Tigrí chlieb (fotorecept)
Autor receptu: domi454
Tigrí chlieb je názov pre bochník chleba, ktorý má jedinečnú kôru. Táto kôra vzniká počas pečenia vďaka ryžovej múke, na vrchu je chrumkavý a vo vnútri krásne mäkký. Prvý krát sa objavil v Holandsku začiatkom sedemdesiatych rokov.
6 porcií |
60 minút príprava |
30 minút na 200 °C |
Postup
- Pripravíme si suroviny, čo sa týka ryžovej múky, tak ju môžeme kúpiť v hociktorých biopotravinách.
- Najskôr zmiešame vodu, mlieko, cukor a droždie. Necháme odležať, kým to nezačne peniť.
- Potom pridáme olej, soľ a polovicu múky. Zamiešame.
- Ďalej pracujeme s miesičom a postupne pridávame zvyšok múky.
- Cesto ešte pár krát spracujeme rukami a presunieme do olejom vymastenej misy a necháme kysnúť hodinu. Zakryjeme potravinárskou fóliou.
- Po hodine to zdvojnásobí veľkosť.
- Rozdelíme na 5 alebo 6 častí a vytvarujeme rôznorodé tvary: bagety, žemle, chleby... Ešte 15 minúť necháme odležať.
- Medzitým si pripravíme zmes na kôru. Zmiešame všetky suroviny na kôru a necháme tiež 15 minút odležať.
- Zmes natrieme na chleby.
- Pečieme pri teplote 200°C 25-30 minút.
- Dobrú chuť!