Tigrí chlieb fotorecept

domi454 - fotkadomi454, 14. marca 2014
Tigrí chlieb (fotorecept)
Foto: domi454

Tigrí chlieb je názov pre bochník chleba, ktorý má jedinečnú kôru. Táto kôra vzniká počas pečenia vďaka ryžovej múke, na vrchu je chrumkavý a vo vnútri krásne mäkký. Prvý krát sa objavil v Holandsku začiatkom sedemdesiatych rokov.

6
porcií
60 minút
príprava
30 minút
na 200 °C

Suroviny

4 g
30 ml
120 ml
1 ČL
1 PL
1,5 ČL
400 g
Kôra:
1 PL
100 ml
1 PL
1 PL
1 ČL
170 g

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Pripravíme si suroviny, čo sa týka ryžovej múky, tak ju môžeme kúpiť v hociktorých biopotravinách.

    Tigrí chlieb (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Najskôr zmiešame vodu, mlieko, cukor a droždie. Necháme odležať, kým to nezačne peniť.

    Tigrí chlieb (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Potom pridáme olej, soľ a polovicu múky. Zamiešame.

    Tigrí chlieb (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Ďalej pracujeme s miesičom a postupne pridávame zvyšok múky.

    Tigrí chlieb (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Cesto ešte pár krát spracujeme rukami a presunieme do olejom vymastenej misy a necháme kysnúť hodinu. Zakryjeme potravinárskou fóliou.

    Tigrí chlieb (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Po hodine to zdvojnásobí veľkosť.

    Tigrí chlieb (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Rozdelíme na 5 alebo 6 častí a vytvarujeme rôznorodé tvary: bagety, žemle, chleby... Ešte 15 minúť necháme odležať.

    Tigrí chlieb (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Medzitým si pripravíme zmes na kôru. Zmiešame všetky suroviny na kôru a necháme tiež 15 minút odležať.

    Tigrí chlieb (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Zmes natrieme na chleby.

    Tigrí chlieb (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Pečieme pri teplote 200°C 25-30 minút.

    Tigrí chlieb (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Dobrú chuť!

    Tigrí chlieb (fotorecept) - obrázok 11

Diskusia k receptu

12 komentárov k receptu
Zdravím Domi
veľmi zaujímavý recept a určite veľmi dobrý -len na tú kôrku ide 1 PL
cukru a nie čl -nie je to potom moc sladké? a 16g droždia ? do samotného chleba len 4g? určite vyskúšam-si veľmi šikovná-nech sa Ti darí vo všetkom.
V Holandsku je to znamy, bezny chlebik, len tu ta tigrovina na povrchu byva taka jemnejsia, tie fliaciky su mensie. Sem-tam kupim, este som ho nepiekla. Budem musiet niekedy skusit :-).

Pridaj komentár k receptu: