Tekvicový koláč s krokantom
Foto: droetker
Komerčný recept
porcií
príprava
na 180-200 °C
Suroviny
Na tekvicovú náplň: | |
700 g očistená |
|
4 PL |
|
100 g |
|
1 ks |
|
100 g (napr. Lučina) |
|
1 bal |
|
Na cesto: | |
200 g |
|
na špičku noža |
|
50 g |
|
štipka |
|
50 zmäknuté (alebo margarín) |
|
100 g (napr. Lučina) |
|
Na vanilkovou náplň: | |
1 bal |
|
300 ml |
|
Na ozdobenie: | |
50 g |
|
50 g |
|
Postup
-
1
Na prípravu tekvicovej náplne nakrájame tekvicu na kocky. Vložíme do hrnca, podlejeme vodou a za občasného miešania dusíme domäkka asi 15 minút. Tekvicu ponorným mixérom rozmixujeme, nalejeme do sitka, necháme odkvapkať a vychladnúť.
- 2
Na prípravu cesta zmiešame v mise múku s kypriacim práškom, cukrom a soľou. Pridáme maslo alebo margarín a syr a ručne vypracujeme hladké cesto. Na pomúčenej pracovnej ploche z 2/3 cesta vyvaľkáme kruh. Nanesieme na dno vymastenej formy s priemerom 26 cm a pritlačíme. Vložíme do predhriatej rúry a predpečieme. <br /><br /> Elektrická rúra: 200 °C <br /> Teplovzdušná rúra: 180 °C <br /> Plynová rúra: stupeň 4 <br /><br /> Doba pečenia: asi 15 minút
- 3
Upečený korpus necháme vychladnúť. V rúre znížime teplotu pečenia o 20 °C.
- 4
Zo zvyšku cesta vytvarujeme valček, ktorý rukou pritlačíme na okraj formy tak, aby vznikol okraj vysoký asi 2 cm.
- 5
V mise vareškou zmiešame tekvicu s cukrom, vajcom, syrom a Zlatým klasom a elektrickým ručným šľahačom na strednom stupni vyšľaháme dohladka. Náplň rozotrieme na cesto. Vložíme do rúry a dopečieme.<br /><br /> Elektrická rúra: 180 °C <br /> Teplovzdušná rúra: 160 °C <br /> Plynová rúra: stupeň 3<br /><br /> Doba pečenia: asi 45 minút
- 6
Na vanilkovú náplň pripravíme Creme Olé s mliekom podľa návodu na obale. Nanesieme na vychladnutý koláč. Do podávania uchovávame v chlade.
- 7
Na panvici na miernom stupni skaramelizujeme cukor a pridáme semienka. Miešame tak dlho, kým sa semienka neobalia karamelom. Necháme vychladnúť na papieri na pečenie. Koláč ozdobíme.
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Aj mňa koláč zaujal, takže odporúčaš ? :)
:-), skôr nedočkavá...múku som dala 20g cícerovej, 50g kukuričnej a zvyšok pšeničnej hladkej a puding navrch normálny varený, lebo Olé nepoužívam, tekvicu som musela trochu nadstaviť mrkvou a jablkom, lebo môj kus bol 500g, inak podľa receptu a áno, odporúčam, dobručký jesenný koláčik:-)
Milá Kuku, ty jsi rychlá jako vítr, už máš dokonce i upečeno! Krásný, jistojistě chutný, voní až k nám. Moc se mi líbí. V poslední době se komerční recepty hodně zlepšily. Jsi rychlá šikulka! Přeji krásné podzimní odpoledne!!
vďaka, milá @haji :-) nádherný jesenný podvečer prajem aj ja, idem ešte kosiť;-)