Tiramisu originál

kremes84 - fotkakremes84, 1. januára 2010
Tiramisu originál
Foto: kremes84

Na úžasný talianský dezert existuje milion receptov. ja vám ponúkam ten naozaj pravý taliansky. A ked aj nie určite ním nič nepokazíte.

8
porcií
30 minút
príprava

Suroviny

5 ks
5 lyžíc
250 g
500 ml
100 ml

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Žĺtky a cukor vyšľaháme do peny.Ešte lepší efekt dosiahneme ak ich vyšľaháme nad parou .Do vyšľahanej peny pridáme mascarpone a nakoniec zľahka primiešame tuhý sneh.

  2. 2

    Uvaríme silnú kávu do ktorej pridáme trochu cukru a likér amareto.Piškóty opatrne a hlavne rýchlo namáčame v káve a ukladáme do formy alebo na plech.Na piškóty natrieme polovicu pripraveného krému .Poukaladáme dalšie namočené piškóty a opäť natrieme krémom.

  3. 3

    Nakoniec posypeme kakaom alebo postrúhame čokoládou. Dáme do chladničky najlepšie na 24 hodín.

Diskusia k receptu


Najsrdiečkovanejšie komentáre Ukáž celú diskusiu
@michal81 , ospravedlnujem sa,uz som poziadal aby redakcia vymazala moj komentar mas uplnu pravdu v zivote ma nenapadlo hladat tento recept na slovenskej wikipedii, a ja blbec som sa hrabal v daakej starej talianskej kucharke co pise zenach ktore cez prvu svetovu vojnu atd... na Vareche bude tento recept ako Original Tiramisu a tvoj bude Tiramisu Prave Talianske Nefalsovane este raz sorry
Nieco podobne, ako ja - no vajicka nepouzivam. Do 500 g mascarpone vmiešam niekoľko lyžíc vaječného likéru, a 250 ml do tuha vyšľahanej šľahačky. Je to vynikajúce, a nemusím mať obavy zo surových vajec. Hlavne v lete...
2010: to myslis vazne ? :) priatelu... a ked otvoris kucharsku SLOVENSKU knihu z roku 1950, tak co si myslis, ake budu recepty tam ? :) myslis, ze "prave bryndzove halusky" budu take, ako ich pozna 90% Slovakov ? tak ako ich dostanes v kazdej "slovenskej" restauracii ? tak ako ich kazdy robi doma ? tak ako ich najdes dnes uz v kazdej novovydanej kucharskej (zkreslenej) knihe ? :) to mas absolutne jedno... vsetko sa vyvija tak ako cas plynie... pozri sa ty chytrolin napriklad sem:  sk.wikipedia.org/wiki/Tiramisu...
kde sa pise, ze citujem z uvedeneho zdroja "Dejiny moderného receptu sa dajú sledovať prekvapivo len približne do roku 1970 do mesta Treviso v severnom Taliansku. Ale podobné dezerty pochádzajú z čias renesancie a prišli zo Sieny cez Florenciu a iné mestá do Benátok a potom do Trevisa." alebo este by stalo za citat ze: "snehu, ktorý sa aromatizuje rumom, niekedy aj marsalským vínom", vies, ono je hrooozne vela receptov, de fakto original ani neexistuje, podobne ako slovenske bryndzove halusky... obhanat sa historiou alebo prvotnym vznikom receptury je giganticka sprostost... uz som Ti to vyTYkal aj ked si bojkotoval recept na moj Tiramisu :-) zjavne si to nepochopil a SPAMoval si vlastne cely portal Varecha.Pravda.Sk :) mozno dakto vymyslel tento recept uz pred 200 rokmi, len my o tom nemame sajnu, alebo sa nevyrabal vo svete, mozno ho robili len na nejakej dedine, v osade nejakej malej, pokojne aj 100 rokov si ho tam vyrabali, az casom sa dostal medzi ludi ktori ho zacali stale viac zokonalovat (len konspiracna teoria)... az sa teoreticky v 70tych rokoch zacal oficialne vyrabat pod vlastnym oznacenim Tiramisu v Italii :) pokojne mohol vzniknut niekde v Australii napriklad... takze asi tolko k tvojim poznamkam o super dokonalosti (o originalite) receptov, ktore neustale bojkotujes :)
1x frezia