Tekvicový koláč s krokantom

Autor receptu: droetker

Komerčný recept

12
porcií
40 minút
príprava
60 minút
na 180-200 °C

Suroviny

Postup

  1. Na prípravu tekvicovej náplne nakrájame tekvicu na kocky. Vložíme do hrnca, podlejeme vodou a za občasného miešania dusíme domäkka asi 15 minút. Tekvicu ponorným mixérom rozmixujeme, nalejeme do sitka, necháme odkvapkať a vychladnúť.
  2. Na prípravu cesta zmiešame v mise múku s kypriacim práškom, cukrom a soľou. Pridáme maslo alebo margarín a syr a ručne vypracujeme hladké cesto. Na pomúčenej pracovnej ploche z 2/3 cesta vyvaľkáme kruh. Nanesieme na dno vymastenej formy s priemerom 26 cm a pritlačíme. Vložíme do predhriatej rúry a predpečieme. <br /><br /> Elektrická rúra: 200 °C <br /> Teplovzdušná rúra: 180 °C <br /> Plynová rúra: stupeň 4 <br /><br /> Doba pečenia: asi 15 minút
  3. Upečený korpus necháme vychladnúť. V rúre znížime teplotu pečenia o 20 °C.
  4. Zo zvyšku cesta vytvarujeme valček, ktorý rukou pritlačíme na okraj formy tak, aby vznikol okraj vysoký asi 2 cm.
  5. V mise vareškou zmiešame tekvicu s cukrom, vajcom, syrom a Zlatým klasom a elektrickým ručným šľahačom na strednom stupni vyšľaháme dohladka. Náplň rozotrieme na cesto. Vložíme do rúry a dopečieme.<br /><br /> Elektrická rúra: 180 °C <br /> Teplovzdušná rúra: 160 °C <br /> Plynová rúra: stupeň 3<br /><br /> Doba pečenia: asi 45 minút
  6. Na vanilkovú náplň pripravíme Creme Olé s mliekom podľa návodu na obale. Nanesieme na vychladnutý koláč. Do podávania uchovávame v chlade.
  7. Na panvici na miernom stupni skaramelizujeme cukor a pridáme semienka. Miešame tak dlho, kým sa semienka neobalia karamelom. Necháme vychladnúť na papieri na pečenie. Koláč ozdobíme.