Tekvicový koláč s krokantom

droetker - fotkaDr.Oetker, potravinárska spoločnosť založená v roku 1891, 27. septembra 2016
Tekvicový koláč s krokantom
Foto: droetker

Komerčný recept

12
porcií
40 minút
príprava
60 minút
na 180-200 °C

Suroviny

Na tekvicovú náplň:
700 g očistená
4 PL
100 g
1 ks
100 g (napr. Lučina)
1 bal
Na cesto:
200 g
 na špičku noža
50 g
 štipka
50 zmäknuté (alebo margarín)
100 g (napr. Lučina)
Na vanilkovou náplň:
1 bal
300 ml
Na ozdobenie:
50 g
50 g

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Na prípravu tekvicovej náplne nakrájame tekvicu na kocky. Vložíme do hrnca, podlejeme vodou a za občasného miešania dusíme domäkka asi 15 minút. Tekvicu ponorným mixérom rozmixujeme, nalejeme do sitka, necháme odkvapkať a vychladnúť.

  2. 2

    Na prípravu cesta zmiešame v mise múku s kypriacim práškom, cukrom a soľou. Pridáme maslo alebo margarín a syr a ručne vypracujeme hladké cesto. Na pomúčenej pracovnej ploche z 2/3 cesta vyvaľkáme kruh. Nanesieme na dno vymastenej formy s priemerom 26 cm a pritlačíme. Vložíme do predhriatej rúry a predpečieme.

    Elektrická rúra: 200 °C
    Teplovzdušná rúra: 180 °C
    Plynová rúra: stupeň 4

    Doba pečenia: asi 15 minút

  3. 3

    Upečený korpus necháme vychladnúť. V rúre znížime teplotu pečenia o 20 °C.

  4. 4

    Zo zvyšku cesta vytvarujeme valček, ktorý rukou pritlačíme na okraj formy tak, aby vznikol okraj vysoký asi 2 cm.

  5. 5

    V mise vareškou zmiešame tekvicu s cukrom, vajcom, syrom a Zlatým klasom a elektrickým ručným šľahačom na strednom stupni vyšľaháme dohladka. Náplň rozotrieme na cesto. Vložíme do rúry a dopečieme.

    Elektrická rúra: 180 °C
    Teplovzdušná rúra: 160 °C
    Plynová rúra: stupeň 3

    Doba pečenia: asi 45 minút

  6. 6

    Na vanilkovú náplň pripravíme Creme Olé s mliekom podľa návodu na obale. Nanesieme na vychladnutý koláč. Do podávania uchovávame v chlade.

  7. 7

    Na panvici na miernom stupni skaramelizujeme cukor a pridáme semienka. Miešame tak dlho, kým sa semienka neobalia karamelom. Necháme vychladnúť na papieri na pečenie. Koláč ozdobíme.

Diskusia k receptu

6 komentárov k receptu
@Violeta (27.9.2016 15:35)

:-), skôr nedočkavá...múku som dala 20g cícerovej, 50g kukuričnej a zvyšok pšeničnej hladkej a puding navrch normálny varený, lebo Olé nepoužívam, tekvicu som musela trochu nadstaviť mrkvou a jablkom, lebo môj kus bol 500g, inak podľa receptu a áno, odporúčam, dobručký jesenný koláčik:-)
@Kukulienka71 (27.9.2016 15:58)
Milá Kuku, ty jsi rychlá jako vítr, už máš dokonce i upečeno! Krásný, jistojistě chutný, voní až k nám. Moc se mi líbí. V poslední době se komerční recepty hodně zlepšily. Jsi rychlá šikulka! Přeji krásné podzimní odpoledne!!

Pridaj komentár k receptu: