Tigrí chlieb (fotorecept)

Autor receptu: domi454

Tigrí chlieb je názov pre bochník chleba, ktorý má jedinečnú kôru. Táto kôra vzniká počas pečenia vďaka ryžovej múke, na vrchu je chrumkavý a vo vnútri krásne mäkký. Prvý krát sa objavil v Holandsku začiatkom sedemdesiatych rokov.

6
porcií
60 minút
príprava
30 minút
na 200 °C

Suroviny

Postup

  1. Pripravíme si suroviny, čo sa týka ryžovej múky, tak ju môžeme kúpiť v hociktorých biopotravinách.
  2. Najskôr zmiešame vodu, mlieko, cukor a droždie. Necháme odležať, kým to nezačne peniť.
  3. Potom pridáme olej, soľ a polovicu múky. Zamiešame.
  4. Ďalej pracujeme s miesičom a postupne pridávame zvyšok múky.
  5. Cesto ešte pár krát spracujeme rukami a presunieme do olejom vymastenej misy a necháme kysnúť hodinu. Zakryjeme potravinárskou fóliou.
  6. Po hodine to zdvojnásobí veľkosť.
  7. Rozdelíme na 5 alebo 6 častí a vytvarujeme rôznorodé tvary: bagety, žemle, chleby... Ešte 15 minúť necháme odležať.
  8. Medzitým si pripravíme zmes na kôru. Zmiešame všetky suroviny na kôru a necháme tiež 15 minút odležať.
  9. Zmes natrieme na chleby.
  10. Pečieme pri teplote 200°C 25-30 minút.
  11. Dobrú chuť!