Tekvicový prívarok

enerrgizer - fotkaenerrgizer, 11. septembra 2010

keď som bol malý, tak som ho vôbec nemal rád, ale chute sa menia...

4-5
porcie
10 minút
príprava
25 minút
tepelná úprava

Suroviny

1 ks
1 ks
2-3 strúčiky
400 ml
2 PL
1-2 ks
1-2 KL
1-2 KL




Postup

  1. 1

    ...cibuľu nakrájame ledabolo (to je veľmi dôležité), cesnak očistíme a nakrájame na drobno. Tekvicu ošúpeme a vydlabeme vnútro, to čo nám ostane nastrúhame, ale nie veľmi na jemno. Na oleji orestujeme cibuľu, pridáme biele mleté korenie, bobkový list a nastrúhanú tekvicu, posolíme...keď pustí šťavu, pridáme kôpor... prikryjeme a dusíme asi 15-20 minút, potom zahustíme smotanou s múkou, pridáme cesnak a necháme prevrieť. Odstavíme a dochutíme citrónovou šťavou...dobrú chuť

    Tekvicový prívarok - obrázok 1

Diskusia k receptu

tatranka
Tekvicový prívarok mám veľmi rada.V lete si ho zo tri,štyri krát uvaríme.
Doteraz som všetko robila ako udávaš,len cesnak som nedávala.No teraz skúsim.Ukladám do KK.
frezia68
Máš doma vavrínový veniec -ten bobkový list je čerstvý?Robím ako Ty,len kôpor dám až nakoniec a pridávam celú rascu= fajnotka.
enerrgizer
áno, je čerstvý...doniesol som si ho z Chorvátska, posadila ho manželka a zatiaľ sa drží....
janger
:-))) ...cibulu nakrajame ledabolo, to je ako? Privarok sa zda velmi chutny. S tekvicou nemam skusenosti, ale veru to asi vyskusam!!
enerrgizer
...minule so čítal jeden recept a tam to bolo, že " ledabolo"...tak sa mi to zapáčilo :-)
jody
Toto je veru dobrá vec, pridávam ešte nové aj čierne korenie, do bielych omáčok či polievok mi to pasuje. Cesnak sme neskúšali. A keď je mladá tekvica, nevyberáme ani vnútro. Ale to sú drobnosti. Je to veru dobrá vec.
babav
Tekvicova polievka chuti vyborne,privarok nerobievam.Varim tak ,
ze nakrajanu tekvicu zalejem vodou ,pridam zeleninovy bujon
a uvarim do polo makka.Potom oprazim na oleji cibulu do zlatova
a prilejem k tekvici.Prichutim solou a korenim , zalejem zatrepkou
z muky a kyslej smotany.Odlozim z ohna a primiesam cerstvy kopor.
zdezda
Mňaaaaaaam, u nás sa nedochucuje citrónom/i keď je zdravý/ ale vodou zo sterilizovaných uhoriek, v ktorek som predtým ešte uvarila stratené vajcia :-), ja mám rada tento prívarok s takým vajcom, chlapi si dajú s fašírkou, s údeným, alebo s hovädzím na cibuľke, ani špekačky neodmietnu :-)
elisticka
mňamky ja si robim tento prívarok ako dietku často ale vynechávam múku aj tak je vynikajúci:-)))
evanaaa
Tekvicu sme nedávno mali. Cesnak nedávam, ani rascu, len ten kôpor.A najradšej, mäso na šťave, alebo len údeninu- párok, točenú a podobne.Ale najlepšie je to s tou šťavou.
2010
Aj u nas sa robi a dost casto, velmi podobne len zahustujeme zemiakmi a davame pol na pol s kyslou smotanou ,a kyslime limetkou a navchu sedi opeceny spekacik alebo vajicko na tvrdo.
palokuchki
Ja ho tiez robim presne ako ty. Este ked som bola mlada na Slovensku tiez som tento privarok nelubila. Teraz ho mame radi a casto ho robim, ked mam svoje tekvice.
lorak40
Je to v pohode,robím rovnakým spôsobom len namiesto cesnaku dávam citrónovú kôru .Keď nemám citrón tak vtedy ide cesnak.
lidia3
Milujem tekvicu robim ju ale bez cibule acesnaku.
chocolate1
ja mám 9 :D rokov o:-) a NENÁVIDÍM TEKVICOVÝ PRÍVAROK!!! Našťastie, mamka ho robí iba tak raz za polrok. Ale sa mi zdá, že tam dá aj vajce namäkko, a keď ho máme, tak mi dá iba zemiaky a to vajce. :D:D
coldbery
ja si tiež dochucujem citronovov šťavou,ale manžel ten ako ,,zdezda" tiež vodou z kyslých uhoriek.....:-)))
marienka44
U nas sa robil tekvicovy privarok tak, ze sa urobil besamel z muky a masti, zaliaty mliekom a smotanou. Po povareni s rascou, solou sa odlozil z ohna a pridala sa nastruhana tekvica, ktora sa uz nevarila . Aby bola chrumkava. Nemala by byt ako vecheť. Na zaver kopor, ten sa tiez nema varit, straca varenim svoje ucinky /proti naduvaniu/.Kyslime octom, aj ked je to nezdrave. Ako chuťovy katalyzator sa prida trochu kryst. cukru. K tomu volske oko, pripadne maso na stave. Dobru chut!
1x dosa
duschko
Tekvicovy privarok u nas ma kazdy rad. Najradsej s hovadzim. Postup je skoro ten isty, ale namiesto citronu pouzivam ocot. Asi si dam poradit a skusim ten citron.
zela
Tekvicovú omáčku robím tak,ako ju popisuje marienka44.Ale miesto rasce dávam trochu cukru a soli,do hotového bešamelu dám nakrájanú tekvicu a vypnem plyn. Do omáčky dávam ocot,alebo citrón.Jeme ju s vajíčkom-volským okom alebo tvrdo uvareným vajcom,párkami,alebo mäsom urobenom na šťave.K omáčke máme zemiaky,alebo chlieb.
pivonka
Omáčku si robil z cukinky? Prekvapil si ma s vavrínom. Ako dlho ho už máte?
enerrgizer
omáčka je z tekvice...a bobkáč máme už druhý mesiac, švagriná už druhý rok...
zitar
Presne takto robím tekvicu a dokonca som si aj ja doniesla z Chorvátska bobkový list, /ale len listy, nie koreň/.
@marienka44 ... a nám do tekvice ten cesnak p a s u j e .
evanaaa
Vidím, každý má iné chuťové cenzory na jazyku, jeden recept má na sto spôsobov, asi treba skúšať a zostať na tom, ktorý chutí najviac. Ja sa skôr prikláňam k Marienke44.
1x dosa
maartina
robila som, ibaže z cukiny a bol super, dnes bude znova na obed :)
lanabard
tekvicový prívarok milujeme. robím ho často. dobre upražená cibuľka je základ. Kto robí tekvicu bez cibule, veľmi sa ochudobňuje o vynikajúcu chuť omáčky. cesnak nepridávam, pretože sa mi tam nehodí. Aj keď inak cesnak používam často a skoro všade. V poslednej dobe omáčky zahusťujem postrúhaným zemiakom, alebo ničím. Deti nechcú jedávať lepok.
1x dosa
enerrgizer
dnes sme ho mali, tentokrát bez cesnaku a s kyslou smotanou, bez múky
:)
jozka2
stale som rozmyslala preco moja mamka zalieva tekvicu servatkou,ked robila tvaroh,s vodou sa mi nepozdavalao tak som skusila aj ja so servatkou a zahustenu kyslou smotanous rozh.mukou/musim pouzivat zemiak,dcera ma celiat./Skuste ma to fantasticku chut a na vrch po uvareni hodne kopru.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia