Foto: kremes84
Na úžasný talianský dezert existuje milion receptov. ja vám ponúkam ten naozaj pravý taliansky. A ked aj nie určite ním nič nepokazíte.
8
porcií
porcií
30 minút
príprava
príprava
Postup
-
1
Žĺtky a cukor vyšľaháme do peny.Ešte lepší efekt dosiahneme ak ich vyšľaháme nad parou .Do vyšľahanej peny pridáme mascarpone a nakoniec zľahka primiešame tuhý sneh.
- 2
Uvaríme silnú kávu do ktorej pridáme trochu cukru a likér amareto.Piškóty opatrne a hlavne rýchlo namáčame v káve a ukladáme do formy alebo na plech.Na piškóty natrieme polovicu pripraveného krému .Poukaladáme dalšie namočené piškóty a opäť natrieme krémom.
- 3
Nakoniec posypeme kakaom alebo postrúhame čokoládou. Dáme do chladničky najlepšie na 24 hodín.
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Tiramisu potom robime podobne ako je popisane tu. Nas recept je www.kajman.net/recepty-na-zakusky/48-tiramisu-original...
Ta slahacka na zlahcenie moze a nemusi byt. Mimochodom Taliani pouzivaju dlhe piskoty Savoiardi, aj u nas bezne dostat origos talianske.
A pokusy ako dať napr. pomazánkové maslo namiesto mascarpone si okamžite vyhodte z hlavy.
to asi najlacnejsia verzia aka sa da u nas zrealizovat. Z jedneho 500 g bieleho jogurtu Pilos z Lidlu a 1 slahackovej smotany mi vyslo 417 g syra. Potom postupujem podla tohoto receptu: varimeslaskou.blogspot.sk/2011/05/talianske-tiramisu-podla-silvik...
Podľa vás, aký je potom originálny recept? Ja sa v tom nevyznám, tak zo zvedavosti, by som si rada vypočula aj iný pohľad na vec:-)
kde sa pise, ze citujem z uvedeneho zdroja "Dejiny moderného receptu sa dajú sledovať prekvapivo len približne do roku 1970 do mesta Treviso v severnom Taliansku. Ale podobné dezerty pochádzajú z čias renesancie a prišli zo Sieny cez Florenciu a iné mestá do Benátok a potom do Trevisa." alebo este by stalo za citat ze: "snehu, ktorý sa aromatizuje rumom, niekedy aj marsalským vínom", vies, ono je hrooozne vela receptov, de fakto original ani neexistuje, podobne ako slovenske bryndzove halusky... obhanat sa historiou alebo prvotnym vznikom receptury je giganticka sprostost... uz som Ti to vyTYkal aj ked si bojkotoval recept na moj Tiramisu :-) zjavne si to nepochopil a SPAMoval si vlastne cely portal Varecha.Pravda.Sk :) mozno dakto vymyslel tento recept uz pred 200 rokmi, len my o tom nemame sajnu, alebo sa nevyrabal vo svete, mozno ho robili len na nejakej dedine, v osade nejakej malej, pokojne aj 100 rokov si ho tam vyrabali, az casom sa dostal medzi ludi ktori ho zacali stale viac zokonalovat (len konspiracna teoria)... az sa teoreticky v 70tych rokoch zacal oficialne vyrabat pod vlastnym oznacenim Tiramisu v Italii :) pokojne mohol vzniknut niekde v Australii napriklad... takze asi tolko k tvojim poznamkam o super dokonalosti (o originalite) receptov, ktore neustale bojkotujes :)