Tekvicový prívarok

lucina2222 - fotkalucina2222, 12. septembra 2013

Čo s obrovskou tekvicou? Tekvicový týždeň môže začať :) A tento vynikajúci prívarok som si nemohla nechať len tak ujsť.

6
porcií
20 minút
príprava
30 minút
tepelná úprava

Suroviny

500 g
1
1 PL
2 ČL
podľa chuti
1 ČL
1 PL
podľa potreby

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Tekvicu očistíme, postrúhame na hrubšom strúhadle a popražíme na oleji. Osolíme nech pustí šťavu a dusíme asi 15 minút ( ja prívarok nemixujem, radšej nechám tekvicu rozvariť). Keď je tekvička skoro mäkká, dochutíme ju koreninami, chvíľku ešte povaríme.

  2. 2

    Do pohára vylejeme smotanu na varenie, prisypeme cca. 1 PL múky a rozhabarkujeme, aby neostali hrudky. Prívarok postupne zahustíme, necháme prevrieť ešte 10 minút, (aby nebolo cítiť múku) a odstavíme. Nakoniec dochutíme octom a cukrom. S cukrom opatrne pretože tekvička je sama o sebe dosť sladká, preto radšej najprv pridáme ocot.

  3. 3

    Ja som si navrch upiekla volské oko s plátkom slaninky a zajedala mäkkým chlebom. dobrú chuť. :)

Diskusia k receptu

5 komentárov k receptu
Aj ja som robievala presne tak, az mi raz teta ukazala, ako robi ona a velmi nam to chutilo. Finta je v krajani. Pokrajam na tenke rezance, nestruham na struhadle a tym padom sa tekvica nerozvari, ale ostane taka na kusky, ze je do coho zahryznut. V takej podobe mi to zjedia aj chlapi, dovtedy tekvicu nechceli vidiet. A dokonca ani maso navrch nemusi byt, len vajce.
Toľko tekvíc ( aj druhov) ako tento rok hádam ešte nebolo, dokonca aj také, ktoré sa predtým nevyskytovsali alebo len málo. Aj dnes som na ne ppzerala a rozmýšľala, či niektorú vziať, jedna mladá pani si naložila maslovú a dve hokaidó tekvice.....no, aj keď tu je dosť receptov, neviem, čo by povedal môj muž, keď sme navyknutí len na klasiku, obyčajný tekvicový prívarok.
V posledné roky sa mi urodí vždy veľa hokkaidó tekvičiek, z nich je prívarok taký trochu iný. Robievam ho tiež s gulášovým mäsom, ale s knedľou. Alebo s karbonátkom a chlebom. Len chlapi to nechcú, tí jedia len samé mäso, ale ja tekvicu zbožňujem a nie a nie sa jej objesť.

Pridaj komentár k receptu: