Terina foie gras

Peter Duranský
šéfkuchár Elesko restaurant wine bar & shop v Bratislave, 10. septembra 2010
Terina foie gras
Foto: Pravda - Ivan Majerský
4-6
porcie
60 minút
na 75-90 °C

Suroviny

1 kg
0,5 l




Postup

  1. 1

    Z kačacej pečene odstránime žilky, no snažíme sa ju nechať v čo najväčších kusoch. Spracovanú pečeň namočíme do mlieka a necháme odstáť približne pol dňa. Po odstátí pečeň vyberieme z mlieka, zľahka osušíme, rozložíme na plech a pridáme soľ, maldon, korenie, cukor a pokropíme brandy.

  2. 2

    Zľahka poprehadzujeme a necháme odstáť jeden deň. Po odstátí pečeň natlačíme do sterilizačných pohárov a následne v sterilizačnom hrnci sterilizujeme 45 minút pri 75 stupňoch Celzia a 15 minút pri 90 stupňoch Celzia.

  3. 3

    Sterilizovanú pečeň necháme vychladnúť, potom zalejeme asi 0,5 cm vrstvou kačacej masti a opäť necháme vychladnúť. Podávame s brusnicovým kompótom, opečeným toastom alebo brioškou, prípadne s jablkovým čatní.

  4. 4

    Náš tip: Z kačacej pečene dôkladne poodstraňujeme žilky, lebo spôsobujú horkosť. Pritom sa snažíme pečeň zachovať v čo najväčších kusoch.

Diskusia k receptu

mamaoli
vyborna alsaska pochutka...........kupujem si ju tu u nas v Alsaku :-)
frona
vyzerá to výborne, ale to potom otvoríte tie poháre a zalejete masťou? A už nesterilizujete?
redakcia
Je to napísané jasne: "Sterilizovanú pečeň necháme vychladnúť, potom zalejeme asi 0,5 cm vrstvou kačacej masti a opäť necháme vychladnúť."
bozulka
@Marienka , tá sterilizácia je jeden krát pri dvoch teplotách,Potom už netreba iba si pochutnávať na dobrote a nemysoieť na cholesterol.
celero
Vyskúšala som a bolo to výborné!!! Chutilo to ako luxusný zákusok ;D Určite čoskoro urobím opäť. Ďakujem za recept.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia