ci sa hadzu zltka co cukru alebo najprv sa nahadzu do "vajglu" zltka a az tie sa zasypu cukrom, a ine primitivne detajly ohladne profesnej praxe... ze co je lepsie a za akych situacii konkretnej sa co ma jak pripravovat... ak by som chcel pripravovat Tiramisu z Talianska, tak si spravim kucharsku skolu, naucim sa italiano lingua a putujem do Italie... a budem vyrabat original Tiramisu podla rodakov z Italie... tam... po cukrarnach a kaviarnach a baroch... takze asi tak... furt to tu smrdi komplexami... furt len utoky... toto ma od hodnotenia (pozitivneho alebo od negativneho ehm kritizovania) hodne daleko... toto je iba honenie vlastneho Ega... absolutne netaktne chovanie... @zuzik01 nech sa paci... ako pises... smer kucharska skola... tam ta naucia... po kostoloch hvizdat... za akej teploty sa maju slahat zltka naprikald vies ?! mudra hlavicka... co ?! alebo ze ked sa v originalnej recepture pise "krupicovy cukor" tak preco kazdy pouziva slovensky krystalovy cukor bezne k maniu v nasich domackych kuchynach ? je toho tolko, ze by si sa zblaznila od nervov... ak by sme sa zacali bavit na temu "panov tvorstva a dokonalosti"... recept patri ako som pisal a znova do tretice opakujem k blizkemu originalu... ja nikde nepisem ze je to 100%ny original, citaj prosimta aj ty... a az potom zautoc... pochopis, ze len stracas cas... takto z teba bez urazky lepsia zena nebude... ked si tu budes silou mocou chodit dokazovat, ze ci si lepsia alebo horsia alebo jaka vlastne vo vareni/peceni no proste v kuchteni... alebo o co ti slo ja naozaj neviem... kazdopadne to neslo z cista jasna z uprimnej milej a cistej vyrovnanej dusicky toto co si napisala... sorry... mam dost fakt... asi si zrusim ucet... alebo poziadam admina o blokaciu prispevkov k receptom ak sa to da
babidka
@michal , keby si tu nemachroval a neohanal sa slovami :
-"prave , talianske , nefalsovane"
-Môj recept je podľa originálnej receptúry.
-Mne vobec neslo o originalnost
-Ten pravy skutocny, prvy a posledny recept Tiramisu ma mozno ten clovek, ktory ho zacal vyrabat urcite niekde v dajakej schovanej zasitej pivnici niekde v Taliansku
- a dalsou zaplavou slov plnych urazenej pychy - tvoje Tiramisu by zapadlo medzi ostatnych dalsich 60 receptov tu na Vareche a obcas by ho niekto otvoril a uvaril by si dobry a chutny dezertik :-)
Ale ak niekto vyhlasuje , ze je nieco PRAVE a NEFALSOVANE a vsetci vedia , ze to tak u Tiramisu nemoze byt ....mas co si chcel :-)))
Darmo tu vykrikujes urazky , poucenia a nechas sa pocut aki sme my vsetci ostatni hlupi,hlupi, hlupi....Nepomoze to . Uz si sa predviedol :-)
Keby si si dal tu namahu , pozrel si hocikde nieco o tom AKO vyzera a robi sa podla jeho autora - a tvoje nafuknute slova o originalite by si pochoval ....ci nie ????
Tiramisu alebo tiramisú (z tal. tirami su = "vytiahni ma hore", čo obrazne znamená "zlepši mi náladu") je známy koláč z Benátok. Pozostáva zo striedajúcich sa vrstiev piškót (lyžičkového tvaru – Savoiardi, Ladyfingers) alebo Pan di Spagna (piškótový korpus) nasiaknutých studeným espressom a z krému z mascarpone, vajcového žĺtka a snehu, ktorý sa aromatizuje rumom, niekedy aj marsalským vínom. Tiramisu sa aromatizuje aj kávou. Konečná vrstva krému sa bohato popráši kakaom a všetko sa nechá aspoň štyri hodiny poriadne vychladnúť a spojiť zároveň.
Tiramisu je dnes jedným z najobľúbenejších a najznámejších talianskych dezertov. Dejiny moderného receptu sa dajú sledovať prekvapivo len približne do roku 1970 do mesta Treviso v severnom Taliansku. Ale podobné dezerty pochádzajú z čias renesancie a prišli zo Sieny cez Florenciu a iné mestá do Benátok a potom do Trevisa.
Takze :
1.pouzil si okruhle a nie podlhovaste piskotu alebo piskotovy korpus
2.pouzil si Amareto a nie Marsalu ci rum
3. preto napriek tvojim slovam o originalite je aj tvoj kolacik iba akousi napodobeninou .
Urcite chutnou - ved si tam nedal nic zle !
Takze nekecaj , prestan sa urazat a machrovat :-)
Z Varechy preto este odchadzat nemusi - urazena pycha nie je diagnoza zlyhania :-) Je to iba trosku poobtlkane sebavedomie a to sice boli , ale neumiera sa na to ....
babidka
P.S. Tu stat o Tiramisu som skopirovala z najlahsie dostupneho a najnavstevovanejsieho zdroja : Wikipedie
tiginko
@michal81 tie tvoje strašné výlevy svedčia o nejakej duševnej poruche, absolútnej nezrelosti, alebo požití nejakej drogy. @babidka škoda námahy, nepadne to veru na úrodnú pôdu
hanak
Ach, baby, baby! Čo ste sa s koňom zrazili? Čo mu chudákovi nedáte pokoj. Správate sa ako Vasilisa Premúdra! Veď vám to vysvetlil, že je vdepkách a bez baby. A jeho komentáre nie sú vôbec urážlivé, alebo sa mýlim? Náhodou, podľa mňa je jeho recept výborný /pravý, taliansky a nefalšovaný/. @michal81 nedaj sa!
1x druda
tiginko
no a to by ako bolo, aby sa ho, chudáčika, chlap nezastal ... Ale asi trochu horšie vidíš @hanak , to ON sa správa ko Vasilisa Premúdra :-)
akeber
@michal81 mne sa recept páči, vitaj na Vareche :-) a depky? kto z nás ich občas nemá ? recept si ukladám a vyskúšam .
pusta
no mne sa recept veľmi páči. a čo má byť??? každý si môže predsa vxybrať, ktorý chce, či???
koľko zbytočnej a neoprávnenej kritiky...a čo tak to nekpnečné množstvo bryndzových halušiek, koláčov na jedno kopyto, kapustníc, gulášov, klobás... a neviem čoho ešte :-))))
vitaj na vareche !!!a nedaj sa odradiť :-)
***** máš za poctivú prácu a vydarené Tiramissu
pusta
@2010 , pravdu máš :-) "tiramisu" znamená v preklade
z taliančiny "ma vyzdvihol" alebo "zdvih i ma" :-)))))
nechcem popisovať skutočné šteklivé okolnosti, za ktorých a prečo vlastne vznikol :DDD
odhliadnuc od historie je to skvelý zákusok.
radšej pridávam tento link:

 en.wikipedia.org/wiki/Tiramisu...

pusta
@2010 , pravdu máš :-) "tiramisu" znamená v preklade
z taliančiny "ma vyzdvihol" alebo "zdvihni ma" :-)))))
nechcem popisovať skutočné šteklivé okolnosti, za ktorých a prečo vlastne vznikol :DDD
odhliadnuc od historie je to skvelý zákusok.
radšej pridávam tento link:

 en.wikipedia.org/wiki/Tiramisu...

michal81
dajte sa liecit vy... co utocite a nemate jediny ani ten najmensi dovod utocit a chovat sa jak nenazrane zvierata na pusti ktore skocia aj po zdochline len aby sa konecne nazrali... koniec koncov jak sa hovori - podla seba sudim teba... bolo by fajn si precitat celu diskusiu znova od hora nadol a vsimat si, kto a PRECO utocil a akym stylom... nic zle som nikomu nechcel, neprial, neurobil... nikto nepisal ziadnu kritiku, iba bezpredmetny UTOK NA MOJU OSOBU... nasledne ked som sa obhajova, tak sa spustila dalsia sprska UTOKOV NA MOJU OSOBU... liecte si tie komplexy poniektori inde prosim Vas... @babidka moj recept je urobeny podla nemenovanej relacie z nemenovanej TV a robil ho SEFKUCHAR - TALIAN... je tam iba par uprav a to takeho razu, ktore sa zhodovali s inymi receptami na internete najditelnymi ako "original Tiramisu"... tak si bez svoje "vylevy", ktore tu na mna lejes ci kydas ci co, jak si ich otocila proti mne (a pritom sama si taka)... tak si ich chod kydat niekam inam, ok ? na dakoho ineho (na deti, manzela, kamosky, hocikam ale nie na mna ok ?!)... hrat sa na pani dokonalu mozes niekde inde, ale nie tu... dokonalou rozhodne niesi... a NIKDY nebudes... uz to pochop ! ty komplexmanka ! nikto dokonaly nieje, nebol, a ani nebude... mne je u psiej prdele, jak vzniklo Tiramisu, to ze ma ty chytis za kazde slovicko je len a len tvoje mrnave Ego a tvoj komplex menejcennosti nakolko ja som NESTUDOVAL HISTORIU VZNIKU TIRAMISU a hento bol iba a iba obrazny priklad ze ako sa da obkecavat hociktory recept a nie iba tento moj Tiramisu... ziaden clovek a samozrejme ze ani ja nie, nieje dokonaly ! apropo ak potrebuje niekto z vas psychiatra (chudaci a uboziaci ktori tu pisu o drogach a je mi ich fakt uprimne luto) moze sa prihlasit aj u mna v Ambulancii... a este raz ma dakto napadne alebo urazi akymkolvek stylom, zacneme to riesit na trocha vyssiej urovni...
svedka
ale riadne utrpelo tvoje ego.Na akej vyssej urovni,co sa tu tymto ohradzujes ? :) Kazdy ma nazor na komentar,aky len chce,aj ked mne sa tiez vsetky nepacia.Nie si povinny pridavat,recept mozes mat aj skryty,ked chces len pre vlastne ucely. Ziadna vyssia uroven teda,nezastrasuj :)
hanak
@michal81 , tak tentokrát, po Tvojom poslednom príspevku, začínam veriť aj ja, že fičíš na nejakých drogách, alebo si si prinajmenšom črpol nejakého poľského alkoholu. A ak Ty máš ambulanciu, tak ja mám na dvore zaparkovaný raketoplán. Teším sa na riešenie na vyššej úrovni.
pusta
@michal81 , ak dáš akýkoľvek recept, uvedom si, že ideš s kožou na trh a komentáre budú rôzne - od súhlasných po nesúhlasné, od pochvalných po hanlivé, či už komentujúci pravdu majú alebo nemajú, ty to všetko musíš ustáť...a hlavne slušne, tak ako každý z nás, aj ked sa mu to nepáči,. to vôbec nie je ľahké, môžeš mi to veriť. stačí, ak si pozrieš moje recepty a zistíš, že nie vždy to zvládnem, ale aspoň sa s snažím....nie vždy sa mi o darí.
tak brzdi!!!
babidka
@michal81 , myslim ze ked si ktokolvek precita tie tvoje vylevy urobi si o tvojej osobe a tvojej inteligencii malo lichotivu mienku .Dobre by som sa na tom zabavala - ale je mi ta skor luto .Ak nedokazes prijat iny ako vlastny nazor , nedokazes spracovat kritiku - rozmysli si , ci ma vyznam aby si cokolvek prezentoval na verejnosti .Alebo si zaloz svoj vlastny blog kde ti nikto nebude hovorit do toho co uverejnis :-)
jozka2
ja mam strasne rada tie pomenovania,,prave"a k pravym ma to tak daleko ako s tade na mars/nemyslim recept tiramisu/ale napr.PRAVE BRATISLAVSKE ROZKY",cheese cakes atd.i ked prave rozky nikto nevie,odisli do hrobu a nikdy tam nebol pouzivany olej,skor bravcova mast-maslo v tom case ale vsetko je prave,ak sa niekto ohradi dostane taku sprchu ako teraz babitka,
smajliqa
podla mna vsetko zacalo len kvoli jedinemu slovu ... PRAVE...
keby @michal81 napisal nadpis proste iba TIRAMISU, dostal by 10000000 hviezdiciek a pochvalu za to, ze je chlap.... len proste to slovicko,, PRAVE,, bolo take provokaticne,, no.... nehadajte sa!!!! ja tiez uz peciem niekolko rokov a stale to neviem :D
majkiki
neskutočné koľko času a energie tu vyhodíte za úplne blbosti :-) ako keby nebolo jedno koľko receptov na Tiramisu tu bude...
majkiki
mimochodom videla som tu xyz receptov v ktorých je napísané citujem : ,,lepšie ako originál,, aj do tých sa takto púšťate ? :-)
senci
receptov je ozaj vela aj ja mam knizku talianska kuchyna a v nej je tiez tiramisu a tam sa zase dava okrem amarteta aj necele pol deci ceresnovice.
michal81
@senci no... vysvetlim ti to na priklade ak dovolis :P ...to mas jak dnes vydavane a predavane velke kucharske knihy kde sposob pripravy kuprikladnych "Francuzskych zemiakov" je fakt cisty "FAIL" :) pretoze to nema s Francuzskom nic spolocne :) je to ako ja vravim recept slovensko-francuzsky ;) ja mam doma asi 40 rocnu staru socialisticku kucharsku hrubu knihu, pisanu este velmi krasnou a vznesenou (ba az povyseneckou ci "kralovskou") starou slovencinou a tam sa doslova pise co to je "bešamél" alebo ze sa musia zemiaky vopred uvarit v supke (v tlakovom hrnci napriklad) a vychladnute, osupane nakrajat na kolieska a az tak sa davaju poprekladane s patricnym druhom maska, vajicka, korenin (ak sme ich nedali do "bešamelu" - co by sme mali) a kremu zapiect, a nie surove zemiaky nakrajat na kolieska a rovno do pece :D kto to kedy videl...? :) takze tolko ku knihe s talianskou kuchynou... nic v zlom... ale vydavatelstva knih chcu proste zarabat a o nic ineho tam nejde... vzdy iba daco nove vydavaju... ak dakto spravi skutocnu ucebnicu pre kucharov, velku, hrubu, v kvalitnom viazani, ktoru napisu popredni a znami sefkuchari tak ver, ze ta kniha bude mat hodnotu 100-200eur minimalne a nikto na Slovensku si ju nekupi ;) originalne receptury su totiz velmi drahe a nikto ti ich iba tak nepreda... to co pozname my bezni smrtelnici su iba "napodobeniny" alebo co kde kto pocul... ktory kuchar sa kde preriekol... atd. az sa recept dostal uplne na verejnost (po 10tkach rokov uz chvalabohu blizko originality) a preto nema vyznam taku knihu dnes na Slovensku vydavat a ani ju nikto nevydava... dnes je ina doba jednoducho... dnes sa nerobia knihy preto, aby pomohli ludom, aby ich citali panovnici a vzdelani ludia na skolach... dneska knihu vie citat kazdy 10 rocnych chlapec a preto sa tie knihy tymto stylom aj vyrabaju ;) mozno nejake lahsie ucebnice sa vydavaju pre odbor "kuchar-casnik" ktore maju urcitu davku profesioanlity... ale to je asi tak vsetko... nic v zlom naozaj, ale kniha uz neni tym, cim byvala... knizky dnes silne pripominaju internet... milion vsakovatych receptov a ani jeden sa nepriblizuje k originalite... a vobec... nebavme sa o originalite... Tiramius robim dlho... poznam osobne dvoch kucharov ktori Tiramisu poznali... hladal som dlho o tom informacie aj na internete... a ver ze ten recept ktory uvadzam sice nieje 100% original, no je veeeelmi blizky k originalu... a teda ziadne pachute v tom niesu... tu je jeden z mnoha prikladov, z ktorych som vychadzal u svojho receptu:


dominika1127
Smejem sa;D nie aby ste ho pochvalili ze nato ze je chlap urobil myslim si ze skvele tiramisu ale vy tu budete riesit kolko je tu takych receptov... Nikde nie je napisane ze tu mozem byt z kazdeho jedla iba jeden recept a keby hej tak tento by nebol uverejnený... ps:tiramisu vyzera super:-)
antarabhava
Na toto som sa musela prihlasit a okomentovat.
Recept vyborny !!!! S jedinym rozdielom, ktory by som ja spravila a to su piskoty.
Inak tato cela diskusia je o zakomplexovanosti slovenskych slepacich mozgov. To Vam, baby, ale vazne pekne hrabe !!!! Normalne mi to nedalo. Taky nezmysel, ze to svet nevidel. Ako aj vacsina podomovych uprav v jedlach, co tu clovek ponachadza a co nemaju s povodnymi cistymi chutami nic spolocne.
michal81
@2010 ak si das dohladat na YouTube "tiramius original" tak ich budes mat najdenych hrozne vela... a hodnotit podla poctu navstev nejaky videorecept, tak to je uz uplne "mimo misu" ako Cesi hovoria, nakolko ak by som si nastavil za titulny obrazok k svojmu YouTube videu napriklad nahu zensku alebo nejake roztomile zvieratko alebo nieco podobneho, tak mam tak o 50% navstev viac, nez hocikto iny... je to YouTube pre Boha ziveho... neni to posedenie poprednych profesionalnych svetovych majstrov kucharov :) ktori hodnotia a "lajkuju" to giganticke mnozstvo videoreceptov na Tiramisu ktore sa daju na YouTube dohladat :) (v roznych jazykoch a krajnach)... su to zase len tupe americke hlavy co si vedia dat do vyhladavania YouTube len a len text "original Tiramisu" a nic insie... a najdu tak iba tento jeden videorecept medzi prvymi, ktory ihned klikaju a ktory najviac zodpoveda najcastejsiemu vyskytu slov v hladanej fraze s nazvom videa heh... ak by niekto dal hladat text povedzme "talianske Tiramisu", tak to zasa najde spustu celkom inych videoreceptov... taktiez hraje rolu doba, pocas ktorej je videorecept zaveseny na internete... ak je tam uz par rokov a zacinal tento videorecept medzi prvymi (kym ziadne ine tam poriadne ani neboli k dohladaniu) tak 1milion "lajkov" je povedal by som velmi malo... alebo uplne postaci ak to pojde v nejakej TV v Italii a bude tam tiez uvedeny odkaz na YouTube video a Taliani to zacnu jednoducho a sprosto "lajkovat" a uz mas milionik ako nic :D ...to mas tak so vsetkym vo svete... su velmi kvalitne a popredne znacky automobilov, ibaze vo svete to funguje inac... aj kedby vznikla nova znacka aut, velmi kvalitna, tak sa nema sancu uz v dnesnej dobe kadejakych BMW, Mercedes, VW, Skoda, AUDI, Citroen, Peugeot a neviem este akych sa presadit... presne tak ono video ktore si uviedol... si len dalsi "vlasného Ega honič" a nic viac ;) ak by nevycestujem do zahranicia, tak neuverim, ze mentalita slovenskeho naroda je naozaj hrozne... ale hrozne fakt moc velmi-velmi hrozne o zakomplexovanosti... na Slovensku ak si jeden prdne, tak druhy trpi komplexom a bude sa snazit ukazat rychlo, ze to on ma "krajsi prd" :) a ono to tak naozaj je... :) len treba otvorit oci a vsimat si a porovnat mentality narodov... a vobec... keby si nebol leniva rit, tak si precitas moje komentare vyssie... tam vysvetlujem, ze ja nemam ziaden 100% original recept, ale ze je to recept, ktory je velmi blizky k originalu (vyrabany v domacich podmienkach, s pouzitim beznych postupov, s pouzitim bezneho v domacnosti dnes uz bezne dostupneho kuchynskeho naradia)
1x druda
slavnicanka
Robievam podobne ako Michal,len trošku menej cukru-nakoľko tie talianske piškoty sú dosť sladké.A samozrejme amareto.
michal81
@2010 nie, meno nezmenim, lebo recept je ozaj nefalsovany, taliansky, pravy... neni to "falosne Tiramisu" kde napriklad namiesto italskeho syra Mascarpone ludia pouzivaju nejaky jogurt, slahacku zo smotany a podobne gebuziny... preto je tento recept blizky originalu (citaj aj info ku receptu, nie iba nadpis receptu)
laluska76
neviem naco tolko reci okolo :) ja som dnes hladala recept na moje prve Tiramisu a vybrala si tento . Vyborny,manzel sa zalizoval az za usami ,ukladam do KK :)
michal81
@laluska76 za ten cas som prisiel este na mnoho dalsich veci :) ale kedze neni mozne vlastne recepty editovat a upravovat, tak... mam smolu... asi prejdem na iny portal s receptami, kedze planujem zacat pridavat vsetky svoje recepty ktore mam v PC :) tu sa to neoplati... tento portal je co sa receptov tyka neuveritelne obmedzeny, neda sa tu dokopy nic spravit... kdezto u konkurencnych web.portalov je to o dost velky rozdiel... napriklad som zistil, ze Tiramisu je najlepsie az po 2-och dnoch odstatia a nie po 6-12 hod. ako to mam uvedene v mojom recepte... samozrejme zakusky maju tiez svoju urcitu trvanlivost napriek tomu ze vajicka boli vyslahane a ze sa "torta" udrzuje v chladku (v chladnicke) tak sa casom pokazi... neviem ako dlho vydrzi najviac, ale najchutnejsie je Tiramisu po cca 2-3 dnoch, potom po asi 4-5 dnochu uz zacina byt krem velmi zlty, stvrdnuty a uz by som to radsej asi ani nejedol kedze sa jedna znova opakujem o studeny pokrm bez tepelnej upravy a hrozi mnozenie pripadnych zaskodnych bakterii... jednoducho do receptu patri namiesto 6-12hod. odstatia na chladnom mieste (v chladnicke) udaj 1-2 dni :) urcite aspon 24 hod. by mal v klude odstat kolac v chladnicke, aby sa vsetky chute vzajomne "premiesali" a aby proste prenikli medzi sebou navzajom jedna chut do druhej... aj samotny krem sa stava viac kremovejsi a neni to len jak nejaka "poleva"... je to po 1-2 dnoch fakt kremova husta chut... skoda, ze neni mozne recepty editovat a upravovat z5tne, co uz :-( diky za vsetky nazory, hodnotenia jak kladne aj zaporne... no ja asi utekam prec z tohto portalu s receptami...
redakcia
@michal81 , nie je ziaden problem s upravami starsich receptov. Staci napisat poziadavku na redakcia@varecha.sk.
K nemoznosti upravovat starsie recepty sme pristupili z toho dovodu, ze niektori autori receptov svoje recepty mazali.
michal81
no ved nevsimam :) len mi to niekedy neda jednoducho zaregovat, ked vidim kam az siaha ludska nedostojnost... mne osobne sa vydari tiramusi vzdy inaksej chuti nakolko raz pouzijem domace vajicka, inokedy kupne hentaky druh, inokedy zasa onaky druh hehe (ina chut, iny objem co sa tyka pomeru zltka k bielkom, celkom ina konzistencia po vyslahani, atd.)... neda sa to vzdy tak, ako by som chcel... niekedy mi trva priprava aj 2 hodiny a v miestnosti je horuco (v letnom horucom obdobi) a inokedy robim kratko a chladku, cize to vsetko podla mna vzdy vplyva na chut tiramisu... nie vzdy sa pdari presne ten isty zakusok :) taktiez chut sa meni aj kazdym dnom uskladnenia tiramisu v chladnicke, kedze sa jedna o surovy pokrm a hlavne vajicka i ked su kvalitne rozslahane dlho nevydrzia a meni sa ich chut zo dna na den... taktiez sa "premiesavaju" chute navzajom co trva aj 2-3 dni, co je podla mna idealna doba na konzum tiramisu od jeho dokoncenia a uskladnenia v chladnicke... ovsem po 2-3 dnoch by sa mala zrychlit tiez jeho konzumacia :) nakolko o dalsie 3-5 dni uz zacne byt krem v tiramisu zozlnuty, suchy, zacne menit svoju charakteristicku vonu, atd. a prestava to byt vhodne na konzum po takto dlhej dobe
jeremy77
Dnes som robil tiramisu podľa teba lebo tvoj recept obsahoval presne ingrediencie ktoré som mal k dispozícii. Si myslíš že bude chutiť ako tvoje" nikdy " každý má doma nejakú kávu(lavaza
100%arabica , nejaké piškóty (ja cukrom posypané)
jeremy77
Som to neopísal, ide o to že je to tvoj taliansky recept podľa ktorého sa dá pripraviť lahodný dezert (ktorý milujem) je použiteľný ale asi každý má doma niečo iné a tak každý bude chutiť inak ale to je podstata varenia, každý má rád niečo iné a každému sa to na prvý krát nemusí podariť. Takže palec hore vďaka za recept
michal81
@Jeremy77 no ved ano, ja som to spominal vyssie ;) ze staci pouzit sladenu alebo nesladenu kavu a uz je tam citit rozdiel v tej vyslednej chuti... zalezi naozaj na vela veciach... este aj ten zaklad ktorym je Mascarpone italsky syr, chuti kazdy inac a tiez ked ma 2 tyzdne a ked je cerstvy tak citit velke rozdiely v chuti... to mas ako ked mame 15 a dame si pohar vinka zo zvedavosti, lebo zakazane ovocie najlepsie chuti :) nuz... nech kostujes hocijake vinko, tak kym si mlady a "neskuseny" v piti vin, tak vsetky ti pripadaju zhruba rovnako chutne (rozlisujes maximalne ako velmi su sladke a farbu)... ked uz mas 30 a uz si ich ochutnal velmi vela, tak zrazu v tom citis omnoho viac nez len farbu a cukor :P presne to iste plati o Tiramisu... ked som spravil prvy krat Tiramisu, druhy krat, ... tak to bola pecka ... no ked som ho robil uz po 20ty krat, uz mi na tom vadilo X veci, hned som vedel, ze napriklad piskoty obsahuju viacej cukru a ze vysledne Tiramisu bude vdaka tomu privelmi sladke... teraz uz mam svoje presne postupy... znacky konkretntych vyrobcov ingrediencii... ze co je lepsie kupovat a co zasa nie (nechcem tu robit reklamu a neviem ani ci sa to smie) tak, aby to bolo podla mojho gusta a podla mojej chuti, tak ako to vyhovuje chutovo co najviac prave mne... a samozrejme nemusi to potom chutovo vyhovovat inym... :P




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia